Jo interjero šerdimi tapo pagrindinėje gyvenamojoje patalpoje suprojektuota antresolė. Ji gerokai išplėtė buto plotą. Atsirado papildomas kambarys ir drabužinė.

Sėkmingas sumanymas

„Buto savininkė yra veikli, žavi moteris, daug keliauja, skaito, domisi muzika ir kitais menais. Ji norėjo, kad namai būtų modernūs, erdvūs, šviesūs, kad juose būtų smagu, patogu gyventi. Be to, prašė į švarų, minimalistinio stiliaus interjerą harmoningai įlieti jaukumo ir išskirtinumo suteikiančių detalių“, – taip pagrindinę idėją apibūdina dizaineris Rimantas Špokas, dizaino studijos „Rimartus“ vadovas. Pasak jo, šis interjeras atspindi namų šeimininkės charakterį.

Iš pradžių apie pakabinamą antresolę kalbėta lyg ir nerimtai, bet mintis pasirodė verta dėmesio ir tapo realybe. Juo labiau kad išardžius dalį gipso kartono plokščių paaiškėjo, jog lubas galima pakelti ir dar labiau padidinti patalpos aukštį. Gabūs meistrai šį sumanymą sėkmingai realizavo. Namai pasikeitė neatpažįstamai – atsivėrė didelė erdvė, jie tapo funkcionalesni. Buto plotas nuo 76 kvadratinių metrų po rekonstrukcijos padidėjo iki 103 kvadratinių metrų.

Gyvenamojoje patalpoje suprojektuota antresolė, joje įrengtas šviesus, nedidelis miegamasis ir talpi drabužinė. Po antresole tilpo virtuvė, baras ir prie jo prisišliejusi sala. Virtuvės reikmėms panaudotas ir plotas po laiptais. Ten yra lentynų, spintelių, stovi šaldytuvas. Pagrindinėje erdvėje įrengtas poilsio kampelis, yra židinys, valgomasis stalas. Vonia ir tualetas suprojektuoti atskirai. Miegamajam numatyta patalpa tapo svečių kambariu.

Panašus į skandinavišką

„Būsto stilius panašus į skandinavišką. Interjeras dinamiškas, žaismingas, bet kartu ir ramus, subtilus, elegantiškas“, – trumpai apibūdina dizaineris R. Špokas. Šilumos suteikia medienos tekstūra, jos čia išties gausu. Dryžuotas baras pagamintas iš medienos ir baldų plokščių. Baltas, švarus fonas suteikia erdvės ir švaros įspūdį, išryškėja įdomesni industrinio stiliaus elementai – antresolės trosai, kurie atlieka ir apsauginių turėklų funkciją, šviestuvų, lubų konstrukcijos detalės.

Smagią nuotaiką kuria aiškus lubų ir trosų linijų ritmas, asimetrinė baldų kompozicija, įstrižos parketlentės, stikliniai šviestuvų burbulai, ryškūs minkštų baldų gobelenai, egzotiški vonios plytelių ornamentai, atkreipia dėmesį interjero kūrėjas. Žaismingai atrodo spalvinga svetainės sofa ir fotelis. Mėlyna ir geltona spalvos pasirinktos neatsitiktinai – jos suteikia gyvumo, tačiau kartu kuria ir ramybės, susikaupimo įspūdį.

Bute yra ir daugiau įdomių, netikėtų sprendimų. Tarp jų galima paminėti židinio, televizoriaus ir malkų lentynos kompoziciją. Židinys pakeltas nuo grindų, įtaisytas vienoje linijoje kartu su televizoriumi ir garso sistema. Funkcionalios lentynos įrengtos virš prisėsti kviečiančio suolo su minkštomis pagalvėlėmis. Jo apačioje palikta vieta malkoms susidėti. Visa ši kompozicija vientisa, estetiška, spinduliuoja jaukumą.

Elementai jungiami

„Dar vienas originalus sumanymas – su laiptais sujungtas virtuvės baras. Kitoje pusėje jis liečiasi su sala, skiriančia maisto gaminimo ir poilsio zonas. Miegamajame lovūgalis pereina į rašomąjį stalą, tai padeda sutaupyti vietos. Jungiant elementus vieną su kitu, plečiama erdvė, derinamos skirtingos funkcijos“, – aiškina R. Špokas.

Pasak dizainerio, dauguma baldų sukurti specialiai šiam butui: virtuvės spintelės, baras, laiptai, lentynos, suolas prie židinio, drabužinė, lova, rašomasis stalas, vonios baldai. Pagal R. Špoko projektą pagamintos ir stumdomosios durys. Neatsitiktinai prie valgomojo stalo atsirado ir baltų plytų siena – ji šią zoną pabrėžia ir tarsi įrėmina. Plytos nelygiais kraštais dera prie vyraujančios medienos tekstūros ir ją papildo, tampa dekoratyviu interjero elementu.

Bendram apšvietimui panaudoti taškiniai šviesos šaltiniai, toks apšvietimas jaukus, koncentruotas. Svetainėje, virš baro, taip pat vonioje – originalūs lubų šviestuvai (didelės elektros lemputės, pakabintos ant suraizgytų laidų), jie kuria nerūpestingumo nuotaiką, tačiau kartu su kitais interjero elementais ir baldais sudaro harmoningą visumą. Valgomąjį stalą apšviečia prie sienos pritvirtintas nedidelis juodas šviestuvėlis.

Vertos dėmesio idėjos

Jei patalpos lubos aukštos, gal verta įrengti antresolę. Taip išplečiamas kambario plotas, padidėja jo funkcionalumas.

Skirtingas zonas jungti į visumą, sutaupyti vietos padeda baldų, kitų interjero detalių ir elementų grupavimas.

Korpusinius baldus geriausiai gaminti atsižvelgiant į konkretaus būsto planą.

Minimalistinį dizainą derinkite su industrinio stiliaus elementais, ypač tais atvejais, kai būstas įrengtas patalpose, kur matyti atvirų statybinių konstrukcijų. Jų neslėpkite, o priešingai – pabrėžkite.

Baltai, šviesiai erdvei žaismingumo suteikia ryškių spalvų detalės. Gražiai atrodo ir juodi akcentai.

Jaukumą padeda sukurti natūralus medis ir tekstiliniai gaminiai (kilimai, pagalvėlės, lovatiesės).

Pagalvokite, galbūt vietoj įprastų verta rinktis stumdomąsias medines duris su matiniu stiklu.