Kaip veikia karšto oro gruzdintuvė?

Karšto oro gruzdintuvė leidžia pagaminti maistą nenaudojant riebalų. Maistas čia kepamas išskirtinai karšto oro dėka. Pagamintos be riebalų bulvytės taip pat turi traškią plutelę, o viduje yra minkštos, tačiau turi mažiau kalorijų.

„Karšto oro veikimo principas labai primena konvekcinės krosnelės veikimą. Speciali ventiliatorių sistema tolygiai paskirsto orą įrenginio kameroje. Gruzdintos bulvytės iš karto įkaista iš visų pusių nenaudojant riebalų, todėl jų išorė tampa traški, o vidus išlieka minkštas“, – pastebėjimais pranešime žiniasklaidai dalijasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ produkto vadovė Ina Gadeikienė.

Karšto oro gruzdintuvių privalumai ir trūkumai

Prieš įsigyjant karto oro gruzdintuvę verta susipažinti su pagrindiniais šių įrenginių privalumais ir trūkumais.

Privalumai:
* Galimybė visiškai atsisakyti aliejaus naudojimo gaminant gruzdintas bulvytes.
*Karšto oro gruzdintuvėje paruoštos bulvytės, daržovės ar žuvis turi mažiau kalorijų, todėl toks maistas lengviau virškinamas ir sveikesnis.
* Gruzdintos bulvytės be aliejaus – tai ne tik sveikiau, bet ir pigiau.
* Kadangi gaminimo metu nenaudojamas aliejus ar kiti riebalai, karšto oro gruzdintuvė neskleidžia nemalonaus kvapo.
* Karšto oro gruzdintuve itin paprasta naudotis: dauguma modelių turi patogų elektroninį skydelį, todėl nereikia kas kartą tikrinti, ar patiekalas paruoštas, ar neprisvilo.
* Karšto oro gruzdintuvę labai lengva valyti. Ji nereikalauja jokios ypatingos priežiūros.

Nepaisant daugybės privalumų, karšto oro gruzdintuvės turi ir savo trūkumų. Daugelis žmonių mano, kad šio tipo prietaise keptos bulvytės labai skiriasi nuo tradicinių, keptų aliejuje. Tačiau nuomonės skonio klausimu visada subjektyvios, mat taip pat nemažai žmonių mano, kad be riebalų paruoštas maistas yra daug skanesnis.

Trūkumai:
* Lyginant su tradicinėmis gruzdintuvėmis, karšto oro gruzdintuvės kainuoja brangiau.
* Lyginant su klasikinėmis, karšto oro gruzdintuvių pasirinkimas rinkoje yra mažesnis.
* Karšto oro gruzdintuvės veikia lėčiau: gaminimas tokio tipo įrenginyje gali užtrukti iki dviejų kartų ilgiau nei gaminant gruzdintuvėje su aliejumi.

Patarimai, į ką atkreipti dėmesį renkantis

Į kokius parametrus verta atkreipti dėmesį renkantis karšto oro gruzdintuvę? Produkto vadovė I. Gadeikienė teigia, kad kuo didesnis galingumas, tuo geresnis prietaiso našumas: jis greičiau įšyla ir greičiau paruošia maistą. Tačiau esant didesnei karšto oro gruzdintuvės galiai, sunaudojama daugiau energijos.

  • Karšto oro gruzdintuvės turėtų būti ne mažesnės kaip 1200 vatų galios; jei norite kepti mėsą, rinkitės tas, kurių galia yra 2000 vatų.
  • Karšto oro gruzdintuvės paprastai pasižymi nuo 1 iki 5 litrų krepšelio talpa. Tiesa, kartais šis parametrais gali būti nurodomas ir kilogramais. Populiarus pasirinkimas yra 1,5 kg krepšelio talpos karšto oro gruzdintuvės.
  • Rekomenduojama atkreipti dėmesį į tai, kokiomis programomis pasižymi konkretus gruzdintuvės modelis. Daugelyje modelių yra atitirpinimo ir kitų gamintojų sukurtų programų, kurios labai palengvina maisto ruošimą.
  • Taip pat verta žinoti, kad šie prietaisai skirti ne tik bulvytėms ruošti. Daugelyje modelių yra tokios funkcijos kaip skrudinimas ir kepimas ant grotelių.
  • Be to yra specialių programų, pavyzdžiui, skirtų žuviai ruošti. Šiuolaikinėse karšto oro gruzdintuvėse taip pat turėtų būti įrengtas laikmatis, kurio dėka galima nustatyti, kad prietaisas veiktų tam tikrą minučių skaičių ir nebereiks nerimauti, kad mūsų patiekalas sudegs. Be techninių specifikacijų, daugeliui naudotojų itin svarbus ir dizainas – juk karšto oro gruzdintuvė gali tapti nuolatiniu virtuvės interjero elementu.
  • Garso signalas – pyptelėjimas yra labai naudinga funkcija. Pyptelėjimas praneš, kad bulvyčių gaminimo procesas baigtas. Taip išvengiama per didelio įrangos naudojimo ir nereikia atskirai tikrinti, ar patiekalas jau paruoštas.
  • Specialistės manymu, geroje karšto oro gruzdintuvėje turėtų būti temperatūros reguliavimo galimybė. Priklausomai nuo modelio, reguliavimas gali būti atliekamas mygtukais arba ratukais.
  • Labai svarbu, kad karšto oro gruzdintuvės korpusas būtų pagamintas iš aukštos kokybės medžiagų ir neįkaistų gaminimo metu.


Svarbu paminėti, kad karšto oro gruzdintuvė galima gruzdinti ne tik populiarias bulvytes, bet taip pat ir morkas, paprikas ar kitas daržoves. Be to, į prietaiso dubenį galima dėti ir vištienos sparnelius ar paruošti traškius vištienos ar žuvies kepsnelius. Joje taip pat galima gruzdintinti koldūnus ar dešreles, iškepti spurgyčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją