Trąšos iš dilgėlių

Paskinkite vidutinio dydžio dilgėlių (labai jaunos ir subrendusios dilgėlės, iš kurių jau išbyrėjo sėklos, netinka). Sudėkite dilgėles į tinkamą talpą ir užpilkite vandeniu, geriausia – lietaus ar šiltu, pastovėjusiu statinėje. Indą uždenkite ir palikite dilgėlės mirkti penkias dienas. Šiuo laikotarpiu dilgėlės rūgs, vandens paviršiuje atsiras putų, burbuliukų, bus juntamas nemalonus kvapas. Kai dilgėlės išmirks, šį užpilą praskieskite vandeniu, proporcija 1:10, ir laistykite juo augalų šaknis. Šia trąša galima apipurkšti augalus, tik perpus mažesne koncentracija – 1:20.

Dilgėlių trąšos

Trąšos iš žalių piktžolių

Priraukite jaunų piktžolių, sudėkite jas į kokį nors indą (kad užpildytų tris ketvirtadalius indo) ir užpilkite vandeniu – taip, kad, vykstant rūgimui, vanduo nesilietų per kraštus. Uždenkite indą ir palikite piktžoles rūgti dvi savaites. Paskui praskieskite užpilą vandeniu, proporcija 1:2, ir laistykite augalų šaknis. Jei norėsite apipurkšti augalus, skieskite užpilą vandeniu proporcija 1:5.

Medžio pelenai

Pelenai – puiki organinė trąša. Pelenais įtrina nupjautų nuo medžio kamienų šakų vietas, kad apsaugotų šviežias pjovimo vietas nuo puvimo. Pelenų galima įberti į duobutes bulvėms – taip apsaugosite bulves nuo kolorado vabalų. Bulves, bulvinių šeimos daržoves ir ankštinius galima apipurkšti pelenų užpilu – 100 g pelenų į 10 l vandens.

Svogūnų lukštai

Svogūnų lukštai yra puikia apsauga nuo kenkėjų, puolančių pomidorus, paprikas, agurkus ir bulves. Užpilkite stiklinę svogūnų lukštų 2 l vandens, kelias minutes pavirinkite ir palikite pastovėti (būtina tai padaryti). Augalai tręšiami, liejant šviežiu užpilu palei šaknis.

Svogūnų lukštai

Kiaušinių lukštai

Rinkite kiaušinių lukštus, susmulkinkite juos ir įberkite į žemę, sodindami morkas ir svogūnus, paprikas. Tik turėkite omenyje, kad per didelis kiekis kiaušinių lukštų gali pakenkti jauniems daigams. Kiaušinių lukštus sutrinkite kuo smulkiau, kad augalai įsisavintų kuo daugiau naudingų medžiagų.

Bulvių lupenos

Bulvių lupenas susmulkinkite, tada sudžiovinkite arba užšaldykite. Taip prikaupsite užtektinai žaliavos trąšoms. Kai ateis laikas tręšti, užpilkite bulvių lupenas karštu vandeniu ir palikite pastovėti 2–3 dienas. Galiausiai turėsite košės konsistencijos masę, kurios galima įmaišyti į žemę varpant arba ją perkošti ir palieti gautu vandeniu augalus palei šaknis. Bulvių lupenų trąšos tinka serbentams, avietėms. Dėmesio – bulvinių šeimos augalams (bulvėms, pomidorams, baklažanams) ši trąša netinka.

Bulvių lupenos

Arbatžolės ir pakartotinai užplikyta arbata

Naudotas arbatžoles ir pakartotinai užplikytą arbatą galima panaudoti keliais būdais.

Išgėrus arbatą, arbatžolių galima iš karto įmaišyti žemę – tai bus ir trąša, ir mulčas.

Išdžiovinkite, o prieš sodinimą įmaišykite į žemę.

Naudotų arbatžolių užpilu galima laistyti augalus (palei šaknis). Naudotų, išdžiovintų arbatžolių stiklinę užpilkite 3 l verdančio vandens, o kai atvės, paliekite šiuo užpilu augalus kaip įprastu vandeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)