Tikriausiai nėra tokio metų laiko, kai nerastumėte įsigyti žydinčių falenopsių. Gal tik mažiausiose gėlių parduotuvėse jie parduodami su tam tikromis pertraukomis. Šie gražuoliai – favoritai ir tarp orchidėjų, ir tarp kitų žydinčių kambarinių gėlių. Jų auginama nepaprastai daug ir įvairių.

Kelionė į namus

Hibridiniai falenopsiai laikomi vienomis nereikliausių orchidėjų. Ilgai išsilaikantys dideli žiedai ne veltui pelnė populiarumą ir tarp gėlių augintojų, ir tarp floristų. Pradėjęs žydėti žiedynas žiedus skleidžia vieną po kito. Jei augalą nusipirkote žydėjimo pradžioje ir jam nepakenkė ilga kelionė iki jūsų namų, žiedais džiaugsitės 1–2 mėnesius, o gal ir ilgiau.

Parduotuvėse falenopsiai dažniausiai kenčia nuo sausros, skersvėjų. Labai laidus pušų žievės substratas gerai nesušlampa, vos perliejus vandeniu. Pardavėjos retai kada turi laiko tinkamai drėkinti šias gėles.

Pirkdami bet kurią orchidėją, būtinai atkreipkite dėmesį ne tik į žiedų grožį, bet ir į šaknų bei lapų gyvybingumą. Šaknys negali būti sudžiūvusios, o lapai nulaužti, pageltę.

Orchidėją neškite namo gerai supakuotą. Nepagailėkite papildomo maišelio ir pridenkite ją iš viršaus. Ypač saugoti reikia žiemą.

Parsinešus namo ir išpakavus reikėtų apžiūrėti šaknis ir įvertinti substrato drėgmę. Jei vazonas labai lengvas, žievės gabaliukai sausi, būtina laistyti.

Genties pavadinimas kilęs iš graikiškų žodžių phalaina ‘drugelis’ ir opsis ‘panašumas’. Iš tiesų žiedai primena ant šakelės nutūpusius drugelius.

Gamtoje falenopsių yra apie 60 rūšių (skirtingais duomenimis, nuo 40 iki 70), paplitusių Pietryčių Azijoje, Filipinuose, Indonezijoje, Šiaurės Rytų Australijoje. Tai epifitiniai augalai, augantys ant medžių kamienų ir besislepiantys lajų šešėlyje.

Parduotuvėse rūšinių augalų nerasite. Parduodami vien įvairūs hibridai.
Orchidėja

Bet kuriam kambariui

*Falenopsiai gerai auga šiltuose ir vidutinio šiltumo kambariuose, kur temperatūra nenukrenta žemiau 15 C.

*Šios orchidėjos nemėgsta tiesioginių saulės spindulių. Jas gerai auginti ant lentynų, toliau nuo lango esančių baldų, kur pakanka išsklaidytos šviesos.

*Prie lango, kur šilta, bet nesklinda karšto oro srautas nuo radiatoriaus, falenopsius galima laikyti žiemą.

*Šioms orchidėjoms tinkamiausia įprasta kambario temperatūra. Žiemą (jei nežydi) gali būti keliais laipsniais vėsiau.

*Nupirkta orchidėja žydi mėnesį kitą. Vėliau apatiniai žiedyno žiedeliai ima vysti, nudžiūva, nukrenta.

*Po žydėjimo falenopsiai kelis mėnesius pailsi ir vėl ruošiasi žydėti. Tarp lapų, aukščiau negu senasis, pradeda augti naujas žiedynkotis. Kartais senasis žiedynkotis pradeda šakotis ir krauti naujus pumpurus.

*Besiruošiančios žydėti orchidėjos nekilnokite iš vienos vietos į kitą, reguliariai laistykite.
Orchidėja

Palikti ar nukirpti peržydėjusio falenopsio žiedynstiebį? 

Atsakymą pateikia pats augalas: džiūstančius ir nudžiūvusius žiedynstiebius reikia nukirpti. Jei žiedai nubyrėjo, o kotelis žalias ir sveikas – tegul būna. Žiedystiebis po kurio laiko gali pradėti šakotis, ant jo vėl pasirodys žiedai. Kartais susidaro atžalos – „vaikučiai“ arba „keikiai“.

Ką daryti, jei orchidėja daugiau nebežydi?

Jei orchidėja žalia, sveika, bet nenori pražysti, tikriausiai per tamsu ir per šilta, kambario temperatūra visus metus pastovi. Ją reikėtų 4–6 savaites palaikyti 16–17 C patalpoje, mažiau laistyti ir surasti šviesesnę (ne saulėtą) vietą. Žydėjimą skatina trąšos ir šiltas dušas.

Apie laistymą

Neįmanoma tiksliai pasakyti, kas kelias dienas turi būti laistomi augalai. Tai priklauso nuo jų dydžio, substrato, aplinkos sąlygų (oro drėgnio, temperatūros, apsiniaukusių ar saulėtų dienų).

*Falenopsiai laistomi vidutiniškai 1–2 kartus per savaitę. Vasarą tai daroma dažniau, žiemą – rečiau.

*Laistymui naudojamas nekalkingas vanduo. Jei galite, parūpinkite švaraus lietaus vandens arba patirpinkite sniego. Virintas vandentiekio vanduo nėra labai geras. Juo laistoma iš bėdos arba jei nėra kitokio. Vandenį arbatinuke reikėtų pavirinti 5–10 minučių, kad kuo daugiau kalkių iškristų nuosėdomis.

*Falenopsiai dažniausiai sodinami į labai rupų substratą (beveik vien iš žievės gabalėlių). Iš viršaus užpiltas vanduo nuteka vos sudrėkinęs paviršių. Tad geriau trumpam (10–15 minučių) įstatyti į dubenį su vandeniu, kad šis visiškai apsemtų substratą. Palaikius orchidėjos iškeliamos ir leidžiama išbėgti vandeniui. Vazonų padėkluose taip pat neturi likti vandens. Kitą kartą laistyti reikės tik išdžiūvus didžiajai daliai substrato.

*Drėgmės perteklius pavojingesnis nei trumpas perdžiūvimas.

*Falenopsiai tręšiami kartą per mėnesį augimo ir žydėjimo periodu. Patogiausia trąšas, kurių parduotuvėse šiuo metu yra labai įvairių, ištirpinti laistymo vandenyje.

*Šiltuose ir sausuose kambariuose auginamus falenopsius patartina rytais purkšti minkštu vandeniu. Nebūtina to daryti kasdien, užtenka 2–3 kartus per savaitę. Purkšti taip pat reikia nekalkingu vandeniu, atsargiai, kad jis nesikauptų tarp lapų ir nesukeltų puvinio.

Pažiūrėkite į augalą

Svarbiausia kiekvienai orchidėjai – puošnūs žiedai. Falenopsių jie būna baltos, gelsvos, šviesiai rausvos, avietinės ir tamsiai vyšninės spalvų. Būdingi įvairūs atspalviai, persiliejančios geltonos ir raudonos arba baltos ir avietinės spalvų mišinys, spalvotos gyslos arba taškeliai ant žiedlapių.

Žiedynų būna 1 arba 2, bet jie gali šakotis. Kuo didesnė orchidėja, tuo daugiau žiedų gali turėti.

Tvirti, platūs lapai dviem eilėmis išsidėstę ant trumpo stiebo. Augalai labai kompaktiški, todėl ir be žiedų atrodo visai neblogai. Jie neturi vandenį ir maisto medžiagas kaupiančių organų (gumbelių, storų stiebų), todėl ramybės periodo beveik nėra.

Dalis šaknų dažnai auga ne vazone, o driekiasi paviršiumi ir šakojasi. Dėl to nereikia jaudintis – epifitinėms rūšims orinės šaknys būdingos. Ir nereikia skubėti šių orchidėjų persodinti. Orines šaknis geriau dažnai apipurkšti vandeniu, kad nepradėtų per anksti džiūti. Sveikos jos yra šviesiai pilkos, tvirtos ir mėsingos.
Cattleya

Ar skubėti orchidėją persodinti?

Augalas ką tik ištvėrė kelionę iš šiltnamio į parduotuvę ir iš ten - į namus. Jis turi prisitaikyti prie naujų sąlygų. Besiskleidžiantys žiedai reikalauja daug energijos, todėl geriau falenopsio nejudinti.

Jei jis su plastikiniu vazonėliu virsta ant šono, įstatykite į didesnį indą ir įdėkite kelis pušies žievės gabalėlius kaip atramas.
Falenopsį persodinkite po žydėjimo praėjus dar maždaug mėnesiui.

Vėliau tai daryti reikia kas 2–3 metus. Epifitinėms orchidėjoms reikalingas labai purus substratas, kad šaknys gautų pakankamai oro. Jis ruošiamas iš susmulkintos pušų žievės (0,5–2,5 cm skersmens gabaliukų). Galima įmaišyti truputį kiminų ir medžio anglies gabaliukų.