Parodoje pristatytas dizaino tendencijas apžvelgia ir septynis šių metų „I Saloni“ akcentus specialiai DELFI portalui pristato baldų projektavimu bei gamyba užsiimančios įmonių grupės „Ergolain“ komunikacijos ir marketingo skyriaus vadovė, dizainerė Vaida Kandratavičiūtė.

1. Natūralumas ir kokybė. Stalviršiuose, fasaduose, grindų ir sienų apdailoje dominuoja daug natūralaus akmens bei medžio. Vienas iš įdomesnių pavyzdžių – parodoje eksponuota virtuvė, pagaminta iš daugybę metų pelkėtoje vietoje išgulėjusio medžio šaknies lukšto, prisigėrusio įvairių cheminių junginių. Toks medis yra tvirtas ir atsparus išoriniams faktoriams, todėl ypatingai vertinamas gamintojų, tačiau iš panašių natūralių medžiagų pagamintos virtuvės kaina gali siekti net 300 tūkstančių eurų.

2. Griežtos formos ir jokių rankenėlių. Parodoje pristatyti baldai modeliuojami iš geometrinių formų, jas komponuojant tarpusavyje. Rankenėlės slepiamos po baldiniais fasadais arba naudojami paspaudimo atmetimo mechanizmai, sensoriai. Vyrauja itin ploni paviršiai ir daug atvirų metalo konstrukcjų: lentynos, atitvaros, stelažai ir pan., taip pat jau įprastu tampantis suvedimas 45 laipsnių kampu.

3. Augmenija. „I Saloni“ sufleruoja, kad metas įsileisti į interjero erdvę daugiau gamtos – maždaug dviems trečdaliams ekspozicijų gyvybės įpūtė augalai, įsiliejantys į interjerą. Gyvi augalai suteikia natūralumo ir buvimo gamtoje jausmą. Augmenijos spalvinis koloritas vyrauja ir pačiuose interjeruose.

4. Pilkų atspalvių paletė. Pirma mintis, galvojant apie spalvas parodoje – penkiasdešimt pilkos atspalvių. Vyrauja turtingos natūralios žemės spalvos bei balta ir juoda (spalvotyros specialistai teigia, kad pilka spalva ir visi jos atspalviai tarp juodos ir baltos yra neutralūs, indiferentiški, achromatiniai). Sugretinti su kita spalva, pilki atspalviai veikia kaip fonas, išryškinantys silpnesnius atspalvius ir sugerdami pernelyg kontrastingų derinių rėksmingumą. Pilki atspalviai naudojami tiek sienoms, tiek baldams ir jų naudojimas yra funkcionaliai aiškus bei pateisinamas.

5. Baldai transformeriai ir išmaniosios sistemos. Baldinė furnitūra – itin patobulėjusi. Buities prietaisai slepiami sieninėne spintose, uždaromose į sienas suvažiuojančiomis durimis. Po lengvai važinėjančiu stalviršiu slepiama plautuvė ir kaitlentė, prireikus – iš stalviršio išsitraukiantis gartraukis ir pan. Plautuvės įrengtos be atskirų rankenėlių – vandens tekėjimas iš čiaupo valdomas sensoriais. Sensoriumi valdomas ir pasikeliantis plautuvės dugnas, transformuojantis ją į pjaustymui skirtą lentą, o akmeniniame stalviršyje sumontuoti indukciniai jutikliai puodams, svarstyklėms ir kitiems įrenginiams. Įranga tampa nematoma, kad „neįkyrėtų“ interjere.

6. Biuras namuose. Šiandien vis didesnis dėmesys skiriamas tinkamų darbo priemonių suteikimui darbuotojui, ir tada jau būna jo pasirinkimas, kur, kada ir kaip dirbti, kad pasiektų rezultatą. Taigi vis dažniau darbo vieta persikelia ir į namų erdvę. Šioje vietoje tendencijos neatitolsta nuo bendros krypties – elegantiški darbo stalai, kurie tampa puošmena interjerui (liaunos metalinės kojelės, prabangūs akmens stalviršiai) ir baldai transformeriai, kurie transformuojasi iš nematomos konsolės į patogią vietą darbui.

Arba atvirkščiai – viskas „čia ir dabar“ principu vienoje vietoje ir patogiai „po ranka“ – užkandžiavimui, darbui, kavos pertraukėlei, vaikų ruošiamoms pamokoms ir t.t. Tokie sprendimai skatina kūrybiškumą, – pavyzdžiui, šiandien virtuvės zona yra atvira ir dinamiška aplinka, kuriai gali būti taikomos skirtingos interpretacijos: maisto gaminimas, šeimos pietūs ar verslo pusryčiai video konferencijos metu bei dar daugiau įvairių veiklų.

7. Klasikos grįžimas. Ne veltui sakoma, kad mada grįžta apsukusi didelį ratą. Šiais metais po truputį pradėjo jaustis klasikos prieskoniai. Tai tikrai nėra moderni klasika, o nepaprastai subtiliai tarsi per šydą moderniame interjere eksponuojamas klasikinio paveikslo fragmentas. Šiai temai atskeisti šiais metais buvo sukurtas garsaus italų režisierio filmukas "Before Design: Classic. Tradizione nel futuro" by Matteo Garrone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)