Aliejus užima išskirtinę vietą daugelio namų virtuvėje, vis dėlto ne visi pagalvoja apie jo naudą sveikatai. Riebalai yra svarbūs tik juose tirpių vitaminų įsisavinimui, pavyzdžiui, vitamino A, E, D, K. Visi aliejai turi nesočiųjų augalinių riebalų, kurie yra naudingesni sveikatai nei sotieji, gyvūninės kilmės, rašoma pranešime spaudai.

Tiesa, labai svarbu pajusti ir įvairių aliejų skirtumus. Pavyzdžiui, alyvuogių aliejus, anot virtuvės šefo Matteo Covacci, yra labai universalus ir turėtų būti ragaujamas lyg vynas – jo skonis priklauso nuo regiono, kuriame buvo auginamos ir spaudžiamos alyvuogės.

Ypač tyras alyvuogių aliejus yra pats naudingiausias iš visų alyvuogių aliejų, jame išsaugota daugiausiai naudingų medžiagų. Kiek kitomis savybėmis pasižymi kanapių sėklų aliejus, šefo teigimu yra kiek kaprizingesnis, nes jį lengva perkaitinti aukštoje temperatūroje, tačiau yra puikus baigiamasis akcentas ruošiant daržovių patiekalus ar padažus.

Maisto papildo „Oilesen D3“ gamintojai sako, kad kanapių sėklų aliejus jau nuo seno pažįstamas ir lietuviams, jame yra gausu naudingų medžiagų, riebalų rūgščių, proteinų, aminorūgščių, vitaminų ir mikroelementų. Jis naudojamas ne tik virtuvėje, bet ir kosmetikos, maisto papildų gamyboje. Specialiuose preparatuose kartu su vitaminu D esantis kanapių aliejus, padeda įsisavinti šį saulės vitaminą.

Tiesa, kiek rečiau sutinkamas juodųjų ikrų aliejus daugeliui yra naujiena. „Jis skamba labai išskirtinai ir, tikėtina, ateityje bus dažniau naudojamas gaminant, ypač restoranuose, kur virtuvės šefai visada ieško naujų gastronominių patirčių“, – ekstravagantišką aliejų aptaria virtuvės šefas.

Juodųjų ikrų aliejus ypač turtingas vitaminais ir mineralais, kuriuos jis perima iš ikrų. Jo sudėtyje esančios medžiagos teigiamai veikia plaukų, odos, nagų būklę, taip pat yra naudingos imunitetui, širdies ir kraujagyslių sistemoms. Dėl jo sudėtyje esančių rūgščių, jis atlieka svarbų vaidmenį pernešant ir pasisavinant vitaminą D.

Virtuvės šefas ragina visada pasitikėti profesionalais ir eiti į specializuotas aliejaus parduotuves, kur galite užduoti visus rūpimus klausimus, netgi paragauti norimo aliejaus ir taip atrasti jums labiausiai priimtinų savybių bei skonio. Taip pat naudinga sužinoti aliejaus vartojimo taisykles, nes ne visi jų tinkami, pavyzdžiui, kepti aukštoje temperatūroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją