aA
Rudens pradžia – bulvių metas. Be šios daržovės neapsieitų jokia tradicinė lietuvių virtuvė. Jos gali būti ruošiamos ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas. „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas Alfas Ivanauskas dalijasi žiniomis, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį, gaminant maistą su šia nuo seno auginama, tačiau vis dar populiariausia daržove šalyje.
Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas
© Virtuvės mitų griovėjų nuotr.

Šviežia bulvė – krakmolinga bulvė

Maisto gamyboje šviežios bulvės yra pranašesnės už senas. Iš jų gaminami tiek bulviniai blynai, tiek kugelis būna skanesni. Paklausus, kaip geriausia ruošti šviežias bulves, Alfas siūlo jas virti pagardinant krapais. Jei norisi keptų, lengvai apkepti reikėtų jau virtas bulves.

Naujai nurinkto derliaus bulvės pasižymi dideliu krakmolingumu, kuris mažėja daržovei senstant ir džiūstant. Daug kas priklauso ir nuo bulvių rūšių, kurių – šimtai.

„Pagal bulvės išvaizdą neįmanoma nusakyti, kiek joje yra krakmolo. Ir nesvarbu, ar tai geltonoji, ar raudonoji bulvė. Tai – tiesiog mitas“, – sako „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas Alfas Ivanauskas. Informacijos apie bulvės krakmolingumą galima sulaukti tik iš gamintojo arba patikrinti jį patiems, nusipirkus nedidelį kiekį daržovių.

Valgyti senas bulves iki pat naujo derliaus nuėmimo – nepatartina. Idealiausia rudenį nukastas bulves sunaudoti iki gruodžio arba vėliausiai – kovo mėnesio. Vėliau jos ima dygti. Tada patariama rinktis įvežtines šviežias.

Kaip geriausia ruošti?

Virtuvės šefas rekomenduoja bulves vartoti su lupenomis. Verdant nenuskustas jose išlieka kur kas daugiau mikroelementų, mineralinių medžiagų bei vitaminų. „Žinoma, jei daržoves kepsite su lupenomis, tačiau dideliame kiekyje aliejaus, nebus jokios naudos“, – pastabą duoda Alfas. Jis pats bulves verda orkaitėje, kurioje yra garų funkcija.

O virimo puode su vandeniu nesirenka, nes daugelis naudingųjų medžiagų tame vandenyje ir pasilieka. Kaip teigia pašnekovas, lietuviai turbūt puikiai žino, kad verdant ar kepant orkaitėje burokėlius su lupena, jie išsaugo kur kas daugiau skoninių savybių. Išlaiko sodrumą ir net spalvą. Lygiai tas pats galioja ir bulvėms, ruošiamoms su lupenomis.

Didžiausios klaidos, kurias galima padaryti ruošiant bulves – pervirimas ir perkepimas. Persistengti nevalia ir su priedais. Per didelė jų gausa ir įvairovė gali užgožti daržovės skonį.

Šilkinis purus kugelis
Šilkinis purus kugelis
© Recepto autorius

Kas daugiau, jei ne kugelis ar cepelinai?

Tiems, kas nori pabėgti nuo įprastų bulvinių patiekalų, Alfas turi, ką parekomenduoti. Tradicinių valgių šiuolaikiškesni pakaitalai galėtų būti neriebios bulvių salotos, švilpikai, šilkiniai bulvių kukuliai ar „gnocci“. Ir, kaip pats šefas teigia: „Mane pažįstantys puikiai žino, kad visada siūlau pasigaminti bulvinių blynų su įvairiais priedais.“

Savaitraštis „Lietuvos sveikata“
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(20 žmonių įvertino)
2.5500

Top naujienos

Kasčiūnas: incidentas prie Rūdninkų poligono primena provokaciją (381)

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad...

Tomaševskis: LLRA neorganizavo protesto akcijos Rūdninkuose, tai – provokacija (368)

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga neorganizavo protesto akcijos...

Žmonės nuo kelio prie Rūdninkų poligono nustumti jėga, neramumus malšino riaušių policija policija sulaikė 8 asmenis, įvyko dar vienas pareigūnų ir protestuotojų susirėmimas (1804)

Policijos pareigūnai pirmadienį jėga patraukė žmones nuo kelio prie Rūdninkų poligono, kur jie...

Netikėtas posūkis už Atlanto: „Grizzlies“ išmainė Joną Valančiūną (53)

ESPN žurnalistas Adrienas Wojnarowskis skelbia, kad Memfio „ Grizzlies “ klubas nusprendė...

Darbdaviai skundžiasi darbuotojų trūkumu, bet vyresnio amžiaus žmonės jaučiasi nepastebimi: trūksta stažo pensijai (204)

Darbdaviai skundžiasi, kad negali rasti darbuotojų. Profsąjungos atkerta, kad vyresnio amžiaus...

Tropinė oro masė pasitrauks su trenksmu (1)

Šiandien per Lietuvą slinks aktyvus, kontrastingas šaltasis atmosferos frontas, pamažu...

Eglė su šeima iš Vilniaus išsikraustė į kaimą: dabar trijų vaikų mama augina tai, ko nerasi jokiame turguje ar prekybos centre (31)

Kol vieni ieško egzotikos už tūkstančio kilometrų, kiti ją „augina“ patys savo darže. Eglė...

Atlikėjas Paulius Bagdanavičius su žmona Lina dukroms surengė krikštynų šventę: vyresnėlė pati išsirinko sau krikštatėvius (21)

Grupės „El Fuego“ narys Paulius Bagdanavičius su žmona Lina Vilniaus Šv. Apaštalų Petro ir...