„Dizaino savaitė“ kaip festivalio formatas, kaip renginių ir ekspozicijų visuma yra skirta visuomenei ir specialistams susipažinti su naujausiais dizainerių darbais ir kūryba, pamatyti geriausius garsių pasaulio gamintojų dizaino objektus. Šis formatas yra žinomas visame pasaulyje: vien tik Europoje savo dizaino savaites turi 36 miestai, tarp kurių – Londonas, Milanas, Berlynas, Barselona ir kiti.

Vilniuje „Dizaino savaitė“ kasmet rengiama nuo 2006-ųjų metų. „Ji vyksta tam, kad atkreiptų vartotojų dėmesį į dizaino pagalba daiktuose sukuriamą papildomą funkcinę, estetinę ir emocinę, o tuo pačiu ir pridėtinę, vertes. Visi dizaineriai ir kitų sričių kūrėjai joje pristato savo naujausius gaminius“, – sako vienas iš „Dizaino forumo“ asociacijos steigėjų ir projekto vadovas Vytautas Gurevičius.

Šios „Dizaino savaitės“ pagrindinė tema „Dizainas = inovacijos” yra skirta atskleisti dizaino proceso ir rezultato svarbą inovatyvių produktų kūrime.

Dizainas – tai, pirmiausia, vartotojų poreikių tyrimas, šių poreikių patenkinimo būdų paieška ir tik vėliau įgyvendinimo priemonių ar technologijų pasirinkimas, kuris leidžia idėjai virsti realybe – produktu. Renginių metu sieksime pabrėžti tikrąją dizaino vertę – įžvalgių sprendimų, originalių idėjų ir preciziško, profesionalaus atlikimo sintezę.

„Dizaino savaitės“ renginių metu lankytojai galės dalyvauti konkurse ir laimėti naują Naurio Kalinausko kėdę „004“. Norite sužinoti – kaip? Sekite informaciją portale 15min.lt bei „Dizaino savaitės“ facebook puslapyje.

Taip pat nepamirškite užsukti į „Vero Cafe“ kavines, kuriose galėsite paragauti specialiai „Dizaino savaitei“ skirtos kavos.

Žemiau – išsamesnė informacija apie svarbiausius įvykius vyksiančius skirtinguose miestuose „Dizaino savaitės“ metu.

Vilnius. Nuo Prezidentūros iki „Dizaino savaitgalio“.

Gegužės 6 dieną Lietuvos Respublikos Prezidentūroje vyks Lietuvos dizaino prizo „Geras Dizainas“ nugalėtojų apdovanojimai. Jau trečią kartą organizuojamame konkurse tarptautinės komisijos išrinkti geriausi 2012–2013 metais sukurti Lietuvos dizaino kūriniai bei idėjos reprezentuoja Lietuvos dizaino dabartį ir ateities tendencijas.

„Dizaino savaitės“ Vilniaus žemėlapyje – daugiau nei 70 „taškų“. Interjero ir dizaino salonuose bus pristatomos naujausios dizaino raidos kryptys ir specialiai „Dizaino savaitei“ atvežti užsienio gamintojų produktai. Visą savaitę vyks įvairios parodos, o projektas „Dizainovacija“ miesto centre pristatys daugiau nei 50 ekspozicijų viešose miesto erdvėse. Įspūdžius dalyviai ir svečiai rinksis aptarti „Dizaino savaitgalio“ renginiuose bei „Dizaino savaitės“ dūzgių metu menų fabrike „Loftas“ kartu su „Finebassen“.

Kaunas. Šventė miestui Rotušės aikštėje ir paminklas „Rutinai“.

Šių metų „Dizaino savaitės“ Kaune programa išsiskiria renginių įvairove ir gausa. Kauniečiai ir miesto svečiai „Dizaino savaitės“ metu turės galimybę aplankyti daugiau nei 30 renginių: interjero ir dizaino salonuose susipažinti su naujausiomis interjero ir dizaino naujovėmis bei tendencijomis, apžiūrėti studentų ir profesinio lavinimo mokyklų mokinių parodas, dalyvauti konferencijose bei kūrybinėse dirbtuvėse.

Projekto „Dizainovacija“ dėka Kauno miesto vitrinos visą savaitę taps muziejumi po atviru dangumi. Rotušės aikštėje ir jos prieigose vyks madų pristatymai, konferencijos, prekyba mados aksesuarais, kūrybinės dirbtuvės. O svarbiausias „Dizaino savaitės“ Kaune akcentas yra dovana miestui –paminklo „Rutinai“ pastatymas.

Klaipėda. Dizaino knygų paroda ir kūrybinės dirbtuvės.

„Dizaino savaitė“ Klaipėdoje prasidės nuo „Dizainovacijos“ ir dviejų VDA Klaipėdos fakulteto studentų darbų ekspozicijos atidarymu, į kurį bus sukviesta visa Klaipėdos miesto dizaino bendruomenė. „Šventės metu gros DJ bei bus surengta vieša jaunųjų dizainerių akcija“, – pasakoja „Dizaino savaitės“ vadovė Klaipėdoje Goda Giedraitytė.

Šiame mieste taip pat bus atidaryta dizaino ir architektūros knygų paroda, kurioje visi besidomintys architektūra ir dizainu galės susipažinti su Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriaus knygų, žurnalų, katalogų kolekcija bei dizaino ir architektūros leidinių duomenų bazėmis. Savo darbus šiais metais pristatys ir Balsio menų gimnazijos moksleiviai, kurie kviečia į savo dizaino darbų parodos atidarymą.

Norintiems patobulėti „Dizaino savaitės“ metu Klaipėdoje vyks du renginiai: „Kūrybinės dirbtuvės jauniesiems dizaineriams ir architektams“ bei paskaita „Išplėstinė realybė“.

Siekiant skatinti jaunųjų dizaino bei architektūros kūrėjų profesinį tobulėjimą ir stiprinti kūrybinę ir edukacinę dizaino bei architektūros sričių raidą bei sąveiką Klaipėdos mieste ir regione, organizuojamas kūrybinių dirbtuvių ciklas jauniesiems profesionalams su žinomais savo srities specialistais.

Šiauliai. Universiteto dizaino katedros studentų parodos.

Šias metais „Dizaino savaitė“ pirmą kartą atkeliavo į Šiaulius. Čia vyks net trys Šiaulių universiteto Dizaino katedros studentų darbų parodos, paskaitos apie Lietuvos dizaino raidą ir landšafto dizainą, bus rodomi filmai apie Švedijos mados industriją. Iš viso Šiauliuose vyks 12 renginių.

Telšiai. Inovacijos ir dizainas žemaitiškai.

Telšiuose „Dizaino savaitė“ bus atidaryta VDA Telšių fakulteto studentų juvelyrikos, mažosios plastikos ir konceptualių meno objektų paroda „Ne DIZAINAS“. Baldų dizaino ir restauravimo specialybės studentai parodoje „Eksperimentinė laboratorija” pristatys baldų kūrimo procesą nuo idėjos iki galutinio projekto ar baldo prototipo realizavimo.

Kūrybinėse dirbtuvėse „Inovatyvūs sprendimai simbolikoje žemaitiškos tapatybės identifikacijai“, kurioms vadovaus Vytas Palavinskas („Dizaino propaganda“), vyks atviros kviestinių lektorių paskaitos, bus kuriami įvairūs dizaino objektai su žemaitiškos simbolikos interpretacijomis.

Daugiau informacijos apie renginius ir visų miestų renginių žemėlapius galima rasti www.dizainosavaite.lt

2014-ųjų Dizaino savaitę parėmė Lietuvos Respublikos Kultūros taryba.

Dizaino savaitės rengėjai – asociacija „Dizaino forumas“ – platesnio dizaino pripažinimo ir naudojimo pramonėje, viešosiose erdvėse, edukacijoje siekianti organizacija. Iki šiol žymiausi „Dizaino forumo“ projektai - 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 metų Dizaino savaitės, baldų dizaino konkursas [neformate], „Dizaino galerija“ „Litexpo“ parodų centre 2007, 2008 ir 2013 m., Lietuvos dalyvavimas tarptautinėse parodose „100%design“ Londone 2007 ir 2008 m., parodoje „Zona Tortona” 2008 ir 2009, Lietuvos baldų dizaino paroda Rygoje 2008 m., Lietuvos dalyvavimas „Design Management Award Europe“ projekte 2007 ir 2008 m., pasaulio dizaino sostinių (WDC) projekte Turine 2008 m. ir Helsinkyje 2012 m., kasmetinis leidinys „Lithuanian design review“, Lietuvos dizaino prizas „Geras dizainas“ ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją