Apsieiti be vandens kaitinimo leidžia ypatingos šiuolaikinių skalbimo mašinų savybės ir naujoviškų skalbimo gelių bei miltelių sudėtis. Naudodami skalbyklėse esantį skalbimo šaltame vandenyje režimą, ne tik gerai išskalbsite skalbinius, bet ir sumažinsite elektros energijos sąnaudas, sutrumpinsite prietaiso veikimo laiką ir iki minimumo sumažinsite audinių sugadinimo riziką. Apie tai informuoja portalas mschistota.ru.

Tai visgi, ar drabužius reiktų skalbti šaltame, ar karštame vandenyje? Daugumai žmonių net į galvą nešautų klausimas, ar skalbimui geriau naudoti vėsų, ar pakaitintą vandenį, mat tik karštas vanduo gali įveikti didelius nešvarumus. Maža to, skalbimo milteliai karštame vandenyje ištirpsta daug lengviau ir greičiau nei šaltame. Tačiau tik nedaugelis supranta, kad skalbimas šaltame vandenyje turi savų privalumų, o kai kurių audinių atveju toks skalbimo režimas yra vienintelis leistinas būdas nešvarumams pašalinti.

Visų pirma, karštame vandenyje reiktų plauti tuos skalbinius, kuriuos būtina dezinfekuoti. Tai gali būti patalynės užvalkalai, virtuviniai ir vonios rankšluosčiai, vaikų drabužėliai arba stipriai užteršti skalbiniai. Visais kitais atvejais vandens šildyti nebūtina, nes šiuolaikiniai skalbimo milteliai puikiai savo funkciją atliks ir šaltame vandenyje.

Asociatyvioji nuotr.

Skalbimo nenaudojant karšto vandens privalumai

1. Negadinamas drabužis. Ilgas mirkimas karštame vandenyje audiniui yra pražūtingas. Toks vanduo ypač kenkia gaminiams iš šilko, vilnos ir kitų itin jautrių medžiagų. Karštame vandenyje pažeidžiama pluošto struktūra, o dėl to drabužis arba susitraukia keliais dydžiais arba, priešingai, gerokai išsitampo. Be to, medžiagos paviršiuje atsiranda vos įžiūrimų skylučių, kurios vėliau drabužį išskalbus dar kelis kartus virsta didžiulėmis skylėmis. Visų šių nemalonumų galima išvengti, skalbimo mašinoje nustačius skalbimo šaltame vandenyje režimą.

2. Išsaugoma gaminio spalva. Kaip žinome, vėsus vanduo iš audinio neišplauna dažų, todėl taip skalbiami drabužiai neišblunka ir ilgą laiką išlaiko savo pirminę spalvą.

3. Taupoma elektros energija. Visiems puikiai žinoma, kad daugiausiai elektros energijos skalbimo mašinose sunaudojama vandeniui pakaitinti. O įjungę „Šalto skalbimo“ režimą, išeikvosime tik minimalų energijos kiekį, todėl sąskaita už elektrą kitą mėnesį bus gerokai kuklesnė.

Maža to, nusprendę skalbti šaltame vandenyje, sutaupysite nemažai brangaus savo laiko. O štai dėl skalbinių švaros jaudintis neverta, nes šiuolaikiniai skalbimo milteliai ir geliai puikiai atlieka savo darbą nepaisant vandens temperatūros.

Kelių laipsnių temperatūrą atitinka skalbimas šaltame vandenyje?

Skalbimo mašina

Dauguma šiuolaikinių skalbimo mašinų gamintojų tarp aparato siūlomų funkcijų įtraukia ir „šalto skalbimo“ režimą, kuris padeda užtikrinti saugų ypač švelnių ir jautrių audinių skalbimą. Ši funkcija veikia taip: skalbinius sukrovus į skalbimo mašinos būgną ir įjungus „Šalto skalbimo“ ar panašaus atitinkamo režimo mygtuką, į skalbyklę pradedamas tiekti vanduo iš vandentiekio, tačiau elektrinis kaitinimo elementas neįsijungia, todėl vanduo mašinoje nešildomas.

Atkreipkite dėmesį! Nereikėtų supainioti dviejų skirtingų režimų: „Greitas skalbimas“ ir „Šaltas skalbimas“. Skirtumas tarp šių dviejų funkcijų yra tas, kad pirmuoju atveju vanduo visgi būna pašildomas, nors ir nedaug – iki maždaug +30 laipsnių. Tai reiškia, kad įjungiamas kaitinimo elementas, todėl sunaudojamas tam tikras kiekis elektros energijos.

O nustačius „Šalto skalbimo“ režimą, vandens temperatūra skalbyklėje bus tokia pati kaip ir vandentiekio vandens temperatūra:

  • vasarą ji gali siekti +25 ar net +30 laipsnių;
  • žiemą temperatūra nukrenta iki +15 laipsnių;
  • privačių namų gyventojai naudojasi šuliniais arba gręžiniais, iš kurių kartais atiteka beveik ledinis, vos +2 laipsnių temperatūros vanduo.

Reikia turėti omenyje, kad skalbikliai beveik netirpsta skysčiuose, kurių temperatūra yra žemesnė nei +10 laipsnių. Todėl tokiomis sąlygomis nebus įmanoma gerai išskalbti drabužių, prieš tai nepašildžius vandens.

Skalbimui šaltame vandenyje tinkami skalbimo milteliai ir geliai

Skalbimo priemonėms, skirtoms naudoti šaltame vandenyje, keliami specialūs reikalavimai:

  • tokio tipo skalbikliuose turi būti ir tradicinių skalbimo fermentų, ir specialių paviršiaus aktyviųjų medžiagų (PAM), kurios nešvarumus gali išplauti net ir pačiomis nepalankiausiomis sąlygomis;
  • skalbimo milteliai turi būti visiškai ištirpti vėsiame vandenyje, nes priešingu atveju vamzdžiuose susikaups kietųjų dalelių nuosėdų sluoksnis, trukdantis nuotekoms normaliai pasišalinti.

Tad galime daryti išvadą, kad skalbimas karštame vandenyje reikalingas tik tuomet, kai skalbinius būtina dezinfekuoti arba iš jų pašalinti įsisenėjusius nešvarumus. Visais kitais atvejais skalbimo mašinoje geriau nustatyti „Šalto skalbimo“ režimą, kuris ne tik užtikrins kokybišką plovimą, bet ir sumažins šeimos biudžeto išlaidas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją