aA
Sriuba dažnoje šeimoje verdama praktiškai kasdien, vis tik daugelis daro klaidų, dėl kurių maksimaliai neatsiskleidžia sriubos skonis.
Barščiai
Barščiai
© Recepto autorė

Sriuba – naudingas virškinimui patiekalas. Įvairiausi komponentų deriniai suteikia sriuboms nepakartojamo skonio, aromato.

Sriubos būna sočios, lengvos, dietinės, virtos su mėsos ar su daržovių sultiniu, su raugintais produktais ar užbalinamos grietine.

Keli patarimai, kaip išvirti gardžią sriubą:

1. Švieži produktai

Sriuba iš vištienos sultinio kubelių skoniu ir aromatu dažniausiai neprilygsta sriubai, išvirtai iš šviežių produktų. Geriausia imti maksimaliai natūralius naminius produktus – jų aromatas ryškesnis, o skonis sodresnis. Be to, naminėje mėsoje ir daržovėse be nitratų, be cheminių trąšų yra daugiau vitaminų ir naudingų medžiagų. Garsus prancūzų virėjas Jacquesas Pepinas rekomenduoja vištienos sultinio, česnako, saliero sėklų, sojos padažo ir Provanso žolelių derinį.

2. Komponentų dėjimas į sriubą

Produktus į sriubą reikia dėti palaipsniui, tada viskas išvirs vienu metu, o įvairūs skoniai ir kvapai susilies vieni su kitais į vieną nepakartojamą motyvą. Dauguma sriubų pradedamos virti nuo aromatingų ingredientų – svogūnų, salierų ar česnakų – pakepinimo. Ant jų pilamas sultinys ar vanduo, paskui palaipsniui, priklausomai nuo to, kiek laiko verda, sudedamos daržovės. Likus 10–20 min. iki virimo pabaigos, į sriubą suberiamos kruopos arba makaronai. Paukštiena ar mėsa jau turi būti išvirusios, taigi į sriubą dedamos pačioje pabaigoje, kad sušiltų.

Sriuba
Sriuba
© Shutterstock

3. Viryklės kaitrumo intensyvumas

Kad sriuba būtų kvapni, reikia kruopščiai stebėti ne tik virimo laiką, bet ir viryklės kaitrumo intensyvumą. Kaitrumas turi būti nedidelis, tada sriuba virs palengva, ingredientai palaipsniui susimaišys, o jų skoniai ir aromatas susigers į sultinį. Ant kaitrios viryklės virta sriuba bus pernelyg sodraus skonio, nes greitai garuos skystis.

4. Kruopų ir makaronų virimas

Kruopos, kaip antai, grikiai, ryžiai, ir smulkūs makaronai reikalingi, kad suteiktų sriubai sotumo, tinkamą konsistenciją. Pervirtos kruopos ir makaronai veikiau pakenks sriubai, nei paryškins skonį. Klaidų išvengsite, jei įsidėmėsite – kruopos beriamos, likus 20 min. iki sriubos virimo pabaigos, o makaronai beriami likus 10 min. iki sriubos virimo pabaigos.

5. Kada berti prieskonių į sriubą

Daugelis žmonių per anksti deda į sriubą prieskonių. Padarius šią klaidą, į virimo pabaigą galite pamatyti, kad sultinys pasidarė per sūrus, o juodieji pipirai apkarto. Druskos ir prieskonių geriausia berti, iki virimo pabaigos likus kelioms minutėms, kai ateina laikas paskutinį kartą paragauti verdamą sriubą.

9 banalios klaidos, kurios gali sugadinti sriubą
© Shutterstock

6. Kada išverda daržovės

Daržovių virimo laikas skiriasi, todėl jos dedamos į sriubą skirtingu metu. Daržovės turi būti nepervirusios, bet ir ne per kietos. Virimo laikui turi įtakos į sultinį dedamų daržovių gabalėlių dydis. Pirmiausia į puodą dedamos kietos, didelės daržovės, vėliau – minkštos, mažesnės.

7. Prieskonių kokybė

Džiovintų prieskoninių žolelių skonis ir aromatas mažiau ryškus nei šviežių prieskonių. Daugelis prieskonių yra sezoniniai, neįmanoma turėti jų šviežių ištisus metus. Tiesa, kai kurių šviežių prieskonių dabar galima nusipirkti prekybos centruose: bazilikų, raudonėlių, krapų, petražolių, svogūnų ir česnakų.

8. Kada dėti pieno produktus

Mėgstantys sriubas su pieno produktais dažnai persistengia ir prideda į sriubą per daug grietinės, grietinėlės, sviesto ar jogurto. Įsidėmėkite – sriuboms, kuriose per daug pieno produktų, kenkia karštis. Taigi šildant tokią sriubą, ji gali parūgštėti, arba dėtas pieno produktas sušoks į atskirą sluoksnį. Daugiau – ne visada geriau, jei kalbama apie patiekalus su pieno produktais.

9. Puošimas

Prieš patiekiant į stalą, sriubą rekomenduojama papuošti. Keli baigiamieji štrichai paryškins sriubos skonį ir aromatą, kompozicija bus išbaigta, žadins apetitą. Įvairių rūšių sriubos puošiamos įvairiai. Galite pagražinti sriubą skrebučiais, prieskoninėmis žolelėmis, tarkuotu parmezanu, sezamo sėklomis ar pistacijomis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(60 žmonių įvertino)
2.4333

Top naujienos

Karo ekspertai: tai perskaitę paklausite – nejau ukrainiečių generolai ir štabai akli?

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad į...

Paviešintas pokalbis: apie ką likus 4 dienoms iki karo kalbėjosi Putinas ir Macronas

Prancūzijos žurnalistai paviešino Rusijos ir Prancūzijos prezidentų telefoninio pokalbio,...

Karas Ukrainoje. Rusija smogė prekybos centrui Kremenčuke, kuriame buvo daugiau nei 1000 žmonių G7 šalys pažadėjo Ukrainai 28 mlrd. eurų finansinę paramą (2)

Per Rusijos smūgius Ukrainos sostinei anksti sekmadienį žuvo vienas ir buvo sužeisti dar šeši...

Gyventojai galimai laukiančio sunkmečio nebijo: skaičiuojamos rekordinės išlaidos atostogoms (1)

Kainoms toliau augant, gyventojai diržų veržtis neplanuoja ir galimai artėjantis sunkmetis...

Vienos žymiausių Taivano puslaidininkių bendrovių prezidentas: atsiprašau, tačiau neturiu planų jūsų šalyje (14)

Taivanui COVID-19 pandemijos metu nusiuntusi vakcinų ir taip užmezgusi glaudžius ryšius su šia...

Delfi PliusSniego pilys

„Laskovij maj“ prakeiksmas ar tragiška lemtis: tarp iškeliavusiųjų vienas paskui kitą Anapilin grupės narių – ir jaunas lietuvis

48 metų rusų popmuzikos žvaigždė Jurijus Šatunovas mirė birželio 23-iosios naktį nuo...

Šimtametė garsaus Lietuvos partizano žmona Ukrainai paramos nepagailėjo: tikisi šia istorija įkvėpti ir kitus

Karui tęsiantis mūsų visų pagalba vis dar labai reikalinga. O jei jaučiate, kad entuziazmą remti...

Specialistas įspėja dėl socialinių tinklų žalos: rezultatai, palyginus narkomano ir soc.tinklų vartotojo smegenų nuotraukas – pribloškė

Mokslininkai paskaičiavo, kad vidutiniškai žmogus per parą 2,5 valandos praleidžia socialiniuose...

Ekspertai apie tai, kieno vertė ateityje kils labiausiai: NT, vertybinių popierių ar kriptovaliutų

Kieno vertė ateityje kils labiausiai – nekilnojamojo turto (NT), vertybinių popierių, o galbūt...

Profesorius Povilas Aleksandravičius siūlo vienintelę įmanomą išeitį iš šio pragaro: yra būdas užkirsti kelią karui

„Mūsų prigimtis yra prieštaringa: siekdami apsaugoti, sunaikiname ją“, – teigia filosofas ,...