Visos gudrybės labai paprastos ir nereikalauja daug pastangų.

1. Naudokite tik tinkamas valymo priemones

Netikėkite viskuo, ką perskaitote internete. Geriausia priemonė stalviršio valymui – rekomenduota gamintojo, o ne ta, kurią aprašo nežinoma namų šeimininkė savo tinklaraštyje. Žinoma, paviršių galima trinti kuo tik norite, pradedant nuo citrinų sulčių ir baigiant perpjautu obuoliu, bet kai kurie eksperimentai gali turėti neatitaisomų pasekmių.

Priemonių sudėtis yra labai svarbi, todėl prieš valydami paviršius įdėmiai perskaitykite jūsų baldų priežiūros instrukcijas. Taip būsite tikri, kad jiems nepakenksite valydami ir neliks neestetiškų dėmių ir spalvos nelygumų, kuriuos bus sunku pašalinti.

2. Valykite teisingai

Ant virtuvės paviršių dažnai išliejami skysčiai – nuo pieno ir gazuoto vandens iki karštos sriubos. Jei taip nutiko, kuo greičiau išvalykite purslus ar balutę. Atminkite, kad kai kurios medžiagos, pavyzdžiui, kava arba vynas gali palikti spalvotas dėmes.

Jūsų stalviršiai spindės it nauji, jei kasdien juos valysite vandeniu su keliais lašais indų plovimo skysčio. Supilkite šį tirpalą į buteliuką su purškiamu antgaliu, apipurkškite paviršių ir nušluostykite drėgna švaria šluoste, galiausiai – sausai nušluostykite rankšluosčiu. Nepraleiskite paskutinės dalies – sausas valymas neleis atsirasti dėmėms nuo kieto vandens.

3. Saugokite nuo agresyvių cheminių medžiagų

Stalviršiai, pagaminti iš akmens, granito ar kitų kietų medžiagų, yra labai tvirti, todėl daug kas juos naudoja atlikti įvairius buitinius darbus. Klijuoja lėktuvų ir traukinių maketus, tapo, užsiima dekupažu – ko tik nedaro žmonės virtuvėje. Gerai, kai žmonės turi pomėgių, tačiau stalviršiui tai pavojinga, nes cheminės medžiagos, pavyzdžiui, lakas ir skiediklis, gali jam pakenkti. Taip pat virtuvės paviršiams gali būti pavojingos ir aktyvios buitinės valymo priemonės (pavyzdžiui, orkaitės valiklis).

Būkite atsargūs ir venkite tokių situacijų. Jei vis dėlto nusprendėte, kad jums bus patogiau kažką daryti būtent virtuvėje, būtinai užklokite stalviršį kartonu, storu polietilenu, klijuote – tuo, ką rasite. Bet nepamirškite, kad kai kurios medžiagos išėda ir apsaugas.

4. Visada naudokite pjaustymo lentelę

Kai kurie virtuvės stalai ir stalviršiai tokie tvirti, kad kyla pagunda išsidėlioti produktus ir gaminti tiesiai ant jų. Tačiau taip daryti primygtinai nerekomenduojama – jūs galite lengvai subraižyti net ir patį tvirčiausią stalviršį. Visada naudokite pjaustymo lentelę, kai pjaustote duoną ar svogūnus, kapojate žalumynus.

Šiais laikais yra didelis pjaustymo lentelių pasirinkimas – nuo pagamintų iš natūralaus medžio iki pagamintų iš grūdinto stiklo. Jei įbrėžimų jau yra, galima pamėginti juos nušlifuoti. Turėkite omenyje, kad tokios medžiagos, kaip granitas arba kvarcas, yra atsparesnės mechaniniam poveikiui, bet ant jų atsiradusių pažeidimų pašalinti nepavyks.

5. Visada po ranka turėkite virtuvinius rankšluosčius ir padėklus puodui

Nors šiuolaikinius stalviršius stengiamasi gaminti atsparius šilumai, nė ant vieno iš jų negalima statyti karštos, ką tik nuo viryklės nukeltos keptuvės. Taip galite sukelti neatitaisomų pasekmių – paviršius apdegs, suskils, gali atsirasti dėmių. Taip, natūralus akmuo, pavyzdžiui, granitas, gali išlaikyti tokį išbandymą trumpą laiką – kelias sekundes. Bet po to suskilinės. Visada naudokite padėklus puodui arba rankšluosčius, kad įkaitęs objektas niekada tiesiogiai nesiliestų su stalviršiu. Taip pat būkite labai atsargūs, kai nupilate verdantį vandenį į kriauklę, nes ji gali pakeisti formą, o karšti lašai gali apgadinti šalia esančius baldus.

6. Nesistokite ant stalviršio

Kartais stalviršiu naudojamės kaip laipteliu, kai reikia pasiekti aukščiausias spintelės lentynas. Kai kurie žmonės mėgsta prisėsti ant stalo kalbėdami telefonu arba draugiško susitikimo metu. Taip, jei jūsų stalviršis iš kvarco ar panašios medžiagos, jam vargu ar pakenks tokie veiksmai. Tačiau granitas, kuriame yra natūralių per akmenį einančių įtrūkimų, kai kuriose vietose gali būti silpnesnis, ir nuo didesnio svorio gali skilti. Apie stovėjimą ant stalviršio iš MDP plokštės ar natūralaus medžio negali būti nė kalbos – juos reikia ypač saugoti. Bet kokiu atveju daug saugiau yra pasilypėti ant tvirtų kopetėlių.

7. Papildomos saugumo priemonės

Niekada ant stalviršio iš medžio drožlių plokštės nepalikite aštrių daiktų, peilių ir šakučių – jie gali pažeisti paviršių, liks smulkių įbrėžimų. Į nepastebimus plyšelius patenka vanduo ir maisto likučiai, tad plokštė ims pūstis, atsiras nelygumų. Atsiras ne tik kosmetinis defektas, bet ir nemalonus kvapas. Jei ant stalviršio reikia pritvirtinti mėsmalę ar kitą prietaisą, būtinai naudokite specialius tarpiklius, o jei jų neturite, tiks paprasčiausias virtuvinis rankšluostis.

Nepriklausomai nuo to, iš kokios medžiagos pagamintas jūsų virtuvės stalviršis, saugokite jį nuo ilgalaikio drėgmės poveikio, nenaudokite abrazyvinių valymo priemonių, šiurkščių metalinių kempinėlių ir šepečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)