Šiemetinei parodai-konkursui pateiktus individualių namų projektus vertinusiai komisijai, sudarytai iš autoritetingų praktikuojančių architektų, architektūros profesūros bei žiniasklaidos atstovų, sunkiausia apsispręsti buvo dėl realizuotų projektų kategorijos, kurioje dalyvavo 53 darbai, nugalėtojo.

“Buvome maloniai nustebinti pateiktų projektų gausa bei architektų profesionalumu, tad dėl nugalėtojo teko gerokai padiskutuoti”, sako vertinimo komisijos narys, Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Vytautas Dičius.

Vertinimo komisija išrinko penkis geriausius realizuotus individualių namų projektus, iš kurių “Geriausia namo realizacija” paskelbtas kauniečio architekto Ramūno Raslavičiaus namo Vytėnuose III projektas. Kitų keturių projektų autoriams – Marijui Preisui, Eglei Prunskienei ir Juozui Prunskui, Laimai Tumynienei ir Gintui Vieversiui bei Mindaugui Žviniui – teko “Geriausios namo realizacijos” nominantų vardai. Mindaugas Žvinys taip pat buvo apdovanotas komisijos skirtu papildomu prizu.

Idėjinių projektų kategorijoje varžėsi 51 projektas. “Geriausia namo idėja” komisija pripažino vilniečių architektų Rimvydo Muduro ir Lino Krūgelio projektą “Trobavoliucija”.

Atskirai architektūros studentų darbų kategorijai šiemet buvo pateikti 7 individualių namų projektai. Iš jų geriausiu komisija pripažino VGTU Architektūros fakulteto 3 kurso studenčių Gilmos Teodoros Gilytės ir Eglės Šuminskaitės projektą “Kaip prisijaukinti namą”. Studentėms už šį darbą suteiktas “Geriausio Lietuvos ARCH-Jauniaus” apdovanojimas.

Keli šimtai į parodos-konkurso “Individualių namų architektūra 2005” atidarymo vakarą susirinkusių svečių, tarp kurių didžiąją dalį sudarė architektai, slaptu balsavimu išrinko ir dar vienos, tik šiemet įsteigtos nominacijos “Pripažintas tarp kolegų” nugalėtojus. Jais už realizuotą gyvenamojo namo projektą Klaipėdos raj., Utrių kaime tapo kauniečiai architektai Rimas Adomaitis, Raimondas Babrauskas ir Gintautas Natkevičius.

Visų keturių nominacijų nugalėtojams šiemet pirmą buvo įteiktos specialios “Lietuvos architektūros Vitruvijaus” statulėlės, sukurtos pagal vieną žinomiausių architektūros simbolių –garsųjį L. da Vinčio “Vitruvijaus žmogų”.

“Šie savotiški Lietuvos architektūros “oskarai” taps mūsų parodos-konkurso tradicija ir simbolizuos jį laimėjusio architekto profesionalumą”, teigia parodos rengėjas UAB “Doleta” vadovas Vytautas Silevičius.

Savąjį “Vitruvijų” labiausiai patikusiam realizuotam individualaus namo projektui galės skirti ir plačioji visuomenė – jau birželio 3 dieną interneto vartuose “Delfi” startuoja virtualūs “Tinkamiausio Lietuvos namo” rinkimai.

Vilniaus rotušėje paroda-konkursas “Individualių namų architektūra 2005” veiks iki birželio 20 dienos. Rotušė lankytojams atverta nuo 10 iki 17 val.

DĖMESIO! Mieli skaitytojai, būkite sąžiningi ir balsuokite tik vieną kartą už labiausiai Jums patikusį architektūrinį sprendimą! Tų, kurie balsuos daugiau nei vieną kartą iš savo kompiuterio, balsai iš viso bus išbraukiami ir neskaičiuojami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją