Šezlongas – nestandartinė interjero detalė, skirta švenčiausiam užsiėmimui – poilsiui. Lietuvių namuose šis baldas sutinkamas kiek rečiau ir be reikalo. Stilingas šezlongas namuose tampa išraiškingu dizaino akcentu, stebinančiu svečius ir kurstančiu nuolatines peštynes, kieno eilė dabar jame išsitiesti. Apie šezlongų prigimtį pasakoja interjero dizaino studijos „Contraforma“ vadovas Nauris Kalinauskas.

Ši charakteringa interjero detalė – kušetės ir kėdės junginys, kurio tarptautinis pavadinimas yra pasiskolintas iš prancūzų kalbos – „chaise longue“ [pažodžiui išvertus tai reikštų „ilga kėdė“]. Šezlongo istorija ilga kaip Nilo upė. Šis palyginimas visai neatsitiktinis, mat „chaise longue“ prosenelė kušetė (ang. Daybed) atsirado Egipte.

Išskirtinis baldas labiausiai išpopuliarėjo įmantriajame Rokoko stiliaus laikotarpyje. Dėl savo asimetriškos formos ir išskirtinio patogumo šezlongas dažnai priglausdavo nuo korsetų ir daugiasluoksnių medžiagų pavargusius damų kūnus ir būdavo įamžinamas jų portretuose.

Šiuolaikinio dizaino pasaulyje bene garsiausias – „Le Corbusier“ šezlongas, tapęs chrestomatine dizaino klasika.

„Tinginio baldai“ šezlongai dažnai margina saulėtuosius pajūrius ir prabangių namų kiemus šalia baseinų, tačiau interjero dizainerių fantazija randa įvairiausių baldo pritaikymo būdų tiek namuose, tiek lauke.

Relaksaciniai krėslai populiarėja ir Lietuvoje – tokia mada daug aiškiau nei painūs ekonominiai rodikliai rodo, kad gyvenimas mūsų šalyje eina į gerą, o žmonės leidžia sau lepintis malonia valandėle poilsio. Užgimstančią šezlongą madą seka ir lietuvių baldų gamintojai, pavyzdžiui „Softimus“, rinkai pristatę šezlongą „Dream“ (aut. Nauris Kalinauskas).

Šiais metais „Lietuvos dizaino forumo“ rengtame originalių baldų konkurse [neformate] nugalėjęs dizainerio Mindaugo Žilionio baldas „SOSS“ – unikali sistema, galinti keisti savo formą ir virsti pačiomis įvairiausiomis interjero detalėmis, taip pat ir šezlongu.