Sodindami paprikas lauke, prisiminkite kelias paprastas taisykles:

  • Jokio pavėsio;
  • jokio skersvėjo;
  • saugokite jas nuo vėjo.


Ideali vieta paprikoms – daržo dalis, kurioje nėra medžių ar aukštų krūmų. Pageidautina, kad pasirinkta sklypo dalis būtų apsaugota nuo vėjo.

Nesodinkite daigų daržo centre; geriau sodinkite juos palei tvorą, kuri prireikus sukurs ramios įlankos efektą.

Ką galima sodinti šalia paprikų

Jei dar tik bandote išsiaiškinti, ką galima sodinti šalia paprikų, remkitės tuo, kad jos puikiai sugyvena vienoje lysvėje su bet kokiais žalumynais.

Melionai ir arbūzai taip pat yra idealūs šios kultūros kaimynai. Paprikos taip pat gali puikiai sugyventi su pupelėmis, žirniais, cukinijomis ir baklažanais.

Kalbėdami apie tai, kokius augalus sodinti šalia paprikų, patyrę daržininkai būtinai mini petražoles, krapus, mairūnus, salotas, bazilikus ir svogūnus.

Ar paprikos bus „draugiškos“ su pomidorais

Kai daržininkų klausiama, ar vienoje lysvėje galima sodinti pomidorus ir paprikas, jų atsakymas būna gana kategoriškas – ne.

Faktas tas, kad šie augalai jautrūs toms pačioms ligoms, be to, juos puola tie patys kenkėjai. Štai kodėl tokia kaimynystė yra labai nepageidautina.

Daugelis pradedančiųjų sodininkų naiviai mano, kad jei daigai buvo auginami ant palangės ar šiltnamyje, tai pasodinus į lysvę kaimynystė nebeturi reikšmės. Deja, taip nėra.

Į klausimą, ar galima sodinti pomidorus šalia paprikų atvirame grunte, nė vienas sodininkas taip pat jums neatsakys teigiamai.

Be to, atsižvelkite į tai, kad paprikos ir pomidorai mėgsta tas pačias trąšas, tas pačias maistines medžiagas, todėl abu iš dirvožemio gauna tuos pačius mikroelementus.

Tai reiškia, kad tokioje kaimynystėje dirvožemio išeikvojimas vyks dvigubai greičiau nei tuo atveju, jei augalai būtų auginami priešinguose daržo galuose.

Dėl to gaunamas minimalus ir paprikų, ir pomidorų derlius vien dėl to, kad augalai „dusina“ vieni kitus, atimdami maistingąsias medžiagas iš kaimynų.

Ar verta greta sodinti skirtingų spalvų paprikas

Jei nežinote, ar galite kartu sodinti raudoną ir geltoną papriką, atsižvelkite į tai, kad jos neturi įtakos lysvės kaimyno skoniui ir spalvai. Drąsiai sodinkite skirtingų spalvų paprikas.

Tačiau niekada nesodinkite saldžiųjų ir karčiųjų paprikų šalia viena kitos. Tokios kaimynystės efektas jums tikrai nepatiks.

Paprikos ir agurkai toje pačioje lysvėje

Faktas tas, kad agurkai yra vijokliniai augalai, kurie ne tik sukuria šešėlį, bet ir savo viršūnėmis gali „uždusinti“ papriką.

Esant tokiai kaimynystei, galite atsisakyti bet kokių vilčių sulaukti gero derliaus. Nei mityba, nei tinkamas laistymas situacijos nebepataisys.

Net jei agurkai bus surišti, o vilkdalgis stovės griežtai vertikalioje padėtyje, jis teiks pavėsį.

Taigi atsakymas į klausimą, ar galima sodinti paprikas kartu su agurkais, yra vienareikšmis – geriau to nedaryti.

Agurkai tokią kaimynystę pakenčia gana lengvai ir neskausmingai, tačiau paprikoms ji tikrai nepatiks ir tokioje lysvėje joms bus labai nepatogu.