Siūlome įvesti kelias tvarkymosi taisykles, kurios padės palaikyti namuose idealią tvarką ir nepervargti.

1. Tvarkykitės ketvirtadienį

Kadangi darbo savaitės pradžia dažniausiai reikalauja pernelyg daug jėgų ir energijos, daugelis namų tvarkymą atideda penktadienio vakarui arba savaitgaliui. Namai spindi švara, bet jus dažnai aplanko mintis, kad taip ir nepailsėjote. Pamėginkite ketvirtadieniais grįžti namo anksčiau ir imtis tvarkyti namus. Tada penktadienį ramia sąžine galėsite eiti į restoraną su draugais, o šeštadienį ilgiau pamiegoti – juk nereikės anksčiau keltis ir tvarkytis.

Psichologų nuomone, tvarkymasis ketvirtadienį po darbo bus kur kas efektyvesnis, juk turėsite tam vos 3–4 valandas ir neištęsite tvarkymosi į visą savaitgalį, atsitraukdami pavalgyti, pažiūrėti filmą ar panaršyti socialiniuose tinklalapiuose. Be to, ketvirtadienis – eilinė darbo diena, kai esate kupini jėgų ir energijos. Nukreipę energiją tinkama linkme ir užsiėmę namų tvarkymu, vėliau turėsi visą laisvą savaitgalį.

2. Kabinkite drabužius komplektais


Statistika rodo, kad ilgiausiai moterys tvarko drabužių spintą. Nedaugelis pasiruošia drabužius į darbą iš vakaro, todėl rytais prasideda vis nauja filmo „Ką apsirengti?“ serija, o drabužių spintoje įsivyrauja tikras chaosas. Džinsai, palaidinės, suknelės – viskas suversta į vieną krūvą. Vėliau prireikia nemažai laiko sudėlioti drabužius į lentynas ir viskas prasideda iš naujo.

Kad rytais nereikėtų bėgioti ir ieškoti reikiamos palaidinės, sukabinkite drabužius komplektais – kiekvienas komplektas ant atskiros pakabos. Tai labai patogu – rytais pasiimsite iš spintos visą komplektą, o sugaišite vos pora sekundžių. Sukomplektuokite ne tik sijonus ar kelnes su palaidinėmis, bet ir apatinius drabužius, papuošalus, aksesuarus. Taip vienu šūviu nušausite du kiškius – visų pirma, spintoje visada vyraus tvarka, o generalinio tvarkymosi metu nereikės skirti laiko drabužių dėliojimui. Antra, rytais atsiras kelios laisvos minutės pavalgyti, pasidažyti ar tiesiog ilgiau pamiegoti.

3. Smulkius daiktus laikykite atviroje vietoje

Moterys turi daug rankinių, kuprinių ir pan., tad dažnai ilgai ieško raktų, ausinių, kosmetikos ir kt. smulkmenų, kurios keliauja iš vienos rankinės į kitą. Kad ieškant piniginės kas kartą nereikėtų suversti namų, koridoriuje pastatykite dailų padėklą ir sudėkite ant jo daiktus, kurių jums kasdien reikia. Padėkite ant jo mažą veidrodėlį, telefono įkroviklį, kosmetikos priemonės, piniginę ir pan. smulkius daiktus. Taip niekada nieko nepamiršite ir negaišite laiko, ieškodamos reikalingų daiktų.

Tai bus pliusas ir atliekant generalinį tvarkymąsi – nebereikės tvarkyti lentynų ir dėžučių, kur ieškodavote asmeninių daiktų, prieš išeidamos iš namų.

4. Vakariniam tvarkymuisi nustatykite laikmatį

Norint spėti atlikti generalinę tvarką ketvirtadienį per 3–4 valandas, reikia po truputį pasitvarkyti kiekvieną vakarą. Pavyzdžiui, kol orkaitėje kepa kepsnys ar daržovės, galima sudėti išmėtytus daiktus, nuvalyti veidrodį, iššveisti kriauklę. Kad šis ritualas negąsdintų ir nekiltų pagunda praleisti kasdienį mini tvarkymąsi, nustatykite laikmatį 25–30 min. Per šį laiką turėsite sutvarkyti kurį nors kambarį. Šio metodo privalumas – nereikia dirbti iki pervargimo, baigiate tvarkytis tada, kai išgirstate signalą. Per minėtą laikotarpį realu surinkti šiukšles, nuvalyti nuo lentynų dulkes, nuplauti langą, sukabinti ant pakabų drabužius ir pan. Svarbiausia – kasdien patvarkykite vis kitą patalpą.

5. Reguliariai tikrinkite šaldytuvo turinį


Kas kartą, kai atsidarysite šaldytuvą, norėdami išsiimti reikiamą produktą, sudėliokite į vietą majonezo, padažų stiklainius, išmeskite užsigulėjusius vaisius ir daržoves. Kartą per mėnesį išimkite iš šaldytuvo visus produktus ir išvalykite lentynas. Kadangi šaldytuve nelaikysite sugedusių produktų, tvarkymuisi reikės kur kas mažau laiko.

Per kasdienius reidus vikriai pažiūrėkite, kokių produktų nebėra, ir užsirašykite ant lapelio, priklijuoto prie šaldytuvo durelių. Iš anksto pasiruošus sąrašą, parduotuvėje apsipirksite kur kas greičiau. Be to, nusipirksite tik tai, ko reikia, nepulsite pirkti visko iš eilės.

Patarimas: Kas kartą, kai atsimenate, kad namuose kažkas baigėsi, įrašykite į sąrašą. Praktika rodo, kad atsisėdus sudaryti sąrašo, tikrai kažką pamirštate, geriausia sąrašą sudarinėti palaipsniui.

6. Kritines zonas tvarkykite iš karto

Kiekvienuose namuose yra vietų, kur nuolat būna netvarka. Pavyzdžiui, ant darbo stalo pastoviai kaupiasi įvairūs popieriai, nešvarūs puodeliai. Kai tik pamatote, kad stalas virsta šiukšlynu, skirkite 5–10 min. ir įveskite tvarką. Toks greitas tvarkymasis turi ir dar vieną pliusą – kol rūšiuosite popierius ar plausite puodelius, trumpam atsitrauksite nuo darbo, o paskui šviežia galva tęsite darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)