Sissinghurst sode, kaip nei vienam kitam, tarpusavyje dera snobiška, tarsi operoje, atmosfera ir ypač angliška užmiesčio nostalgija.

Versalis Prancūzijoje

Sodai užima dalį teritorijos, anksčiau priklausiusios Versalio karališkojo dvaro valdoms. Įkurti į vakarus nuo rūmų, sodai užima apie 800 hektarų, iš kurių didžiojoje dalyje landšafto architektas Andre Le Notre klasikinio prancūziško sodo stiliumi sukūrė šį sodininkystės stebuklą.

Huntington botanikos sodas Los Andžele

1903 Henry Huntigtonas nusipirko San Marino rančą ir pavertė ją retų, egzotiškų augalų botaniniu sodu. Sodą sudaro 14 sujungtų mažesnių tematinių sodų, kuriuose auginama daugiau nei 14000 įvairiausių augalų.

Katsura imperatoriškosios vilos sodas Japonijoje

Katsura imperatoriškasis sodas yra toks populiarus todėl, kad yra universalus meno kūrinys, t.y. jame visi gali rasti kažką gražaus bei kas kartą ką nors naujo. Nors jis yra didelis, atrodo, kad sudarytas iš atskirų paslaptingų potyrių. Nors yra minimalistinio stiliaus, jame vyrauja elegancija, sukurianti gracingumo aurą. Nors pusę amžiaus menininkai „lipdė“ sodą iš mažų gabalėlių, atrodo, kad toks, koks jis yra dabar, buvo nuo pat pradžių. Nei vienas kitas objektas neperteikia Japonijos dvasios taip, kaip Katsura.

Kosminių motyvų sodas Škotijoje

Kosminių motyvų sodas, įkvėptas matematikos ir kitų tiksliųjų mokslų, lankytojų akiai atsiveria tik kartą per metus. Neperdėsime teigdami, kad antro tokio sodo nerasite visame pasaulyje. Sodininkystė čia nuslenka į antrą planą, mat jis sukurtas paskatinti žmones apmąstyti (arba bent jau pabandyti sukurti hipotezę) apie daiktų esmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)