Ką privalo žinoti gėlyno kūrėjas?

Augalų poreikiai. Savo gėlynui rinkitės tik tokias daugiametes, kurioms patinka toks pats apšvietimas, dirva, laistymas. Daugiausia augalų rasite ilgai žydinčiam gėlynui, kuriam paruošta saulėta vieta, turtinga maisto medžiagų. Čia gerai jausis lengvai prižiūrimos daugiametės: kraujažolės (Achillea), bėručiai (Teucrium), rudbekijos (Rudbeckia), rasakilos (Alchemilla), visžalės rudgrūdėlės (Iberis sempervirens). Jos vešės net ir rečiau laistomos. Tai idealūs augalai dar tik pradedantiems sodininkauti žmonėms.

Išvaizda. Vienus augalus pastebime iškart, nes jie aukšti, įspūdingi, dažnai pasipuošę ryškiais žiedais ir stambiais lapais. Kiti mažesni, smulkūs. Jais užpildomi tušti tarpai gėlyne.

Nuo stambiųjų augalų priklauso visa gėlyno struktūra. Viduryje galima pastatyti atramą vijoklinėms rožėms ir raganėms. Čia gali augti ir pentiniai (Delphinium), puikieji bijūnai (Paeonia lactiflora).

Aplink susodinkite žemėlesnius augalus, atsižvelgdami į jų žydėjimo laiką, aukštį ir derindami pagal spalvas. Gražiai atrodys didžiagraižė baltagalvė (Leucanthemum maximum) barzdotasis vilkdalgis (Iris barbata) ‘Amethyst’, šilinis šalavijas (Salvia nemorosa).

Tuščius tarpus užpildykite daugiamečiais augalais, turinčiais dekoratyvius lapus ir smulkius žiedus. Tiks švelnioji rasakila (Alchemilla mollis), visžalė rudgrūdėlė, saulenis (Helianthemum).

Labai žavus yra dalmatinis snaputis (Geranium dalmaticum). Tai 10–15 cm aukščio augalas, sudarantis plačius kerelius. Jis labai mėgsta saulę, atsparus sausrai. Vienoje vietoje gali augti 10–15 metų. Greitai plinta ir sudaro tankų kilimą. Žydi liepos–rugpjūčio mėnesiais. Žiemai reikia pridengti. Kerai persodinami ir dalijami pavasarį. Sėklos sėjamos ką tik surinktos, nes greitai praranda daigumą.

Laikui bėgant, žemi augalai susilieja su aukštaisiais, todėl gėlynas atrodo darnus.

Žydėjimo laikas ir žiedų spalva. Pageidaujamų rezultatų sulauksite tik tuomet, kai augalus derinsite pagal žydėjimo laiką. Jūs galite sukurti vienspalvį, blyškų, giminingų spalvų ir atspalvių arba kontrastingą gėlyną. Tiesiog pagalvokite, kokio jo trokštate. Įsidėmėkite, kad ryškios, skaisčios spalvos jaudina, žadina, o švelnios, pastelinės – ramina.

Sukūrus rožiniais ir melsvais žiedais išmargintą gėlyną, sodas taps šviesesnis, linksmesnis ir giedresnis. Vasaros pabaigoje jame dar žydės rudbekijos ir krūminiai astrai (Aster dumosus).

Kiek metų išgyvena daugiametės?

Beveik visos daugiametės gėlės vienoje vietoje gali augti daug metų. Žiemoja požeminiai organai. Kiekvieną pavasarį išsprogsta pumpurai, esantys dirvos paviršiuje.

VDU Kauno botanikos sode nuostabus reginys – pražydo bijūnai

Bijūnų galite nepersodinti net 30 metų. Kai kurie sodininkai tvirtina, kad net ir po 50 metų jie atrodo visiškai neblogai.

Trumpiau augs aubretės (Aubrieta) žydinčios rožiniais ir raudonais žiedais.

Kiti daugiamečiai augalai vienoje vietoje gražiai atrodys tik 3–4 metus. Tai didžiagraižės baltagalvės (Leucanthemum maximum), gaisrenos (Coronaria), gvaizdės (Armeria), laumenės (Doronicum) ir kt. Vėliau ima smulkėti žiedynai ir žiedai, išlinksta stiebai. Ilgainiui kereliai pradeda nykti. Tai priklauso nuo divožemio, šviesos, maisto medžiagų, įgimtų augalų savybių.

Keli patarimai

1. Sunykusias daugiamečių augalų dalis žiemai palikite. Jos saugos pumpurus nuo šalčių. Balandžio mėnesį pašalinkite. Ši taisyklė taikytina ir dekoratyviems varpiniams augalams.

2. Prieš žydėjimo pabaigą trumpaamžės daugiametės gėlės nupjaunamos palei pat žemę ir gerai patręšiamos. Tai dažnai pailgina jų gyvenimą.