Kad ši tendencija susilpnėtų, žmonėms, mėgstantiems savarankiškai užsiimti remontu, derėtų pasiaiškinti, ką labai lengva padaryti netinkamai. Toliau suminėtos portale novate.ru įvardytos dažniausiai pasitaikančios plytelių klijavimo klaidos ir pateikta patarimų, kaip jų išvengti.

Netinkamai užtepti plytelių klijai

Tepant plytelių klijus klaidų pasitaiko bene dažniausiai. Jos būna įvairiausios, tačiau labiausiai paplitusios – trys.

Pirmoji klaida – klijų varvinimas nedideliais lašiukais plytelės kraštuose. Taip darant atsiranda rizika, kad vėliau, paveikta fizinės jėgos (pvz., nuo smūgio), plytelė per vidurį suskils.

Antroji klaida – klijų užtepimas tik plytelės centre ir nepaskirstymas jų šukų tipo glaistikliu. Taip daryti irgi negalima. Kylanti rizika panaši į paminėtą pirmiau, tiktai šuo atvejų įskilimai labiausiai tikėtini plytelės pakraščiuose.

Trečioji klaida – užtepus klijų, šukų tipo glaistikliu formuoti arkų pavidalo rieves. Grioveliai gali būti tiktai tiesus – ne lenkti, ir eiti horizontaliai arba vertikaliai. Jei rievės bus lenktos, plytelių kampuose liks visiškai nedaug klijų.

Glaisto sluoksnio suformavimas tarp tinko ir klijų

Kai kurie saviveiklininkai, o kartais – net meistrai, dėl neaiškių priežasčių, prieš tvirtindami klijais išteptas plyteles, tinkuotą sieną padengia glaistu. Pakaks, jei žinosite tik tiek, kad ši procedūra – suvis beprasmė. Dėl jos tik padidėja darbo kaštai, be to, gali smukti klijavimo patikimumas.

Su gruntavimu susijusios klaidos

Dar viena itin dažna klaida – plytelių klijavimas be grunto. Praleidus gruntavimo etapą, plytelių klijuose esanti drėgmė labai greitai įsigeria į sieną. Šios klaidos pasekmės – ypač liūdnos: mišinys nespėja pakankamai sutvirtėti, todėl plytelė gali paprasčiausiai atsiklijuoti.

Būtina paminėti ir tai, kad gruntavimo šiukštu negalima pakeisti paprasčiausiu drėkinimu vandeniu. Nors tai padarius, į sieną susigers mažiau klijuose esančios drėgmės, šimtaprocentinės darbo kokybės garantijos tikėtis neverta.

Bandymas apsieiti be parengtinio išdėliojimo

Prieš klijuojant, plyteles reikia išdėlioti taip, kad gautas vaizdas atitiktų turimą viziją. Jei šį etapą praleisite, vėliau teks gailėtis, kad kurioje nors vietoje plytelės netelpa, atrodo, tarsi būtų suklijuotos kreivai arba netvarkingai. Geriausiu atveju, plyteles teks pjaustyti, na, o blogiausiu – perdaryti tai, kas padaryta (būna, kad prisieina perklijuoti ir nemenką plotą). Pinigų suma, kurią tenka skirti remontui, dėl to tik padidėja.

Kalbant apie šią klaidą, galima paminėti, kad kampinis šlifuoklis nėra tinkamiausias įrankis plytelėms pjaustyti. Pirmiausia, jį naudoti pavojinga, o antra – neturint patirties, labai lengva sugadinti begalę plytelių.

Mėginimas apsieiti be gulsčiuko

Paskutinę, tačiau anaiptol ne mažiausią (gal net atvirkščiai!) į šį sąrašą įtrauktą klaidą galima suvesti į vieną žodį – „lygumas“. Šiuo tikslu būtina naudoti atitinkamą įrankį – gulsčiuką. Kitaip teks arba viską perdaryti, arba iki kito remonto „gėrėtis“ kreivai šleivai atliktu darbu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)