all3D.lt studijoje dirbantis interjero dizaineris Mantas Baranauskas pataria, kaip nesuklysti rengiantis interjero pokyčiams. Viskas prasideda nuo idėjos, ir planų kaip ją įgyvendinti.

Kiekvienas galvoje turime skirtingą viziją, todėl idėją aptariant žodžiu gana sudėtinga gauti norimą rezultatą. Dažnai tai sukelia įvairių nesusipratimų. Šią problemą galima išspręsti dar prieš pradedant atlikti darbus. Didelę naudą duoda galimybė, leidžianti pamatyti Jūsų būsimos gyvenamosios ar darbo vietos vaizdą, dar nenusipirkus nei vieno daikto.

Vizualizacija padeda taupyti laiką

Laikas yra vienas brangiausių dalykų mūsų gyvenime. Ne visuomet turime laiko parduotuvėms, įvairioms paieškoms - baldų, šviestuvų, dažų ar kitų interjerui reikalingų prekių. Be to, viską reikia ir tinkamai suderinti.

Turėdami interjero vizualizaciją, matome aiškų spalvinį sprendimą ir suderinamumą, taip pat realią būsimo interjero nuotrauką. Planuojant erdvę, svarbu suprasti realų erdvės ir baldų mastelį, jų medžiagiškumų darną, spalvų poveikį. Teisingas jų parinkimas ir išdėstymas erdvėje padės sukurti jaukesnę, intymesnę aplinką. Kad idėja būtu stabili ir netektų blaškytis bei nekiltų abejonių perkant medžiagas, reikia susikurti savo idėjos viziją.

Geriausia turėti išankstinį vaizdą, bet jei nusprendėte pasikliauti savo jėgomis, tuomet vertėtų atkreipti dėmesį į svarbiausius dalykus.

Pateiktos nuotraukos atsispindi, koks vaizdas yra ir kokį planuojame įrengti. Pateiktas pirmojo aukšto vizualinis projektas išspręsta virtuvės erdvė grindų, apšvietimo, lubų, laiptų medžiagiškumas bei spalvinė gama, taip pat ir vaiko kambario vizualinis projektas. Tai žmonėms suteikė galimybę apžvelgti namus dar neįsigijus baldų ar kitų medžiagų ir taip priimti teisingus sprendimus.

Spalvos turi labai didelę įtaką aplinkai, visuomet atkreipkite dėmesį į tai. Vertėtų rinktis pastelines, neutralesnes spalvas jos nepabos, neerzins. Tuo tarpu ryškios spalvos gali sudaryti pirmo įspūdžio efektą, kuris ilgainiui taps įkyrus svečias namuose.

Tačiau vienas ryškus elementas interjere gali pabrėžti šeimininko skonį ar jo pomėgį, tapti akcentu patalpoje. Pavyzdžiui, balta sukurs švaros ir gaivumo jausmą, medis suteiks sodrumo ir paryškins aplink esančius objektus, šiltas jo atspalvis pridės jaukumo. Ant virtuvės baldų galima naudoti gamtos motyvų spaudą, tai suteiks gyvybės, šviežumo jausmą, virtuvėje tai ypač duoda gerą efektą.

Vaikų kambario interjere reikėtų nebijoti chaoso, detalių ir spalvų. Kiekviena, nors ir nereikšminga dėmelė ant sienų ar baldų vaikams yra svarbi jų kambaryje. Ant sienų gali atsirasti piešiniai, kurie vaikui atvers kelią į jo pasaulio įvairių personažų atsiradimą.

Tokie piešiniai kaip durys ar langas vaikams duoda impulsą mąstyti ir plėsti mintis, kas yra už jų, keliauti toliau ir taip lavinti savo kūrybinę pusę. Skaičiai bei raidės gali gali puošti sienas ir būti nuo mažų dienų. Nors vaikas dar mažas ir jų nepažįsta, jis simbolius supras savaip, tačiau ateityje jam bus lengviau, nes tai bus savaime suprantami dalykai.

Pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas baldų patvarumui ir kokybei. Darbo stalas ir kėdė turėtų būti ergonomiški, kad užtikrintų taisyklingą vaiko sėdėseną. Baldų kampai galėtų būti užapvalinti, kad būtų išvengta susižalojimo. Vaikai visuomet gyvybingi piešia, žaidžia, dūksta, todėl patartina vengti ilgų kabančių užuolaidų - vaikų kambaryje puikiai tinka roletai.

Švelniais ornamentais dekoruotos sienos, pavyzdžiui, dryžuotos sienos suteiks dinamikos bei žaismingumo, tiks ir vyresniems vaikams.
Dizainas turėtų ne tik spręsti esmines problemas – patogumą, apšvietimą, spalvas tačiau ir atspindėti bei sustiprinti asmenybę.

Pavyzdžiui, mėgstantys gaminti turėtų įsirengti erdvesnę, patogią virtuvę, daugiau dėmesio skirdami stalviršio kokybei bei geram jo apšvietimui. Knygų mėgėjams vertėtų pamąstyti apie jaukų fotelį ir knygų lentyną, taip pat nepamiršti gero apšvietimo, kuris tiktų būtent šiam pomėgiui.

Jeigu sunku tiksliai įvardinti ir perteikti savo mintis, tuomet galima susirasti internete ar kataloguose pavydžių, kurie tai atspindėtų. Reiktų kuo tiksliau žinoti, ko norite ir siekiate, nors kartais kai kurie dalykai gali atrodyti savaime suprantami, pravartu nepamiršti, kad skirtingų žmonių supratimas apie daugelį dalykų yra visiškai kitoks.