Kodėl grupės, propaguojančios įvairius amatus, klesti būtent dabar? Kas yra tas amatas, užimantis keistą, dažnai neigiamai vertinamą vietą tarp meno ir dizaino? Orientuodamasi į ekstremalius atvejus, ši paroda peteikia tik nedidelę dalį įmanomų atsakymų į klausimą, koks gali būti šiuolaikinis amatas.


Viena parodos salė specialiai skirta amatininkavimo patarimams, nesudėtingoms instrukcijoms ir pritaikomoms idėjoms eksponuoti. Specialiai išleistame nedideliame leidinyje - tekstai, vaizdai, dokumentacijos, pasiūlymai, ką galite pasidaryti patys, ir specialūs išimami puslapiai, kuriuos galima paversti į kažką visiškai naujo.


Perdirbami, naujai interpretuodami ir kitaip apibrėždami tai, ką reiškia terminas “pasidaryk pats”, menininkai įrodo rankų darbo populiarumo atgimimą. Milžiniškose modernistinėse ŠMC erdvėse netikėtai atsiranda subversyvus siuvinėjimas, perdirbti baldai, suasmenintą išvaizdą įgavę naujųjų technologijų prietaisai, elektriniai instrumentai su medžio drožiniais ir numegzti ginklai.


Menininko Gartho Johnsono teigimu, „Barbariškas amatų klyksmas taėjus naujam tūkstantmečiui rodo, kad jie nebenori ramiai egzistuoti kaip antraeiliai piliečiai. „Ekstremalūs amatai“ turi reikšmingą lyties komponentą – naminiams menams, kuriuos praeities kartos laikė nuobodybe ar net prievarta, viso pasaulio moterys reikalauja grąžinti teigiamą statusą. Kaip niekad daug vyrų taip jaučia malonumą, nusimesdami lyčių vaidmenis ir kurdami naminius menus, pavyzdžiui, siuvinėdami ar siūdami skiautinius.“


M.Johnsonas pastebi tamprias sąsajas ir bendradarbiavimą tarp kompiuterių vartotojų ir amatininkų. Anot jo, riba tarp kompiuterių ir amatų ypatingai beviltiškai nusitrina, kai technologijomis pasikaustę amatininkai kuria mašiną ar mezga iš robotiškų “Lego” dalių, į rankomis pagamintus drabužius įmontuoja šviesos diodus ar daviklius ir elektroniniu būdu gamina kontroliuojamus animatorinius laikrodžius.


Parodos lankytojus nustebins su polėkiu pagamintos “aitvarų uodegos” iš gatvėje surinktų spalvotų polietileno maišelių, iš virvelių “numegzti” didmiesčių metro planai, iš rožinių siūlų numegztos ir taip “neutralizuotos” minos, išsiuvinėtos laikraščių iškarpos, komiksai, pasas, portretai, savaip dekoruoti drabužiai ir paveikslai iš dulkių.


Paroda gyva, nes prisijungti ir pačias beprotiškiausias idėjas čia gali realizuoti kievienas norintis, o tų idėjų pristigęs – čia pat jų rasti. Birželio 26-30 d. menininkas Jan Korbes mes “šiukšlių iššūkį” ir pademonstruos, ką galima sukurti iš vilnietiško šlamšto. Liepos 7 d. parodos dalyviai lankytojus mokys dekoruoti ir pakeisti savo mėgstamiausius drabužius, muzikos instrumentus, o liepos 13-14 d. pakvies į mezgimo maratoną. Daugiau apie šiuos įvykius sužinosite ŠMC
.


Ir pabaigai – “užkietėjusio” JAV menininko ir amatininko M.Johnsono pranašystė: “Keliantieji paniką sako, kad vystantis technologijoms ir keičiantis visuomenei, amatai nyksta. Tačiau bet kas, jaučiantis amatų pulsą, papasakos kitokią istoriją. Amatai gyvi ir sveiki, o jų pėstininkai yra ekstremalūs”.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją