Kaip lėlės, taip ir jų autorės labai skiriasi. Tarp jų yra ir seniai lėles kuriančių profesionalių, ir dar tik pradedančių naujokių.

Viena iš šio meno pradinininkių Lietuvoje Eglė Kvintienė parodoje demonstruos aštuonias specialiai šiai progai sukurtas lėles. „Norėjau daugiau sukurti, tačiau turėjau trukdžių – teko prižiūrėti anūkus. Todėl dabar skubu baigti bent tas aštuonias – penkias mažytes, dvi didesnes ir vieną medinę, kuri dar tik kuriama, todėl nežinia kokia bus“, – sako E. Kvintienė.

Visas šios autorės lėles jungs bendras žiemos motyvas. Penkios mažosios lėlės – tai būrys linksmų ir išdaigoms pasirengusių vaikų su megztais šalikais ir kepuraitėmis, su sniego gniūžtėmis rankose. Dvi didesnės lėlės – tai vidutinio amžiaus ponios su žieminėmis muftomis ir kepurytėmis. Tik medinė didžioji lėlė dar laukia savo kūrėjos idėjų ir prisilietimo.

Tuo tarpu neseniai lėlės kurianti Lukrecija Šidlauskienė sako, kad dešimt lėlių, kurias ji eksponuos parodoje, neturi jokio bendro motyvo ir temos. „Visos jos bus labai skirtingos. Įdomiausia, mano nuomone, besilaukianti kūdikėlio lėlė Malvina mėlynais plaukais. Ši lėlė turi labai ilgesingas ir liūdnas akis, ji laukia ne tik į pasaulį ateinančio kūdikėlio, bet ir savojo Pjero. Kitą įdomią lėlę, ar greičiau lėlių kompoziciją pavadinau „Švarių rankų politika“. Savaip interpretavau visiems žinomą pasaką, kaip senelis ropę rovė. Mano interpretacijoje senelis ropę rauna svetimomis rankomis“, – su entuziazmu pasakoja L. Šidlauskienė.

Kitų aštuonių lėlių autorė nepristatė, tik prasitarė, kad visoms joms temos atsirado spontaniškai. „Viskas priklauso nuo nuotaikos ir įkvėpimo. Kartais lėlė tiesiog išnyra vaizduotėje ir neleidžia miegoti. Mintyse aš ją daugybę kartų aprengiu, vėl nurengiu, susigyvenu su ja, tad belieka tą vaizdinį realizuoti“, – sako L. Šidlauskienė.

Atvirkščiai yra su Jūratės Dovydėnaitės lėlėmis – jos ne skirtingų nuotaikų, o aiškios idėjos rezultatas. “Visada žinau, kokia bus naujoji lėlė. Visos mano lėlės ryškios ir nori būti matomos – juk tai interjerinės lėlės, jos tokios ir turi būti. Mėgstu joms padovanoti oranžinius, žalius ar kitokios neįprastos spalvos plaukus. Siūnu joms prabangius drabužius iš taftos, aksomo, šilko, juos auksuoju, kad šios lėlės taptų interjero puošmena ir akcentu“, – pasakoja J. Dovydėnaitė ir priduria, kad parodoje eksponuos aštuonias lėles, neturinčias temos. Tiesiog aštuonias prašmatnias poniutes, laukiančias svetingų namų ir joms tinkančio interjero.

Su šių ir kitų dešimties menininkių lėlėmis bus galima susipažinti jau šį savaitgalį. Lėlių ekspozicija kartu su parodomis „Šventė“ ir „Žiemos puokštė“ veiks Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO gruodžio 7-8 d. nuo 11 val. iki 19 val., gruodžio 9 d. – nuo 11 val. iki 17 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)