Takeliai turi užtikrinti patogų susisiekimą tarp sodo objektų ir malonius pasivaikščiojimus, kurie leistų mėgautis geriausiais sodo vaizdais. Tai yra, takeliai turi sėkmingai jus pristatyti į jums reikalingas sodo vietas, leisti kelyje atsikvėpti, pasimėgauti vaizdais ir tuo pat metu nesidubliuoti. Prie namų takeliai susilieja, o toliau jie neišvengiamai išsiskiria.
Auksinė projektavimo taisyklė byloja: visų pėsčiųjų takų ir takelių ašys turi neišvengiamai susikirsti viename taške. Tas taškas bus ne geometrinis ir ne topografinis, bet kompozicinis sodo centras. O jau kaip tą centrą pateikti - skonio reikalas: pievelė poilsiui, pavėsinė, klomba, gėlynas, fontanas... Vienintelis reikalavimas - kad kompozicinis centras nenustelbtų likusios sklypo dalies savo dydžiu.

Planuojant takelius, reikia atsižvelgti ir į tokius dalykus:

Nepageidautina takelių planuoti lauko, pievos, gėlyno viduryje ar prispausti jų prie tvorų ar miško pakraščių.
Takelių posūkiai turi būti tikslingi. Dažniausiai takelių linkiai - tai galimybė pasigėrėti atsiveriančiais vaizdais. Prie bet kokio estetinę vertę turinčio objekto reikia turėti galimybę prieiti patiems ir atvesti svečius.
Prieš įgyvendindami savo idėjas, perkelkite projektą į savo sodą kaip bendrą schemą. Tai daroma tokiu būdu. Į žemę įkalami kuoliukai, tarp jų palei pažymėtas trasas ištempiamos virvelės. Būsimiems takeliams pažymėti tiks net ištempta laistymo žarna. Pasivaikščiokite būsimais takeliais, įvertinkite jų patogumą, apsispręskite, ar reikia juos patobulinti.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)