Penktadienį vyksiančiame forume „Universalus dizainas – aplinka visiems“ tikimasi nuoširdaus pokalbio ir tarpusavio supratimo diskutuojant apie tai, kokia turėtų būti aplinka, kad joje lygiai taip pat gerai ir patogiai jaustųsi tiek sveikas, dirbantis žmogus, tiek brandaus amžiaus senjoras, tiek neįgalusis. Universalaus dizaino idėja remiasi klasikiniu lygybės principu – visiems bendruomenės nariams turi būti užtikrintos vienodos galimybės tenkinti paprasčiausius žmogiškuosius poreikius.

„Mums, parodos rengėjams, ši idėja pasirodė itin aktuali. Pakvietę diskusijai šalies neįgaliųjų organizacijas, sulaukėme ir palaikymo, ir pritarimo. Tik kalbėdamiesi, tik girdėdami vieni kitus, galime tikėtis pokyčių“,- sako parodos „Inter Deco 2012” vadovė Zarina Lukošiūnė.

Parodos organizatoriai pripažįsta, jog rengiant forumą ir patys sužinojo daug naujo apie žmogui draugiškos aplinkos kūrimo galimybes. „Susitikimuose su neįgaliaisiais teko išgirsti daugybę gyvenimiškų pavyzdžių apie kasdienes patirtis toli gražu ne tobuloje mūsų miesto aplinkoje bei jų poreikiams nepritaikytoje buityje. Ar žinome, kad paprastos stiklo durys ar nepažymėtas laiptelis silpnaregiui žmogui gali būti skaudžios traumos priežastimi? Ar suvokiame, kokia kliūtimi judantiems vežimėliuose gali būti nuovažos neturintis šaligatvio bortelis ar paprasčiausias laiptelis?

Neįgaliųjų vežimėliais judanti šeima mums pasakojo, jog net įsirengti jiems patogią virtuvę buvo didelė problema. Brėžinius baldų gamintojams internete jie surado patys, baldžiai apie tokių klientų poreikius iki tol net nebuvo susimąstę“,- pasakojo Z. Lukošiūnė. Ji pasidžiaugė, kad parodoje „Inter Deco 2012” dalyvaus kelios šalies verslo kompanijos, jau turinčios ką pasiūlyti neįgaliesiems.

Pagrindinį forumo pranešimą „Universalus dizainas – pagarba žmogui, nauda verslui“ skaitys Vilniaus dailės akademijos Architektūros katedros profesorius M. P. Šaliamoras. Kas pritaikyta neįgaliesiems, tas netrukdo ir sveikiesiems,- tokią nuostatą visuomenėje sieks paskleisti parodos rengėjų partneriai, neįgaliesiems atstovaujančios visuomeninės organizacijos bei valdžios institucijos - Lietuvos žmonių su negalia sąjunga, Klaipėdos neįgaliųjų verslo plėtros centras, VšĮ "Likimo laiptai", Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Klaipėdos skyrius, Klaipėdos apskrities išsėtine skleroze sergančių ligonių draugija, uostamiesčio Socialinės paramos centras ir kt. Šių organizacijų atstovai forume-diskusijoje taip pat pristatys pranešimus bei labiau šioje srityje pažengusių šalių patirtį.

Neįgaliųjų organizacijų nariai į parodą bus įleidžiami nemokamai. Z. Lukošiūnės teigimu, net ir tai, kad arenoje matysis daug kitaip judančių, nematančių ar nekalbančių žmonių – turėtų būti rimta paskata aplinkos kūrėjams bei verslui ieškoti universalių, neįgaliesiems ir sveikiesiems tinkančių sprendimų. Kokie jie? Atsakyti į šį klausimą galės kiekvienas, ryžęsis realybės eksperimentams. Neįgaliųjų organizacijų atstovai po forumo-diskusijos parodos dalyvius ir lankytojus pakvies patiems išbandyti neįgaliųjų dalią – pasivaikščioti po ekspoziciją užrištomis akimis ar apvažiuoti ją su rateliais.

***
Interjero ir dizaino idėjų paroda „Inter Deco 2012” Klaipėdos „Švyturio“ arenoje vyks rugsėjo 20-22 dienomis, forumas-diskusija “Universalus dizainas – aplinka visiems” – rugsėjo 21-ąją nuo 12 val. arenos 2-ojo aukšto fojė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją