Atvirame grunte

Pirmoje rugpjūčio dekadoje, kai pradeda kristi šalta rasa, pomidoro lysvėse pastatykite lankus ir nakčiai užtempkite juos plėvele. Ant jos nusės visa drėgmė, o pomidorai liks sausi. Tai sumažins fitofruktozės tikimybę, rašo supersodovnik.ru.

Kad pomidorai greičiau noktų, galima apipurkšti augalus jodo tirpalu (30-40 lašų 10 litrų vandens pusantro metro lysvei). Laikinai laistymą ir tręšimą reiktų nutraukti.

Žemaūgių augalų šakas atsargiai pasukite į saulę ir užtvirtinkite jas.
Surinkite visus pradėjusius nokti ir didelius žalius pomidorus, padėkite juos, kad prinoktų.

Nuskabykite augalų viršūnes. Virš jau užsimezgusių pomidorų palikite du-tris lapus – jie užtikrins vaisių augimą.

Apatiniai lapai turi būti pašalinti iki tų šakų, ant kurių jau noksta pomidorai.

Ant žemaūgių ir vidutinio ūgio krūmų maksimaliai galima palikti keturias-penkias kekes, todėl visos kitos žiedų kekės turi būti pašalintos. Po tokios operacijos krūmai eikvos jėgas ne augimui, o nokimui.

Mėnesio pabaigoje, kai pomidorai spės prinokti, atlikite kurią nors iš operacijų, kurios riboja drėgmės ir maistinių medžiagų tiekimą iš šaknų:

1. Stiebuose 8-12 centimetrų virš žemės aukštyje aštriu peiliu padarykite 7-10 centimetrų ilgio išilginius kiaurai einančius pjūvius, į juos įsprauskite medinius kaiščius, kad kiaurymės nesusiglaustų;

2. Laikydami už apatinės stiebo dalies kelis kartus timptelėkite augalą aukštyn, tuo pat metu sukdami pagal laikrodžio rodyklę;

3. Ant stiebo 3-4 centimetrų virš dirvožemio aukštyje iš plonos varinės vielos užspauskite kelis žiedus.

Šiltnamyje

Tas pačias manipuliacijas, tik kiek vėliau, reikia atlikti ir su šiltnamiuose augančiais pomidorais. Jeigu šiltnamis nešildomas, ant augalo paliekama po 6-7 kekes, o šildomuose – po 10-12 kekių. Iki šalnų pradžios derlius ant vidurinių kekių visiškai prinoksta, ant viršutinių – iš dalies. Atsiradusias naujas atžalas būtina pašalinti. Lapų skaičius palaipsniui pasiekia 13-18 vienetų.

Dirbtinis nokinimas

Dideli žali ir nokti pradėję pomidorai renkami ryte, kol nesušilo saulėje. Tada jie išrūšiuojami. Sveiki sudedami dirbtiniam nokinimui sausoje gerai vėdinamoje patalpoje. Šviesoje jie noksta greičiau, tamsoje – tolygiau.

Jeigu reikia, kad pomidorai noktų lėtai, atrinkite vienodo brandumo lygio pomidorus ir sudėkite juos dviem-trim sluoksniais, tarpuose pabarstydami pjuvenų. Laikykite 8-10 laipsnių šilumoje.

Kad pomidorai noktų greičiau, padidinkite temperatūrą iki 20-25 laipsnių ir įdėkite į tarpus raudonų pomidorų. Jie išskiria etileną, kuris augaluose atsakingas už organizmo „senėjimą“. Būtent „sendami“ pomidorai raudonuoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)