Ar kada susimąstėte, kokį poveikį tai turi Jūsų ir šeimos narių sveikatai? Ir kokias priemones rinktis, norint išvengti neigiamų padarinių?

Alergijų ir vėžinių susirgimų pavojus

Cheminės buities valymo priemonės iš tiesų nėra tokios saugios mūsų sveikatai, kokį įspūdį bando sukurti reklamos. Tokių skalbiklių, valiklių, ploviklių gamyboje naudojama daugybė cheminių medžiagų ir jų junginių. Ar kada nors analizavote namuose turimų valiklių sudėtį?

Dažniausiai tokių valiklių sudėtyje sutinkami chemikalai — tai įvairios naftos kilmės Paviršiaus Aktyviosios Medžiagos (PAM), spalviniai pigmentai, optiniai balikliai, lakieji organiniai junginiai, natrio hipochloratas, kvapiosios medžiagos, ftalatai, fosfatai, natrio hidroksidas, amoniakas. Daugybę šių ir kitų chemikalų mes pasisaviname per maistą, vandenį, orą, absorbuojame per odą. Jų įvairiais kiekiais yra randama mūsų kraujyje, šlapime, plaukuose, motinos piene, virkštelėje.

Kuo šios medžiagos žalingos mums? Kiekviena turi skirtingą kenksmingą poveikį. Pavyzdžiui, skalbimo milteliuose esančios PAM medžiagos veikia svarbiausių fermentų aktyvumą, baltymų, riebalų, angliavandenių apykaitą. Kai kurios jų ne tik sukelia alergiją, bet ir kaupiasi smegenyse, kepenyse, kituose organuose, veikia kaip nuodai, kenkia neuroendokrininei sistemai.

Cheminės valymo priemonės dėl alergenų dažnai paskatina kontaktinio dermatito, alergijų atsiradimą. Chloro junginiai neigiamai veikia odą, dirgina kvėpavimo takus, akių gleivinę. Ir tai tik keletas galimų trumpalaikio poveikio padarinių. Ilgalaikis poveikis sveikatai — tai astma, chroniškos odos ligos, reprodukciniai, naujagimių vystymosi sutrikimai, vėžiniai susirgimai.

Beje, pažeidžiamiausi yra vaikai — jų organai ir imuninė sistema dar nėra visiškai susiformavę, pasisavinamų chemikalų kiekis yra žymiai didesnis nei suaugusiųjų. Be to, maži vaikai šliaužioja grindimis ir dažnai deda rankas į burną taip tiesiogiai pernešdami chemikalų likučius nuo grindų ir kilimų tiesiai į organizmą. Kai kurios cheminės medžiagos trukdo vystytis jų neurologinei, endokrininei bei imuninei sistemoms. Kūdikiai ir mažamečiai vaikai sudaro didžiausią grupę nelaimingai apsinuodijusių buitine chemija.

Alternatyva — kiekvienoje virtuvėje

Susipažinę su naudojamų medžiagų sudėtimi ir poveikiu sveikatai paprastai žmonės puola ieškoti alternatyvų. Taigi, kokios jos? „Įprastą buitinę chemiją galima pakeisti paprastais, dažnai namuose sutinkamais ir puikiai valančiais ingredientais arba galima rinktis natūralias, gamtai draugiškas ekologiškas valymo priemones.“,- sako fitoterapijos specialistė, ekologiškų prekių kūrėja ir parduotuvės ekokolekcija.lt vadovė Loreta Dumbliauskė.

Paklausta apie gajų stereotipą, kad ekologiškos priemonės — sudėtingai naudojamos, jos blogai valo, paviršiai neblizga, L. Dumbliauskė sakė, jog tai — tik mitas. „Šiandien nebeturite rinktis tarp švarių, lengvai išvalomų namų ir žalos sveikatai nebuvimo. Viskas iš tiesų suderinama.“

Iš ko gaminamos ekologiškos švaros priemonės? Pagrindinė tokio pobūdžio priemonių sudedamoji medžiaga yra švelnus ploviklis iš natūralių augalinių aliejų, tad patekusios į aplinką jos daug greičiau bei visiškai suyra. Produktuose nėra fosfatų, petrochemikalų, sintetinių kvapiųjų medžiagų, chloro, taip pat genetiškai modifikuotų medžiagų. Beje, ne vieną sveikatai nekenksmingą valymo priemonę galite pasigaminti patys iš bene kiekvienuose namuose randamų produktų.

L. Dumbliauskė siūlo išbandyti keletą natūralių receptų. Iš sodos ir vandens pasigaminkite pastos konsistencijos mišinį — juo puikiai iššveisite kriaukles bei kitus paviršius. Soda neutralizuoja rūgštis, sugeria kvapus, valo nešvarumus, naikina bakterijas, nepažeidžia paviršiaus, minkština audinius ir vandenį, o tai padeda pašalinti purvą. Acto ir vandens tirpalas puikiai valo stiklinius paviršius. Plaunant indus riebalus pašalinti galite užlašinę keletą citrinos sulčių lašų. Į vandens purkštuvą įlašinę ir keletą eterinio aliejaus lašų turėsite puikų oro gaiviklį.

Akivaizdu, jog namus valyti galima įprastomis priemonėmis — taip ne tik sutaupysite pinigų, bet ir išvengsite neigiamo chemikalų poveikio. Vis dėlto, šiandien visuomenė paprastai gyvena įtempto gyvenimo ritmu ir buityje ieško kuo mažiau laiko ir pastangų reikalaujančių sprendimų. Taigi, į ką atkreipti dėmesį renkantis jau paruoštus ekologiškus valiklius?

„Žinoma, pirmiausia pasidomėkite sudėtimi. Rinkitės valiklius, į kurių sudėtį įeina natūralios neabrazyvinės medžiagos. Jeigu sudėtyje yra eterinių aliejų, įsitikinkite, jog nesate alergiški tam kvapui — tam užteks tiesiog pauostyti priemonę. Svarbiausia — ryžkitės pokyčiams ir nepamirškite, jog mūsų sveikatai poveikį daro ne tik gyvenimo būdas, bet ir naudojamos, aplinkoje esančios medžiagos. Juk visi norime būti sveiki“,- sakė L. Dumbliauskė.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)