Tvorų pasiūla labai didelė. Galima rinktis nuo plastikinio tinklo iki kalvio darbo metalinės tvoros. Tačiau puoš ar darkys sodybą tvora, priklauso ne tik nuo turimų lėšų, bet ir nuo kiekvieno estetinio skonio bei poreikių.

Prireikė apsitverti

Pasistatę namą netoli sostinės Gražina ir Petras Alekniūnai kurį laiką neskubėjo aptverti savo teritorijos.

„Kai įsigijome šunį, supratome, kad tvora – būtina. Tada pradėjome sukti galvą, kokios tvoros norėtume. Pasižvalgę po kaimynų kiemus pamatėme, kad dažnai statomos aukštos, beveik dviejų metrų aklinos tvoros, tačiau populiarėja ir žemesnės, neslepiančios gražiai sutvarkytos aplinkos.

Būtent tokios norėjome ir mes, nes esame įsitikinę, kad nuo vagių tvora neapsaugos, o pasislėpę už aukštos tvoros prarastume erdvę. Juolab kad aplinkui – gražiai besitvarkantys kaimynai. O iš vakarinės sklypo pusės atsiveria malonus vaizdas į mišką“, – pasakojo Gražina.

Nusprendę, kad savo jėgomis tvoros nepasistatys, Alekniūnai kreipėsi pagalbos į specialistus.

Aklina tvora – ne geriausias pasirinkimas

Daugiau nei penkiolikos metų statybininko patirtį turintis Marius Petrauskas negailėjo patarimų.

„Akliną ištisinę tvorą statosi norintieji privatumo. Tokia tvora sumažins triukšmo ir dulkių lygį. Kita vertus, jos metamas šešėlis sudarys pavėsį augalams. Mažai kas žino, kad toje tamsioje drėgnoje zonoje palei akliną tvorą veisiasi didžioji dauguma dirvoje gyvenančių sodo kenkėjų: vabalų, vikšrų ir t. t. Palei tokią tvorą sunkiau auga ir žolė. Kadangi gauna mažai saulės, veja pelija, veisiasi samanos“, – aiškino pašnekovas.

Jis patarė atkreipti dėmesį į tai, kurioje pusėje sklypas pasaulio šalių atžvilgiu: šiaurėje, pietuose, rytuose ar vakaruose. Šiaurinėje ar vakarinėje pusėje galima statyti ir uždarą tvorą, o pietų pusėje esantis sklypas, aptvertas ištisine tvora, bus nuolat šešėlyje, vadinasi, reikės labai pagalvoti, kokius augalus ten sodinti.

Reikia ir signalizacijos

Aklina tvora, pasak jo, retai kada dera su aplinka. Pastebėta, kad ištisinė tvora, stovinti vėjo kelyje, sukelia staigų oro srauto pakilimą ir beveik tokį pat staigų kritimą, todėl susidaro oro sūkuriai, kenkiantys ir dirvai, ir augalams. Patvoryje oras nejuda, augalai kenčia nuo drėgmės pertek­liaus, karščio arba šalčio ir kenkėjų.

Vidinio kiemo erdvėms atskirti aklinos masyvios tvoros visiškai netinka, nes taip vizualiai mažinama erdvė. Taigi aklina tvora ne pats tinkamiausias pasirinkimas. Nebent yra būtinybė statytis tik tokią tvorą.

„Manantieji, kad aklina tvora bus patikima apsauga nuo įsilaužėlių, klysta. XXI amžiuje nusikaltėliai naudoja pačias moderniausias technologijas, tad nuo vagių apsisaugoti vien tik aukšta plytų ar akmenine tvora nepavyks. Norintieji saugiai gyventi turi naudoti visą kompleksą priemonių, pradedant signalizacija ir baigiant keturkoju, gerai dresuotu namų sargu“, – tikino M. Petrauskas.

Kai svarbu vaizdas

Permatoma tvora riboja teritoriją, bet neuždengia vaizdo.

„Atvira tvora neužstoja saulės augalams. Tokios tvoros konstrukcijos mažina vėjo greitį, jo jėgą ir neleidžia susidaryti sūkuriams. Jas lengviau priderinti prie aplinkos. Žema tvorelė arba gyvatvorė optiškai padidina siaurą kiemą. Ji riboja teritoriją, bet neuždengia vaizdo“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, teritoriją galima apsodinti tujomis, bet jei augalai blogai prižiūrimi, laikui bėgant pradeda džiūti apa­tinės tujų šakos, kamienai nuplinka. Tačiau šią problemą galima lengvai išspręsti palei tujas pasodinus iki pusės metro augančius visžalius arba lapuočių krūmelius. Tik reikia nepamiršti, kad tokią gyvatvorę reikės daugiau patręšti.

Efektyviausias būdas – tujas tręšti per lapus, o prie jos augančius krūmelius – trąšas įterpiant į žemę.

Medinę tvorą reikia prižiūrėti

Dažnai teritorijai aptverti pasirenkamos medinės tvoros. Tačiau, anot specialisto, jos ne tik gražiai atrodys, bet ir ilgiau tarnaus, jei bus pasirinkta kokybiška, tinkamai paruošta mediena.

„Dažnas pasistatęs medinę tvorą pamiršta, kad ją, kaip ir kitus sodybos statinius, reikia prižiūrėti. Medinės tvoros ilgaamžiškumas priklauso nuo apsaugos priemonių ir dažų kokybės, – sakė M. Petrauskas. – Gaminant tvoros elementus pramoniniu būdu, mediena specialiai apsaugoma mirkant cheminiuose tirpaluose arba giliai impregnuojant vakuuminiu būdu. Medinės tvoros dalys apdorojamos atskirai dar nepritvirtinus prie jas laikančių medinių statramsčių ar metalinės konstrukcijos. Dažyti būtina kelis kartus – taip medis geriau apsaugomas, tolygiai padengiamas dažais. Jei tvora apdorojama jau pastatyta, ne visos vietos prieinamos dengiant apsaugos priemonėmis.“

Apsigauna du sykius

Specialistas atkreipė dėmesį, kad obliuotos medienos paviršius yra kietesnis, todėl impregnuojamosios medžiagos ir dažai giliai neįsigeria, susidariusi plėvelė po kurio laiko nusilupa. Neobliuotos medienos paviršius šiek tiek pasišiaušęs, dažai gerai įsigeria į nelygumus.

Obliuota mediena brangesnė, tad nežinantieji, kad dažai geriau laikosi, kai mediena neobliuota, apsigauna du sykius: moka brangiau ir dažniau turės dažyti iš tokios medienos padarytą tvorą.

„Apsaugant nuo atmosferos poveikio, galima naudoti specialią įrangą ir aplinkai nekenksmingus bechromius tepalus. Taip impregnuotos medinės tvoros tarnaus ilgiau“, – sakė pašnekovas. Pageidaujantiesiems, kad praeiviai nematytų kiemo, jis patarė lenteles pakreipti tam tikru kampu taip, jog esantieji aptvertoje teritorijoje galėtų matyti, kas vyksta už tvoros, o prašalaičiai – ne.