Kartais tenka iš anksto nuskusti bulves. Kaip jas išsaugoti, kad nepajuoduotų ir neprarastų skonio? Pagrindinis būdas – pamerkti į vandenį, tačiau jis – ne vienintelis.

1. Kodėl nuskustos bulvės pajuoduoja

Jei nuskustas bulves tiesiog paliksite inde, po 30–40 min. jos ims tamsėti ir palaipsniui pasidengs tamsiai pilku sluoksniu. Bulvės patamsėja, nes jų sudėtyje yra fermentų ir amino rūgšties – tirozino. Ši amino rūgštis, sąveikaudama su deguonimi fermentais, virsta tamsios spalvos medžiaga.

Žmogui ji nekenksminga, tačiau gadina bulvių išvaizdą, be to, šiek tiek keičiasi ir jų skonis. Kyla klausimas, kaip laikyti nuskustas bulves, kad jų išvaizda nepakistų bent kelias valandas.

2. Laikymas namų sąlygomis

Kad nuskustos bulvės nepatamsėtų, namuose jas sudeda į puodą su šaltu vandeniu ir uždengia dangčiu. Vanduo turi visiškai apsemti bulves. Taip bulves galima laikyti 3–4 valandas. Ilgiau laikant vandenyje, ims tirpti vitaminai B1, B2, PP, mikroelementai, taip pat jų junginiai. Vandenyje liks ir dalis angliavandenių, kurių bulvės turi daug, kitos organinės medžiagos.

Bulvės ilgiau išbus, jei nuskustas sudėsite į stiklainį su vandeniu ir įdėsite į šaldytuvą. Ten jos gali išstovėti visą naktį, į vandenį išsiskirs tik dalis krakmolo. Šaldytuve bulves galima laikyti parą.
Kitas variantas – nuplikykite bulves verdančiu vandeniu. Tada suirs viršutinio sluoksnio amino rūgštys ir bulvės nepajuoduos.

Galima kiekvieną nuskustą bulvę suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve. Tiesa, šiam metodui reikės daugiau laiko.

Jei bulvių daug, jų vyniojimui prireiks nemažai laiko. Geriausia išmokti bulves skusti greitai arba virti su lupenomis.

3. Kaip laikyti bulves

1) Kiekvieną nuskustą bulvę iš karto nuplaukite ir dėkite į puodą su švariu vėsiu vandeniu.

2) Nepjaustykite bulvių į mažus gabalėlius. Kuo mažesniais gabalėliais supjaustysite, tuo daugiau vertingų medžiagų jos praras.

3) Į vandenį, kuriame laikysite bulves, įdėkite griežinėlį citrinos ar įberkite truputį citrinos rūgšties.

4) Geriausia bulves skusti prieš pat gaminimą. Kuo ilgiau bulvės mirks vandenyje, tuo daugiau iš jų pasišalins krakmolo. Tada bulvės taps kietesnės, išvirusios nesubyrės.

5) 2–3 paras mirkusios vandenyje bulvės pasidaro slidžios, minkštokos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)