Šiandien jau žinomas ne vienas būdas, kaip atplauti nusidažiusius drabužius arba grąžinti jiems pirminę spalvą, rašoma portale mschistota.ru.

Skubūs veiksmai

Pastebėję, kad daiktai nusidažė, pasistenkite nedelsdami imtis veiksmų. Pirmiausia juos dar kartą išskalbkite įprastu būdu (aišku, iš anksto surūšiuokite pagal spalvas). Norint padidinti proceso efektyvumą, atsiradusių dėmių vietas galima patrinti skalbimo muilu ir taip palikti 3–4 valandoms.

Jei spalvotos dėmės dar neišdžiuvusios, pamėginkite jas pašalinti indų plovikliu. Įpilkite jo į karštą vandenį ir porą valandų šiame tirpale pamirkykite nusidažiusius daiktus. Jei juos išplovus dėmės neišnyksta, teks imtis rimtesnių priemonių.

Pastaba! Įvairių spalvos grąžinimo metodų efektyvumą dažnai lemia audinio rūšis. Lengviausiai atplaunami medvilniniai audiniai, o štai dirbtinis pluoštas, kaip antai nailonas, taip lengvai nepasiduoda. Pasitaiko, kad jo renovuoti taip ir nepavyksta.

Kaip sugrąžinti daiktams spalvą

Prireikus sugrąžinti baltumą nusidažiusiems daiktams, kartotinai juos skalbdami skalbimo mašinoje naudokite ne tik įprastą skalbimo priemonę, bet ir miltelių pavidalo baliklį, kurio galima įsigyti parduotuvėse. Skystą baliklį reikia pilti į parengtiniam skalbimui skirtą priemonių skyrių. Kad balti daiktai nebūtų nepataisomai sugadinti, būtina vadovautis ant priemonės pakuotės pateiktomis instrukcijomis. Daiktus, kurių negalima dėti į skalbyklę, pirmiausia reikia 5–6 valandas pamirkyti baliklyje, o tada išskalbti rankomis.

Baliklį galima naudoti tik tada, jei audinys – baltas. Ryškiaspalviai drabužiai po tokios procedūros gali prarasti spalvą. Jiems tinka spalvotiems audiniams skirti skalbikliai. Daugelį priemonių, skirtų dėmėms išimti, galima ne tik pilti į skalbyklę, bet ir iš anksto užpilti ant dėmės.

Patarimas. Pirkdami baliklį atkreipkite dėmesį į jo sudėtį. Jei paminėtas chloras, žinokite, kad skalbiant gaminius, pasiūtus iš lengvai pažeidžiamo pluošto, pvz., šilko, vilnos arba lino, tokios priemonės naudoti nerekomenduojama. Agresyvus jos poveikis gali nepataisomai sugadinti audinį.

Liaudiškos priemonės

Amoniakas arba vandenilio peroksidas

4 litrams vandens prireiks 2 arbatinių šaukštelių amoniako arba 2–3 valdomųjų šaukštų vandenilio peroksido. Vandenį supilkite į kibirą arba didoką metalinį dubenį, įpilkite į jį amoniako arba vandenilio peroksido, gerokai pamaišykite ir užmirkite į gautą tirpalą nusidažiusius drabužius. Pastatykite dubenį ant viryklės, įjunkite kaitrą ir palaukite, kol skystis užvirs. Kad audinys atsiplautų, virinti reikia apie valandą, nustačius nedidelę kaitrą.

Kitas būdas (jei baiminatės kad virinimas pakenks skalbiniams)
5 litruose karšto vandens ištirpinkite 10 mililitrų amoniako. Gautame tirpale nusidažiusius daiktus reikia pamirkyti ne trumpiau kaip 1–1,5 valandos. Po šios procedūros dėmių turėtų nelikti. Iš anksto nusiteikite, kad amoniakas paliks stiprų kvapą. Norint jį išgyvendinti, išskalbkite daiktus skalbyklėje arba rankomis, naudodami kvapnų minkštiklį. Šiuo būdu galima skalbti ir baltus, ir spalvotus audinius.

Krakmolas, druska ir citrinų rūgštis

Norint pasigaminti efektyvią priemonę reikia sumaišyti po lygiai (maždaug po šaukštą) citrinų rūgšties, druskos, krakmolo ir įtarkuoti skalbimo muilo. Visus produktus kruopščiai sumaišykite ir įpilkite šiek tiek šilto vandens – tiek, kad gautumėte pastos pavidalo masę. Jos reikia užtepti dėmių vietose, išvirkštinėje nusidažiusio daikto pusėje. Pastą reikia palaikyti net 8–10 valandų (kaip matote, galima palikti ir pernakt). Tada pastą reikia nuskalauti ir, atsižvelgiant į gautą rezultatą, dar kartą išskalbti drabužį skalbyklėje.

Citrinų sultys

Citrinos garsėja balinamosiomis savybėmis, todėl galbūt padės grąžinti skalbiniams baltumą. Citrinos pusele įtrinkite suteptas sritis ir keletą valandų palaukite. Norint išbalinti švelnaus pluošto gaminius, juos galima užmerkti vandenyje, į kurį įpilta citrinų sulčių arba citrinų rūgšties. Pašalinus dėmę, drabužį reikia išskalbti ir išdžiovinti kaip įprastai.

Kalio permanganatas

Tai gana rizikingas būdas, todėl jo griebkitės tik kraštutiniu atveju. Ištirpinkite vandenyje keletą kristalų kalio permanganato, įberkite miltelių, skirtų skalbti rankomis, ir gerai uos išmaišykite. Tokiame skystyje užmerkite vienos spalvos drabužius ir pamirkykite 1–1,5 valandos. Po šios procedūros skalbinius būtina intensyviai išskalauti dideliame kiekyje vandens.

Bendrosios rekomendacijos

1. Pastebėjote, kad išskalbtas drabužis nusidažė? Iš karto pulkite jo gelbėti. Jokiu būdu nedžiovinkite ir, juo labiau, nelyginkite, kitaip dažai taip stipriai įsiės į audinį, kad juos išimti bus kur kas sunkiau.

2. Balindami nenaudokite iš karto kelių priemonių. Jas reikia išbandyti atskirai.

3. Nepamirškite, kad virinamas audinys gali deformuotis, išplonėti, prarasti spalvą, todėl virinti rekomenduojama tik nesant kitos išeities – jei įprastas skalbimas nepasiteisino.

4. Naudojant chemines priemonės, daiktų perskalbti arba virinti daugiau nei 3 kartus nerekomenduojama. Intensyviai virinant ar skalbiant audinys gali suirti, o taip nutikus daiktą beliks išmesti.
5. Jei įsigijote naują drabužį ir dar nežinote, ar jis dažo, primą kartą dėl visa ko jį skalbkite atskirai nuo kitų skalbinių.

6. Dažniausiai audiniai nusidažo, kai skalbiama karštame vandenyje. Todėl aukštoje temperatūroje skalbkite iš anksto pagal spalvas surūšiuotus daiktus.

7. Kad dažantys daiktai nesugadintų kitų skalbinių, galima naudoti specialias dažus sugeriančias servetėles.

Alternatyvūs daiktų reanimavimo būdai

Ką gi daryti, jeigu drabužis tapo neišskalbiamas? Išmesti jo dar neskubėkite. Kartais dėmes galima užmaskuoti dekoracijomis. Pasitelkus išmonę ir fantaziją drabužį galima paversti autentišku meno kūriniu. Toliau pateikta keletas naudingų patarimų.

Išmarginkite drabužį specialiais audiniams skirtais dažais. Naudojant trafaretą ir kempinę pavyks sukurti įspūdingų raštų. O jei jūs puikiai piešiate, ir trafareto galbūt neprireiks.

Įsigykite audiniams skirtų aerozolinių akrilinių dažų. Juos ypač paprasta užpurkšti, jie greitai džiūsta, o skalbiant – nenusiplauna.
Kai kuriuos gaminius, pavyzdžiui, pasiūtus iš medvilnės, galima nudažyti vientisai – tereikia pavirinti aniliniuose dažuose.

Sugadintus drabužius galima išgelbėti papuošiant juos aplikacijomis, karoliukais arba žvyneliais. Šių daiktų pavyks įsigyti rankdarbiams skirtose parduotuvėse.

Jei sugadinote kokį nors brangų daiktą ir rimtai abejojate, ar pavyks jį renovuoti savarankiškai, geriau neeksperimentuokite ir nemėginkite visų būdų iš eilės. Tokiu atveju, matyt, geriausia nepagailėti šiek tiek pinigų ir pasinaudoti valyklos paslaugomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)