Dėl šios erdvės daugiafunkcionalumo svetainė yra ir labiausiai užpildytas kambarys. Visus įdomiausius dekoro elementus, svarbiausius daiktus norisi pastatyti būtent svetainėje – ir būtinai pačioje matomiausioje vietoje. Ir fotografijas iš išvykų, ir mėgstamiausią paveikslą su plačiais rėmais, ir jubiliejaus proga padovanotą vazą...

Tai, kuo norisi pasigirti, tai, ką norisi nuolat matyti – visa tai stengiamės išdėstyti būtent svetainėje. Ir dėl to labai dažnai svetainės tampa daiktų sandėliu, prikimštu įvairiausių elementų, o dėl šio užpildymo ji praranda savo išvaizdą, stiliaus vientisumą ir dizaino lakoniškumą.

Norint to išvengti, sugebėjus svetainėje apjungti viską, ką norėtųsi išstatyti viešai apžiūrai, reikia labai dėmesingai įvertinti elementų išdėstymą patalpoje, pataria „Passion“.

Ką galima pastatyti svetainėje?

Svetainės funkcionalumas yra labai individualus. Kiekvienai šeimai visuomet atsiras kas nors savo, kam būtina atrasti vietos šiame kambaryje. Tačiau praktiškai visuose šiuolaikiškuose butuose pagrindinę vietą interjere užima televizorius arba namų kinas.

Tai, be jokios abejonės, yra patalpos centras. Aplink jį vakarais susirenka visa šeima, čia su draugais peržiūrimi filmai ar linksmoje kompanijoje dainuojama karaoke. Didelis ar mažas, plazminis ar paprastas ekranas yra vizualinis, estetinis, loginis ir emocinis kambario centras.

Be televizoriaus svetainėje yra ir tam tikras kiekis daiktų, kurie pagal reikšmingumą nedaug tenusileidžia pagrindiniam patalpos elementui. Jiems visų pirma priskiriamas židinys.

Nepaisant šiuolaikiškų butų nepritaikymo tokiems dalykams, pastaruoju metu židiniai vis labiau ir labiau populiarėja. Technologijų išsivystymas pasiekė tokį lygį, kad imitacija niekuo nebenusileidžia tikram židiniui.

Įvairiausi elektriniai ir dujiniai židiniai (ar netgi paprastas marmurinis židinys su viduje pastatytomis žvakėmis) bet kokiam interjerui suteikia žavesio, kažkokią ypatingą šilumą ir jaukumo pojūtį. O šiuolaikiškas dizainas suteikia galimybę šį, atrodytų, klasikinį elementą įtraukti į bet kokio stiliaus patalpą.

Akvariumas taip pat yra populiarus dizaino elementas. Jis butui suteikia dalelę gamtiško natūralumo, ramina, padeda atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos. Yra ryškus taškas bet kokiame bute.

Didelis akvariumas su egzotiškomis žuvelėmis taps originaliu papuošalu, kurį būtų nelogiška slėpti miegamajame. Jį norisi pastatyti pačioje matomiausioje vietoje, kad būtų galima kuo dažniau juo mėgautis.

Be abejo, sudėtinga išvardinti visus elementus, kurie gali tapti žvilgsnių traukos centrais. Tai gali būti paveikslai, įrėminti brangiuose, dideliuose rėmuose, originalios skulptūros, kažkokie kiti dizaino elementai (tarkime, figūrinės lentynėlės) bei daugelis kitų daiktų.

Tik štai maišyti visa tai vienoje svetainėje neverta. Visi daiktai tiesiog susilies į formų ir spalvų kaleidoskopą ir trukdys suvokti kiekvieną elementą atskirai.

Kaip išdėstyti?

Kuriant svetainės interjerą apsispręskite, ką norėtumėte joje pastatyti. Visų pirma, iš norimų svetainėje turėti daiktų reikia išsirinkti vieną, kuris būtų vizualinis visos patalpos centras ir pagrindinis elementas, aplink kurį būtų kuriamas visas kambario įspūdis.

Šį pagrindinį daiktą reikėtų statyti taip, kad įeinantis į kambarį žmogus iškart žvilgsniu į jį atsiremtų, kad nereikėtų šio elemento ieškoti žvalgantis po kambarį. Šio daikto buvimo vietą dar galima paryškinti ir fonu.

Tokia gudrybė šiek tiek praplės erdvę aplink pagrindinį svetainės tašką. Tai gali būti sienos spalva ar faktūra, specialiai sukurta niša ar lentynų sistema. Viskas, kas sutelks dėmesį į šio elemento buvimo vietą kaip į patalpos centrą.

Vėliau visus kitus būsimo interjero dalykus reikia išdėstyti pagal prioritetus. Ir taip, kad jie erdviškai vienas su kitu nesikirstų.

Kiekvienas atskiras elementas turi būti savotiškas centras toje kambario dalyje, kurią jam paskirsite. Visų šių antraeilių objektų buvimo vietas taip pat galima paryškinti fonu, bet ne tokiu ryškiu, ne taip krintančiu į akis kaip pagrindinis.

Svarbu prisiminti, kad aplink kiekvieną elementą turi būti tam tikras kiekis fono, erdvės, oro. Dėmesys turi koncentruotis ties pasirinktuoju elementu, o ne ties spalvų gamos bei faktūrų kaita jūsų svetainėje.

Pagrindinės klaidos

Visi taškai, kurie yra jūsų vizualiniai centrai, turi būti išdėstyti skirtingose svetainės dalyse taip, kad vienas su kitu nesikirstų. Priešingu atveju jie tiesiog trukdys vienas kito suvokimui.

Standartinė klaida yra panašių elementų išdėstymas greta arba vieno virš kito. Dažniausiai taip būna dėl riboto buto ploto ir didelio noro į jį sutalpinti viską. Prisiminkite, kad tokiu būdu išdėstydami elementus atimate iš savęs galimybę išskirti kurį nors iš tų objektų kaip vertingą ir mėgautis jais abiem vienu metu.

Pavyzdžiui, jei televizorius yra virš židinio, tai negalėsite tinkamai naudotis nei vienu, nei kitu. Juk įjungus juos abu vienu metu akiai bus sunku sustoti ties vienu tašku ir žiūrint televizorių liepsna vis patrauks žvilgsnį, o jei norėsite pasigrožėti liepsna, tai nuolat norėsite žvilgsnį bent trumpam nukreipti į televizorių.

Tą patį galima pasakyti ir apie visus kitus panašius derinius: televizorius ir akvariumas, židinys ir didelė žmogaus ūgio skulptūra ar milžiniška gėlė...

O štai šiuos objektus išskirsčius į atskirus kampus, kiekvienas iš jų atliks būtent tą funkciją, kurią turi atlikti. Ir žvilgsnio nukreipti nereikės. Pakaks išsirinkti, ko būtent norite – pažiūrėti televizorių ar į akvariumo gyventojus.

Be to, jums nereikės niekam trukdyti jei nesutaps dviejų šeimos narių interesai ir, tarkime, vienas iš jų norės žiūrėti naujienas, o kitas – pasėdėti prie liepsnojančio židinio.

Lentynos ir fotografijos

Be jau aprašytų centrinių elementų, svetainėje paprastai būna tam tikras kiekis smulkesnių (bet ne mažiau svarbių) daiktų. Tai – knygų lentynos, įrėmintos fotografijos, suvenyrai iš kelionių, porcelianiniai servizai... Ir dar daugybė įvairiausių daiktų, atitinkančių kiekvienos atskiros šeimos pomėgius ir skonius.

Tokios smulkmenos gali būti ir puikus fonas jūsų vizualiniam centrui – kad ir koks jis bebūtų. Bet šiuo atveju svarbu neperlenkti lazdos.

Išdėliojus didelį kiekį smulkių daiktų aplink vizualinį centrą, jie savo ryškumu gali tiesiog nuslopinti kitą, vertingesnį ir funkcionalesnį elementą. Jei turite įprotį viešai rodyti visas malonias smulkmenas, tai vertinkite jas kaip ne mažiau svarbias nei, tarkime, televizorių, jūsų kambario centrą ir skirkite smulkmenoms atskirą vietą.

Baldai

Baldus svetainėje reikia išdėstyti atsižvelgiant į vizualinius centrus ir vadovaujantis paprasčiausia logika. Pavyzdžiui, prie židinio logiška pastatyti minkštus fotelius su pufais kojoms pasidėti – o pufai taip pat turi būti ir pakankamai arti ugnies. O sofa, esanti priešais televizorių, turėtų būti toliau, įvertinant televizoriaus įstrižainę.

Pietų stalas tarp televizoriaus ir sofos atrodytų gana keistai. Pastačius stalą priešais židinį, pastarasis bus tiesiog paslėptas. Renkantis vietą baldams įvertinkite visų interjero elementų naudojimo patogumą, praėjimų tarp jų plotį. Apmąstyti baldų išdėstymą reikia užpildant svetainę įvairiais dizaino ir funkciniais elementais.

Kaip ir ką su juo derinti? Tai – labai individualus klausimas kiekvienai šeimai, tačiau pagrindinė tvarkingo interjero taisyklė yra paprasta: visi daiktai patalpos viduje turi būti išdėstyti taip, kad atrodytų, jog viskas yra savo vietose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)