Būsto šeimininkai aiškiai žinojo, ko nori: jokios medžio spalvos, prioritetas šviesumui ir lengvumui.

„Aukštai ir baltai“, – taip juokavo architektė, apibūdindama keturiems asmenims skirtą daugiau nei 100 kvadratinių metrų butą Vilniuje. Iš tiesų, vos tik įžengus į namus, juntamas lengvumas, o svetainės erdvė tartum išplaukia į panoraminius tolius už lango.
Autorei nebuvo lengva sukurti šį įspūdį – reikėjo padidinti virtuvę, suvaldyti per didelę holo erdvę, kurios koridorinės zonos nesinorėjo palikti užspaustos. Tačiau, sumaniai panaudojus dalį holo uždaroms sieninėms talpykloms ir pakabinus veidrodį siauresnėje praėjimo zonoje, erdvės proporcingai pasiskirstė.
Siekiant erdvės ir dinamikos, kilo ne vienoje linijoje išdėstytų prieškambario talpyklų idėja, miegamųjų durys buvo įgilintos ilgojoje koridoriaus sienoje. Nors visumos įspūdis asocijuojasi tik su švara ir kukliomis detalėmis, monotonišku interjero neįmanoma pavadinti.
Jaukumą, paprastumą, o kartu interjero išskirtinumą kuria architektės sumanyti baldai ir kitos praktiškos detalės. Svetainėje židinio tūryje paslėptos malkos, prieškambaryje įmontuotos neįsivaizduojamai talpios spintos, miegamuosiuose bei darbo kambaryje korpusiniai baldai apgalvoti iki smulkmenų. Specialiai šeimininkams pagamintoje lovoje atrasime net kišenėlę knygai – viskas gyventojų patogumui.
Interjero autorė pasakoja: „Galbūt kiek šokdinu baldų gamintojus, kiekvieną kartą sugalvodama kažką naujo, tačiau žmogui juk reikės gyventi, viskuo naudotis, ir būtent jam turi būti patogu. Galima sakyti, kad kuriu vartojamus interjerus.“ Taip pat būtų galima pridurti, jog ne tik vartojamus, bet ir estetiškai saikingus, subtilius.
Visame interjere dominuoja balti, pilki atspalviai ir tik kai kur suspindi ryškesni akcentai. Svetainės erdvėje žaidžia burokėlių ir baklažanų atspalviai, mažylio kambaryje – jūriniai motyvai, o mergaitės kambaryje – sodriai raudoni akcentai.
Daug kur vienaip ar kitaip galime atrasti dryžių elementą: svetainėje ir koridoriuje jie naudojami apšvietimui, kituose kambariuose tampa baldų dizaino dalimi. Ypatinga ramybe dvelkia tėvų miegamasis ir vonios kambariai, kuriuose karaliauja žemės spalvos ir romantiškas apšvietimas. Siekiant didesnės šilumos bute, išklotos nors ir papilkintos, bet medinės grindys, buvo vengiama metalo atspalvių.

Autorei pavyko suderinti praktiškumą ir estetiką. Nė viena detalė nekelia klausimo, kodėl ji tokios formos ar atspalvio, – vyniojasi nenutrūkstama harmoningo įspūdžio gija. O visų svarbiausia, kad didžiausią malonumą kelia net tokios smulkmenos kaip spintelės rankenos patogumas. Tada supranti, jog nesvarbu, kokią medžiagą, formą ar spalvą pasirinksi. Jei interjeras nebus patogus – keisime jį kad ir šimtą kartų, kol sukursime savojo patogumo formulę.

Šiuo metu vyksta konkursas „Tendencijos“. Kviečiame balsuoti iki šių metų vasario 28 d.