Nors gali susidaryti įspūdis, kad žiemą keliauja tik slidininkai, nemažai dizainerių, architektų ar šiaip gražesnio gyvenimo mylėtojų ir keliauja, ir neslidinėja. Ką tokiems būtų galima rekomenduoti aplankyti vasario mėnesį? Vasario mėnesį dizaino piligrimų akys kryps dviem kryptimis – į Stokholmą ir Frankfurtą.

Skandinaviško dizaino barometras

Taip, idėja per patį viduržiemį kelti sparnus dar šiauriau neatrodo labai įkvepianti, tačiau tikriems skandinaviško dizaino gerbėjams šaltis neturėtų tapti baisia kliūtimi.

Vasario 5-9 dienomis Švedijos sostinėje vykstanti paroda gali būti laikomas svarbiausia Skandinavijos baldų, apšvietimo ir interjero aksesuarų renginiu. Galbūt daugumai švedų dizainas asocijuojasi su IKEA, tačiau šioje šalyje itin daug pasaulinio garso baldų gamintojų, nustatančių ne tik šiuolaikinio skandinaviško, bet ir pasaulinius dizaino standartus.

Tokios kompanijos kaip „Swedese“, „Offecct“, „Lammhults“, „Bla Station“ ir daugelis kitų būtent Stokholme pristato savo naujausius gaminius. Šios kompanijos bendradarbiauja ne tik su įdomiausiais Skandinavijos, bet ir kitų šalių dizaineriais ir dizaino studijomis.

Turtinga skandinaviška rinka traukia ir kitus žinomus tarptautinius gamintojus, todėl Stokholme dalyvauja ir kitų šalių žinomos baldų, apšvietimo, santechnikos, interjero aksesuarų kompanijos.

Parodoje „Northern Light“ ekspozicija skirta vien tik apšvietimo kompanijomis, o „Green House“ – jauniems dizaino talentams, kurie turi gerą progą pademonstruoti savo projektus ir užmegzti naudingų verslo kontaktų. Stokholmo paroda garsėja ir itin kokybiška programa. Parodoje vyksta intriguojančios diskusijos ir paskaitos pačiomis įvairiausiomis dizaino, interjero tendencijų temomis.

Švedai gali sau leisti kiekvienais metais pasikviesti kokią garsią pasaulio dizaino žvaigždę. Šiame sąraše jau galima aptikti Patricios Urquiolos Naoto Fukosawos, Konstantino Grciciaus, Giulio Cappellini pavardes, o šiemet jį papildys japonų dizaino studijos „Nendo“ įkūrėjas ir vyriausiasis dizaineris Oki Sato. Parodoje dizaineris ne tik bus atiduotas į autografų medžiotojų ir klubo “Nusifotografuok su manim” narių rankas, bet ir pristatys konceptualią dizaino instaliaciją.

Parodos metu Stokholme vyks ir tradicinė dizaino savaitė, tad po parodos galima aplankyti įvairias dizaino ekspozicijas, pristatymus ir vakarėlius pačiame Stokholme.

Daugiau informacijos apie parodą - www.stockholmfurniturefair.com

Plataus vartojimo prekių babilonas

Vasario 15-19 dienomis Frankfurte prie Maino vykstantanti „Ambiente“ – neabejotinai svarbiausia plataus vartojimo prekių paroda pasaulyje. Šios informacijos nereiktų traktuoti kaip reklaminio teksto. Apie 5 000 dalyvių iš 90 šalių, virš 140 000 lankytojų. Tai viena iš parodų, kurios dešimt futbolo stadiono dydžio paviljonų pilnai užpildomi.

Keliaujantiems pirmą kartą į šią parodą norėtųsi patarti labai aiškiai susidėlioti, ką konkrečiai norisi pamatyti, nes klaidžiojant be aiškesnio tikslo jau po gero pusdienio gali apimti lengva apatija. Paroda skirstoma į tris svarbiausias temines ekspozicijas.

„Dining“ pristatomos virtuvei, stalo dekorui, serviravimui skirtos prekės, taip pat stiklo, keramikos, sidabro ir porceliano indai, stalo įrankiai, maža buitinė technika. „Giving“ ekspozicijoje demonstruojami žaislai, suvenyrai, dovanos visoms metų šventėms, verslo dovanos, juvelyriniai dirbiniai, floristika. „Living“ – dizaino ir interjero idėjoms, nedideliems baldams, veidrodžiams, šviestuvams, tekstilei, interjero aksesuarams.

Tarsi to dar būtų maža, ši paroda garsėja neįtikėtina įvairiausių dizaino teminių parodų ir renginių gausa. Dizaino studija „bora.herke.palmisano” pristatys „Trend/Show 2013/2014“ interjero dizaino tendencijų ekspoziciją. Bus eksponuojami „Design Plus“, „German Design Award“ apdovanojimų nugalėtojai, „Solutions“ pristatys naujus inovatyvaus dizaino daiktus, skirtus kasdienei buičiai.

Frankfurto paroda turi dar keletą gal ir nedidelių, bet neabejotinų privalumų. Su parodos bilietu galima nemokamai naudotis visų rūšių Frankfurto viešojo transporto paslaugomis (aišku, išskyrus taksi), o pasiekti „Messe Frankfurt“ parodų centrą iš trečio didžiausio Europos oro uosto traukinuku galima per kokį pusvalandį.

Daugiau informacijos apie parodą galima rasti - www. ambiente.messefrankfurt.com