Tarp sodininkų yra tokių žmonių, kurie specialiai nedarp jokių lysvių, o tai reiškia, neturi ir bėdų su tarplysvėmis. Visos daržovės draugiškai auga viena kitos, o tarp jų straksi patys šeimininkai, išlavinę savo koordinaciją, tarsi cirko artistai. Tačiau pasigirti tokiais sugebėjimais gali ne visi, o tiems, kurie yra įpratę įtvirtinti lysves, teks priimti ryžtingą sprendimą, rašo svetainė ogorod.ru.

Taigi kaip galima sutvirtinti sodo lysves?

Tarplysvių užželdinimas

Kalbant apie apželdinimą, paprastai galvoje turimas sodas ir dirva po vaismedžiais. Tačiau niekas netrukdo šį triuką panaudoti ir daržui. Juk lysvėse žolyčių vis tiek neišvengsite, tad kodėl protingai jomis nepasinaudojus?

Šis metodas turi savų ypatumų. Pirma, lysvės turi būti aukštos ir turėti stacionarius bortelius iš bet kokios greitai neyrančios medžiagos. Antra, apželdinimui reikia naudoti vejos žolę. Be to, tarplysvės privalo būti pakankamai plačios, kad joje augančią žolę būtų patogu pjauti, ir lygios, kad jose auganti žolė vienodai nusipjautų.

Įrengiant tokio tipo tarplysves, pirmiausia reikia suformuoti aukštas lysves. Tada tarp jų esantis gruntas išlyginamas ir išvalomas nuo piktžolių. Tuomet pagal instrukcijas pasėjamas vejai skirtas žolės mišinys. Tokio tipo tarplysvės prižiūrimos kaip įprasta veja, tik jos rečiau laistomos, nes tarplysvės jau gauna drėgmės nuo lysvių laistymo.

Tarplysvių ravėjimas

Tarpulysviai

Monotoniškas ir nesibaigiantis užsiėmimas kasmet priverčia dejuoti šimtus tūkstančių sodininkų. Nepaisant to, toks tarplysvių priežiūros būdas nepraranda populiarumo. Idealiai lygios, juodos tarplysvės be jokios žolelės gali tapti pasididžiavimo objektu ir atskleisti daržo šeimininkų darbštumą.

Jei nusprendėte, kad tarplysves prižiūrėsite taip, kaip mūsų proseneliai, t.y. jas ravėsite, pirmiausia apsirūpinkite patogiu suoliuku, o tuomet pasistenkite, kad tarpai tarp lysvių būtų kuo siauresni – taip susimažinsite savo triūso apimtis.

Tarplysvių mulčiavimas

Tarpulysviai

Tai vienas iš populiariausių variantų, kurį pasirenka nuo ravėjimo pavargę sodininkai. Mulčiavimas yra puikus tuo, jog išsprendžia iš karto kelias problemas: iki minimumo sumažina tarplysvių ravėjimą, apsaugo jas nuo sraigių ir šliužų, po lietaus leidžia nevaikščioti po purvą, reguliuoja dirvos drėgnumą ir leidžia daržui atrodyti prižiūrėtam ir net stilingam.

Nelygu jūsų prioritetai ir finansinės galimybės, tarplysves galima mulčiuoti nupjauta žole (jeigu ji buvo nupjauta dar prieš tai, kai subrandino sėklas), šiaudais, durpėmis, pjuvenomis, smėliu, žvyru, žvyro ir smėlio mišiniu bei kitomis medžiagomis.

Kad piktžolės neišlystų pro mulčiaus sluoksnį, o pats mulčius nesusimaišytų su dirvožemiu ir nenusiplautų, po mulčiumi reikia pakloti agroplėvelę.

Tarplysvių uždengimas agroplėvele

Tarpulysviai

Geotekstilę (juodą, vandeniui pralaidžią ir uždengimui skirtą tankią plėvelę) tarplysvėms galima naudoti ir vieną - be jokio mulčiaus. Ji neleis išlysti piktžolėms, sulaikys drėgmę grunte, o po lietaus neleis slidinėti.

Tiesa, jeigu jūsų lysvės nebus įrėmintos borteliais, žemė nuo jų byrės ant tekstilės, ir jau vidurvasarį tarplysvės neatrodys itin patraukliai. Tačiau jeigu jūsų tikslas yra funkcnionalumas, o ne estetinis vaizdas, šis metodas yra puikus sprendimas.

Takeliai iš plytelių ir akmens

Tarpulysviai

Jeigu turite pakankamai laiko ir galimybių, o šeimoje yra žmogus, mokantis kloti plyteles ar dirbti su akmeniu, takelius tarp lysvių galite įrengti iš ilgaamžių medžiagų. Šiuo atveju taip pat egzistuoja gausybė variantų: pradedant pavienių plytelių klojimu tiesiai ant grunto ir baigiant monolitiniais takais iš akmens.

Kaip jau supratote, savų privalumų ir trūkumų turi kiekvienas metodas. Tarp pavienių plytelių augs žolė, tokios plytelės smigs į žemę, o plytos ir betonas, pakloti ant žemės be drenažinio sluoksnio, su laiku pradės skilinėti ir nuo drėgmės pasidengs samanomis. Stacionarių takelių nebus galima koreguoti, jei norėsite perplanuoti savo daržą.

Plastikiniai takeliai daržui

Tarpulysviai

Sodo prekių parduotuvėse taip pat parduodami plastikiniai takeliai – tai variantas tingiems sodininkams. Tokie takeliai leidžia neformuoti lysvių, jų vietą ir padėtį galima keisti tiek kartų, kiek norite, be to, juos galima naudoti keletą metų iš eilės.

Tiesa, plastikiniai takeliai turi ir kelis minusus. Jie yra gana slidūs, gaminami ne iš pačios patvariausios medžiagos (t.y. juos galima lengvai perlaužti), po lietaus paskęsta purve. Be to, piktžolės po tokiais takeliais želia kaip ir lysvėse, o takelių kampučiuose ir sudūrimuose slepiasi kenkėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)