Anot jos, bendrų auginimo taisyklių nėra, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į du dalykus: drėgmę ir šviesą.

Antrąją knygą pristatanti tinklaraštininkė S. Petrunina skaičiuoja, kad jos namuose šiuo metu yra apie 60 didelių ir mažų augalų. Šis skaičius varijuoja, nes, prisipažįsta ji, ir tiems, kurie turi daug augalų, ne visada pavyksta išlaikyti juos gyvus.

Paklausta, kas namuose esantys augalai įkvėpė parašyti gidą, kaip auginti kambarines gėles, ji sako, kad savo tinklaraštyje „Ten, kur namai“ sulaukia labai daug klausimų, ką daryti, kad iš parduotuvės parsinešta gėlė po savaitės nenumirtų.

„Įkvėpė tie klausimai ir pirmos mano knygos skyrius apie kambarinius augalus, susilaukęs labai daug dėmesio. Gidas atsirado kaip to skyriaus tąsa ir kaip pagalba visiems žmonėms, kurie nori gėlių namuose, bet nežino kaip. Aš sudėjau pačią pagrindinę informaciją pradedantiesiems“, – pasakoja knygos autorė.

Moteris sako, kad toks gidas ir jai pačiai būtų labai padėjęs, nes ir jos namuose būna visko – ir supuvusių, ir sudžiūvusių augalų. Anot jos, tik bandant, ieškant ir atrandant būdus, kurie jūsų augalams ir jūsų namuose yra geriausi, sužinosite, kaip kambarines gėles auginti.

„Labai svarbu žinoti, kad nėra visiems bendrų taisyklių, nes augalams labai svarbi aplinka, kurioje jie auga. Visgi svarbu atkreipti dėmesį į du dalykus: drėgmę ir šviesą, ir jų balansą. Kuo daugiau šviesos, tuo daugiau augalui reikia drėgmės, ir atvirkščiai“, – patirtimi dalijasi S. Petrunina.

Kambarinius augalus pirkti galima bet kur, tačiau svarbu prieš juos įsigyjant apžiūrėti, kad neparsineštumėte namo sergančių augalų ir augalų su kenkėjais.

„Kenkėjus geriausia apžiūrėti pakėlus lapus, nes jie mėgsta lapų apačią – jei ten nėra blizgių ir lipnių dėmių ar vabaliukų, musyčių, toks augalas yra sveikas ir gali su jumis keliauti namo. Svarbu pažiūrėti, kad lapai būtų blizgantys, spalva sodri“, – sako tinklaraštininkė.

Pradedantiesiems kambarinių augalų augintojams sunkiausia yra persodinimas. S. Petrunina pataria laikytis kelių elementarių taisyklių: „Augalus persodinti geriausia pavasarį, kai prasideda jų aktyvus augimas. Pradedantiesiems siūlyčiau rinktis žemės mišinius parduotuvėse. Rinkitės tuos, kuriuose yra mažiau durpių. Taip bus lengviau palaikyti drėgmės balansą vazone. Persodindami naudokite drenažą, žiūrėkite, kad vazonas būtų su drenažo skylute dugne. Žemes galite pasirinkti pagal augalo rūšį, parduotuvėse tikrai yra didžiulis pasirinkimas“.

Paklausta, kodėl netinka durpės, S. Petrunina sako, kad durpės labai greitai išdžiūva ir vėliau labai sunkiai sugeria drėgmę – gali pasitaikyti, kad paskui jos išvis nesudrėks. Pašnekovė paneigia ir mitą, kad auginti gėles plastmasiniame vazone yra negerai.

„Aš nesu girdėjusi tokio dalyko. Pati dažnai persodinu gėles į plastikinį vazoną, nes jame ilgiau išlieka drėgmė – per molinį, ypač neglazūruotą vazoną, drėgmė išgaruoja greičiau ir laistyti tenka dažniau. Plastikinis vazonas jau yra kartu su gėle, juos galima dėti į dekoratyvinius krepšelius, kitus vazonus, kurie jau yra be skylės, tik dėl grožio“, – sako ji.

Plačiau – vaizdo įraše.

Parengė Dalia Smagurauskaitė.