Kai prieš penkerius metus Kubanėje (Rusija) gyvenantis inžinierius Nikolajus Driga pradėjo statytis namą ir atėjo laikas išvedžioti elektros tinklus, jam pateikė preliminarią kainą – 1,5–2 mln. rublių (17,4–23,2 tūkst. eurų).

Kaip rašoma portale novate.ru, jis pasvėrė visus argumentus ir nutarė, kad viską galima padaryti geriau ir pigiau. Pasidomėjo saulės baterijomis, vėjo generatoriais ir galiausiai įsirengė namui visiškai autonominę energijos aprūpinimo sistemą gerokai pigiau – už 350 000 rublių (4 tūkst. eurų).

Inžinierius Nikolajus Driga ir jo sukurta sistema

Elektros energiją namui gamina 18 saulės baterijų plokščių, jų galingumas – 4 kWh. Vėjo generatorius pagamina 1,5 kWh. Visa sistema pagamina daugiau elektros, nei reikia, t. y. apie 300–400 kWh per mėnesį, o vasarą, kai daug saulės šviesos, pagaminama iki 1 000 kWh.
Kai mažai saulės, įprastai – žiemą, namo šeimininkas taupo elektrą.

Daugiausia elektros reikia šaldytuvui ir elektriniam arbatinukui; pastarasis veikia vos pora minučių, bet per jas spėja suvartoti apie 2 kWh, o šaldytuvas visada būna įjungtas.

Inžinierius Nikolajus Driga ir jo sukurta sistema

Visą namą aprūpina ištisa sistema, kurią sudaro:
-du vėjo generatoriai – po 1,5 kWh,
-2 vėjo generatorių valdikliai,
-8 akumuliatoriai,
-18 saulės baterijų po 150 ir 230 W,
-saulės baterijų valdiklis,
-invertorius – 6 kWh.

Namas šildomas katilu, kuriam reikia 60 W elektros, šildymo kurui inžinierius naudoja specialias granules iš presuotų pjuvenų. Cirkuliacinis siurblys sunaudoja dar apie 35–40 W.

Vyriškio teigimu, visą įrangą jis pirko prieš penkerius metus, bet iki dabar ji nedaug pabrango. Dauguma elementų gaminti Rusijoje.

Inžinierius paaiškino, kad, renkantis saulės baterijų ir vėjo generatorių galingumą, reikia atsižvelgti ne į namo dydį, o į tai, kiek elektros energijos bus naudojama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)