Novate.ru siūlo naudingus patarimus, kurie padės dažniausiai užsiteršiančias vietas išvalyti paprasčiau ir greičiau.

1. Švari vonia

Vonios kraštuose, kur vonia susijungia su keraminėmis plytelėmis, dažnai lieka vandens, todėl ten kaupiasi įvairūs nešvarumai: kalkės, riebalų apnašos ir net grybelis. Jei norite išsivaduoti nuo šių nemalonumų, pasinaudokite paprastu ir efektyviu valymo būdu, kuris privers jūsų vonios kampelius spindėti. Suvilgykite vatą ar skudurėlį balikliu ir išdėliokite juos ant nešvarių vietų. Tokius „kompresus“ palikite nakčiai ar visai dienai, o tuomet iššveiskite vonią įprastu būdu.

2. Spindintys veidrodžiai

Veidrodžiai, ypač vonios kambaryje, gana greitai pasidengia pirštų atspaudais, dulkėmis ir kitomis dėmėmis. Jei norite, kad jie spindėtų, pasidarykite pigią ir efektyvią valymo priemonę iš ingredientų, kurie visada būna namuose. Sumaišykite vandenį ir actą vienodomis dalimis, ir valykite veidrodį šiuo tirpalu sumirkyta šluoste arba purkškite jį tiesiai ant veidrodžio. Po valymo veidrodį nusausinkite.

3. Apsauginės gartraukio grotelės

Ventiliacijos grotelių valymas – ne pats lengviausias ir greičiausias darbas, todėl jį norėtųsi atlikti kuo rečiau. Laimė yra priemonių, kurios ir čia gali padėti. Kai išvalysite gartraukio groteles, padenkite jas plonu glicerino arba vaško sluoksniu – dulkės ir nešvarumai ant jų kaupsis kur kas lėčiau.

4. Orkaitės valymas

Kai kurie buities darbai ypač vargina.

Greitai ir gerai išvalyti orkaitę gali toli gražu ne kiekvienas. Tačiau jei pasitelksite paprastą, bet veiksmingą valymo būdą, reikalai judės kur kas lengviau. Sumaišykite šaukštą indų ploviklio, stiklinę sodos ir tiek vandens, kad gautųsi tiršta pasta. Aptepkite ja orkaitės sieneles, kampus ir kitas purvinas vietas. Palikite 20 min. Tuomet orkaitę išvalykite kempinėle ar šluoste.

5. Viryklės valymas

Dujinės viryklės degikliai turbūt labiausiai kenčia nuo nešvarumų visoje virtuvėje. Jie dažnai apsitaško ruošiamu maistu, kuris dažniausiai prisvyla ir vėliau sunkiai nusivalo įprastomis priemonėmis. Tačiau įveikti tokias dėmes padės savadarbė priemonė. Į gilią lėkštę įpilame vandens ir šiek vandenilio peroksido. Išmaišome. Šiuo tirpalu ištepame degiklius ir paliekame 10 min. Po to nuvalome kempinėle ir gėrimės švara.

6. Granitinių stalviršių švara

Ypatingą estetinį malonumą virtuvėje teikia švarūs darbiniai paviršiai. Tačiau jei jūsų stalviršis yra pagamintas iš granito, jo priežiūra bus ypatinga, ir valymui tiks ne kiekviena priemonė. Švariai nuvalyti stalviršius padės efektyvus mišinys. Sumaišykite dvi stiklines vandens su nedideliu kiekiu indų ploviklio ir ketvirtadaliu stiklinės spirito. Tokia valymo priemonė pašalins bet kokius nešvarumus ir nepadarys jokios žalos akmeniniam paviršiui.

7. Keraminių plytelių siūlės

Su laiku keraminių plytelių siūlės patamsėja ir apsineša nešvarumais. Pajuodusios siūlės gadina sienos ar grindų vaizdą. Jei norite efektyviai iššveisti plytelių tarpelius, jų valymui naudokite maistinę sodą. Ji, beje, padeda atsikratyti ir tarp siūlių atsiradusio pelėsio.

8. Rūdžių šalinimas

Savadarbė priemonė gali pašalinti netgi tokias rimtas apnašas kaip rūdys. Jums tereikia paimti per pusę perpjautą citriną, gausiai apibarstyti ją druska ir šia citrina patrinti aprūdijusį paviršių. Apnašos pradės tirpti tiesiog akyse. Po tokio valymo nepamirškite nuvalytas vietas būtinai perplauti švariu vandeniu, kad citrinos rūgštis nesugadintų paviršiaus.

9. Mikrobangų krosnelės valymas

Kad idealiai išvalytumėte mikrobangų krosnelę ir išvaduotumėte ją nuo maisto likučių bei riebalų, nereikia švaistyti daug jėgų ir laiko. Tereikia žinoti priemonę, kurią pasitelkus net nereikės nieko šveisti – tik stebėti. Paimkite gilią lėkštę plačiais kraštais, įpilkite į ją pusę stiklinės vandens, taip pat vienos citrinos sultis. Sudėkite ir citrinos žieveles. Šį skystį statykite į mikrobangų krosnelę ir įjunkite ją 3 minutėms. Kai nustatytas šildymo laikas baigsis, neskubėkite atidaryti durelių. Palaukite dar 5 minutes, o jau tada nuvalykite mikrobangų sieneles drėgna šluoste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)