Kai kuriose mokymo įstaigose vis dažniau pritaikomi naujoviški stalų dizaino sprendimai. Jie gali sukurti ypatingą mokyklos atmosferą, padeda moksleiviui jaustis patogiai bei darbingai.

„Dažnai rinkdami mokyklinius suolus savo įstaigai Lietuvos mokyklų vadovai pirmiausia atsižvelgia į techninius jų parametrus. Patogumas yra neabejotinai svarbiausia mokyklinio stalo ar kėdės savybė, tačiau mes manome, jog jis gali puikiai derėti ir su originaliais dizaino sprendimais“, - teigia „Ergolain“ įmonių grupės projektavimo vadovė Irmina Savickienė.

Šiandien baldų įmonės bei interjero kūrėjai siūlo daugybę nestandartinių stalų, kurių spalvos, medžiagos bei formos mokslo vietą gali paversti tikru įkvėpimo šaltiniu. I. Savickienės teigimu, spalvingas stalas klasėje gali stovėti ne tik dėl grožio, jis taip pat gali ir turi būti patogus bei funkcionalus.

„Mokykloje darbuotojai bei mokiniai praleidžia didelę dalį savo laiko, taigi svarbu, jog mokymosi aplinka leistų mokiniams susikaupti darbui bei būtų įkvepianti. Stalas yra vienas svarbiausių mokyklos baldų, ir turi nevarginti vaiko. Visa tai lengvai pasiekiama, nes šiuolaikiniai stalai gali būti reguliuojamo aukščio, lengvai kilnojami, transformuojami į piešimo lentą, su papildomomis dėtuvėmis kanceliarinėms reikmėms ir pan.“, - sako I. Savickienė

Štai įdomiausių mokyklinių stalų dešimtukas

Prancūzų dizainerio Guillaume’o Bouvet’o daugiafunkcis stalas. Patrauklios išvaizdos, natūralių medžiagų baldas, suprojektuotas taip, kad galėtų būti derinamas prie augančio vaiko poreikių. Jis transformuojamas į piešimo lentą, patogų stalviršį, netgi molbertą.

Šių stalų kūrėjus galima vadinti „socialiai atsakingais”, kadangi jie suprojektavo baldą, kuris padėtų moksleiviams suprasti dizaino svarbą. „Bernhardt Design“ dizainerių tikslas buvo sukurti daugiafunkcį stalą, tinkamą skirtingų amžiaus grupių bei interesų moksleiviams. Į jį patogu susidėti tiek matematikos matavimo priemones, tiek akvarelių rinkinį, o ryškios spalvos – žaisminga interjero detalė.


Erdvus bei minimalistinis stalas, tinkantis vyresniųjų klasių moksleiviams. Šis baldas patogus dailės ar braižybos pamokoms, kuomet naudojami dideli lapai ar sąsiuviniai. Stalo viduje integruotos patogios ir žaismingos dėtuvės leidžia paslėpti visus dažnai naudojamus, tačiau darbo metu nereikalingus daiktus.

Svarbiausias šio stalo privalumas – reguliuojamo aukščio kojos. Paprastai mokyklos aprūpinamos tokiais pačiais stalais, neatsižvelgiant į tai, jog kiekvienas vaikas auga skirtingai ir jo fiziniai poreikiai gali skirtis nuo klasės draugų. Taigi reguliuojamas stalas išsprendžia šią problemą, kadangi kiekvienas moksleivis gali pats nusistatyti stalo aukštį.

Modernus ir stilingas stalas puikiai tiks vyresniųjų klasių moksleiviams. Neįprastas stalo dizainas bei ryškios spalvos skatina kūrybiškumą, o jo paviršiai leidžia parankiai susidėti užrašus, nešiojamą kompiuterį ir patogiai įsitaisyti.

Nuotraukos iš www.behance.net

Šie stalai sukurti skurdžioms Pietų Afrikos Respublikos mokykloms. Svarbiausi kriterijai tokioje aplinkoje – ilgaamžiškumas ir kompaktiškumas bei kontekstualus dizainas. Vientisi stalai, sujungti su kėde, pagaminti iš trijų perdirbtos gumos sluoksnių, gali būti naudojami daugybę metų, taupo vietą nedideliuose mokyklų kabinetuose bei praskaidrina pilką bei niūrią šių mokyklų aplinką.

Netikėtą sprendimą siūlo „Teacher’s Pet desk” kūrėjai, kurie pirmiausia atsižvelgia į stalo ilgaamžiškumą. Sugadintų mokyklinių stalų neretai nebepavyksta pataisyti dėl vientisos jų konstrukcijos. „Teacher’s Pet desk” yra sukonstruoti iš keleto skirtingų patvarių detalių, kurias nesudėtinga pakeisti, jeigu jos sugadinamos. Be funkcionalumo, šie stalai stebina ir savo inovatyviu dizainu.

Ši mokykla Švedijoje, Stokholme, įkurta buvusios gamyklos patalpose, taigi neįprasta aplinka įpareigoja pritaikyti joje alternatyvius mokyklinius baldus. Stilingas, urbanistinis mokyklos-lofto interjeras pagyvinamas spalvingais, namų aplinką primenančiais stalais. Prie jų moksleiviai gali patogiai susiburti mokymuisi ar bendravimui.

„Node” kėdė-stalas – kompaktiškas bei žaismingas baldas. Spalvingasis „Node“ lengvai transformuojamas į kėdę, derančią prie didesnio stalo ar nedidelio staliuko, jį galima lengvai kilnoti, taigi tokia kėdė-stalas tinka tiek pamokų, tiek komandinio darbo mokykloje metu. Balde integruota dėtuvė moksleivio kuprinei ar kitiems daiktams.

Ši alternatyvi mokykla Olandijoje stebina interjero sprendimais. Svarbiausias minimalistinio dizaino mokyklos akcentas – olandų poeto Erik‘o Jan‘o Harmens‘o eilės, išmaniai „įkurdintos“ pastato interjere. Prie šio netikėto sprendimo puikiai dera neįprasti, minimalistiniai balti mokykliniai stalai bei stilingos juodos „Grcic” kėdės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)