Prietarų ir madų daug

Prieš kelerius metus visi pirko kaktusus. Atseit, jie sugeria elektromagnetinius spindulius. Bet pagalvokime: visi elektriniai prietaisai turi didesnį ar mažesnį elektromagnetinį lauką, o šis sklinda įvairiomis kryptimis. Taigi ant stalo krašto stovintis augalas nepadeda. Atsitvėrus kaktusų eilute nuo ekrano dirbti taptų beveik nebeįmanoma.

Naujesnis madingas pasiūlymas – prie televizorių ir kompiuterių auginti paparčius. Vėl, žinoma, pastatant šalia, o ne tarp žmogaus ir ekrano. Ilgalapių inkstpaparčių (Nephrolepis exaltata) lapai pašalina iš oro daug kenksmingų medžiagų, ypač formaldehidą, ksilolą ir toluolą. Tai gan svarbu uždarose patalpose.

Kenksmingos sąlygos augalams

*Kompiuteris retai kada statomas prie lango. Ant stalo, pristumto prie sienos, ar kambario viduryje daug tamsiau. Papildomas apšvietimas dažniausiai reikalingas darbo stalui, o ne aplinkai. Taigi pirmiausia augalai šalia kompiuterio kenčia dėl šviesos stokos.

*Triukšmas taip pat nepatinka augalams. Prie garso kolonėlių ilgai neišgyvena nei skintos, nei vazoninės gėlės.

*Sklindanti šiluma dar labiau džiovina ir taip sausą kambario orą.

*Kuo elektromagnetinis laukas yra toliau nuo prietaiso, tuo silpnesnis. Taigi augalus reikėtų laikyti bent per 1 m nuo kompiuterio.

Dirbant kompiuteriu, akių gydytojai pataria būtinai kas 20 minučių daryti pertraukas. Žvilgsnį nuo ekrano reikia nukreipti į tašką už lango, horizontą.

Poilsis akims ir emocijoms

Dirbant kompiuteriu, akių gydytojai pataria būtinai kas 20 minučių daryti pertraukas. Žvilgsnį nuo ekrano reikia nukreipti į tašką už lango, danguje. Ne visi ir ne visada gali gėrėtis horizontu, nes vaizdą kas nors užstoja. Blogiausiu atveju reikia kuo dažniau mirksėti (kontroliuoti save tikrai sunku), daryti mankštą akims. Visada padės net ir trumpas žvilgsnio nukreipimas į augalą. Kuo jis stovi toliau, tuo geriau.

Žalia spalva ir nelygus lapijos paviršius bet iš dalies pakeis horizontą. Didžiausias dalykas, kurį mums suteikia augalai darbo vietoje, – teigiamos emocijos. Jie nuramina, atpalaiduoja, pradžiugina. Gerai nusiteikęs žmogus ilgiau išlaiko dėmesį, daro mažiau klaidų ir gali ilgiau kokybiškai dirbti. Todėl būtina, kad augalai darbo vietoje būtų gražūs, mėgstami, estetiškai atrodytų. Ne mažiau svarbu ir vazonėlis. Juk tai – kompozicijos dalis, prisidedanti prie bendo įspūdžio kūrimo. Jis turi ne tik tikti augalui, bet ir būti gražus, su vandens nepraleidžiančiu padėklu, kad negadintų baldų.

Nors augalai neišvalys patalpos oro taip, kad šis taptų grynas lyg lauke, bet tikrai pagerins. Jie truputį drėkina, sugeria dalį anglies dvideginio ir kenksmingų medžiagų, išskiria šiek tiek deguonies. Vėdinti patalpas būtina ir dėl žmonių, ir dėl augalų sveikatos.

Svarbiausia taisyklė – augalai turi padėti, o ne trukdyti dirbti.

Suderinti grožį ir patogumą

Svarbiausia taisyklė – augalai turi padėti, o ne trukdyti dirbti. Ant darbo stalo dažniausiai trūksta vietos, nes guli telefonas, klaviatūra, pelė, laidai, dokumentai... Todėl ir augalas turi būti nedidelis, neišsiskleidęs į šalis.

Ne mažiau svarbu ir saugumas. Ką nors pajudinus ar pastūmus, augalas neturėtų nukristi. Juk nenorite stalo apipilti žemėmis arba dar blogiau – susižeisti rankų į kaktuso spyglius.

Greta rašomojo stalo – visai kas kita. Ten, jei tik leidžia sąlygos, galima net sukurti gėlyną. Atsižvelgdami į vietos gausumą, pastatykite vieną arba kelis vešlius augalus.

Keli pasiūlymai

Ant stalo geriausia pastatyti vieną nedidelį augalą dekoratyviame vazone. Rinkitės ištvermingas rūšis – jos išsilaikys ilgiau. Augalus keiskite, ypač žydinčius. Vos tik pradeda tįsti ūgliai ar vysti lapai, juos išneškite ir įsigykite naujų.

Aukštoji begonija (Begonia x hiemalis) gerai auga šviesioje, nesaulėtoje ir šiltoje vietoje. Žydi ilgai žydi. Galima rinktis augalus baltais, rausvais, geltonais, oranžiniais, raudonais žiedais. Puošnius lapus turinčios rūšys dažniausiai būna didelės.

Katilėliai (Campanula) gan įvairūs. Ypač gražios, gausiai žydinčios mažutės uolinio (C. portenschlagiana) ir išdrikojo (C. poscharskyana) katilėlių veislės. Žydi mėnesį ir ilgiau. Vėliau perkelkite ant vėsios palangės.

Vienmetės paprikos (Capsicum annuum) puošnius vaisiukus išlaiko 2–4 mėnesius. Pradėjusios džiūti, jos išmetamos, nes yra vienmetės.

Ciklamenai (Cyclamen) žydi 1–2 mėnesius. Vėliau reikalingas ramybės periodas. Tuomet dalis arba visi lapai nudžiūsta. Ilgiau ciklamenus auginti gali tik kantrūs sodininkai.

Raudonžiedės kalankės (Kalanchoe blossfeldiana) žiedus išlaiko kelis mėnesius. Antrą kartą pražysta tik sudarius trumpos dienos sąlygas, todėl dažniausiai ilgiau nebeauginamos.

Raktažolės – sezoninės gėlės. Paprastosios raktažolės (Primula vulgaris) apie mėnesį puošiasi įvairių spalvų žiedais, o peržydėjusios išnešamos į sodą.

Vazoninės rožės (Rosa) kambaryje laikomos, kol žydi. Vėliau jas reikėtų išnešti į sodą.

Marantos (Maranta) ir į jas labai panašios ktenantės (Ctenanthe), nors ir nedidelės, mėgsta drėgną orą, todėl ant darbo stalo nelabai tinka.

Nedideli bromelinių šeimos augalai – tilandsijos (Tillandsia), guzmanijos (Guzmania). Prie kompiuterio stalo laikomi, kol pradeda vysti.

Kriptantai (Crytanthus) ištvermingi, auga lėtai. O kad išsaugotų gražias lapų spalvas, kartkartėmis vis palaikykite saulėtoje vietoje.

Fitonijas (Fittonia) auginkite plokščiame vazone, žemės paviršių padengę drėgnomis samanomis. Jos gerai jausis drėgname ore ir ilgai išsilaikys. Venkite saulės.

Ginuros (Gynura) gražios, kol jaunos. Violetiniai plaukeliai būna ryškūs tik gaudami pakankamai šviesos.

Peperomijos (Peperomia) labai gražios, dauguma nedidelės ir nereiklios. Yra veislių spalvingais lapais. Ant stalo sėkmingai augs kelis mėnesius.
Trijuostė sansevjera (Sansevieria trifasciata) – vienas nereikliausių kambarinių augalų. Ant stalo laikomos skroteles sudarančios žemos veislės „Golden Hahnii“ ir „Silver Hahnii“.

Paparčiai tinka tik maži. Iš jų geriausia yra apskritalapė pelėja (Pellaea rotundifolia).

Sukulentai ir kaktusai, kaip minėta, kartais per daug sureikšminami. Bet jei simpatiškas augaliukas puošia darbo stalą ir džiugina už jo sėdinčius – kodėl gi ne. Gražiomis formomis pasižymintys storalapiai (Crassula) atrodo kaip gyvos skulptūrėlės. Eševerija (Echeveria) gerai auga ir puikiai atrodo tik saulėtoje vietoje. Ant stalo ją galima laikyti maždaug mėnesį, vėliau bent kelioms savaitėms perkelkite į saulėtą ir šviesų kampelį. Avortijos (Haworthia) labai nereiklios, lapai išmarginti baltomis karputėmis.