Skiautinys, kitaip dar vadinamas kviltu ar pečvorku, - tai tekstilės dirbinių technika, ką nedideli skirtingų spalvų ir raštų audinių gabaliukai, susiuvami taip, kad sudarytų ornamentinę, dažniausiai geometrinę, kompoziciją. Dėl nesudėtingo atlikimo ši technika po pasaulį paplito iš Anglijos ir Šiaurės Amerikos.

Seniau būdavo ornamentuojamos vatinės antklodės ir lovatiesės, o dabar iš skiaučių siuvami įvairūs buitiniai ir dekoratyviniai dirbiniai, drabužiai, dailiosios tekstilės kūriniai.

Pasak antrąją respublikinę parodą surengusios Lietuvos skiaučių meno draugijos pirmininkės Aldonos Tamonytės, pastaruoju metu Lietuvoje sparčiai kuriasi nauji skiautininkių klubai, gausėja skiautinių parodų.

Kruopštaus ne vienose dienos darbo reikalaujančius skiautinius kuria įvairaus amžiaus moterys. Jauniausiai parodos dalyvei - 13, vyriausiajai autorei - apie 96 metus.

Parodos lankytojus pasitinka įspūdingas monumentalus Vilniaus "Urtės" klubo skiautinys, vaizduojantis Vilniaus senamiestį.

Parodoje vyrauja sieniniai skiautiniai, puikiai tinkantys ir šiuolaikiškam interjerui. Ekspozicijoje taip pat gausu dekoratyvinių lovatiesių.

Lietuvos skiautinių paroda S. Daukanto vidurinėje mokykloje veiks iki lapkričio 8 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją