Žurnalo „Good Housekeeping“ vyriausioji redaktorė Meaghan Murphy atskleis, kokie tai daiktai ir kaip tinkamai juos nuvalyti, rašo today.com.

Į ausis įdedamos ausinės

Ko jums reikės: Alkoholiu sudrėkintų servetėlių, acto ir baliklio.

Ką turite žinoti: Į ausis įkišamos ausinės kontaktuoja su jūsų kūno išskiriamais riebalais, prakaitu ir makiažu. Patikėsite tuo ar ne, tačiau „Online Journal of Health and Allied Sciences“ atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad 68 procentai dažnai naudojamų įkišamų ausinių turi įvairių bakterijų, įskaitant ir stafilokoko bakteriją. Nors dauguma jų yra nekenksmingos, kai kurios vis dėlto gali sukelti infekciją, jeigu tik patenka į pažeistą odą.

Ką galite padaryti: Niekada nesidalinkite savo įkišamomis ausinėmis! Antra, vanduo netinka veikiančiai elektronikai valyti ir jokiu būdu negalima jos pamerkti į vandenį (kadangi alkoholis labai greitai išdžiūna, tai geras pasirinkimas).

Jeigu tokios ausinės turi nuimamus silikono dangtelius, įdėkite juos penkioms minutėms į baltąjį actą arba vietoj jo panaudokite baliklio ir vandens tirpalą. Taip pat galima panaudoti sterilias alkoholiu suvilgytas servetėles.

Klaviatūros

Ko jums reikės: Plaukų džiovintuvo, ausų krapštukų, acto, minkšto skudurėlio, elektronikai skirto valymo skysčio ir valymui skirto spirito.

Ką turite žinoti: „Kimberley Clark“ ir Arizonos universiteto atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad 27 procentai biuruose esančių klaviatūrų ir pusė kompiuterių pelyčių yra užterštos pelėsiais, mielėmis ir bakterijomis.

Oi. Namuose pelėsis aptiktas ant 68 procentų klaviatūrų. Žmonės mėgsta valgyti virš jų, o tai yra atsakymas į visus klausimus.

Ką galite padaryti: Pradedantiesiems patariama klaviatūrą išjungti, paskui ją apversti, kad iškristų ten tarp klavišų įstrigę trupiniai ir šiukšlės. Paskui nešvarumus susiurbkite rankiniu siurbliu. Galiausiai klaviatūrą nuvalykite specialiai elektronikai skirtu valikliu išpurkštu minkštu skudurėliu. Arba galite pasinaudoti plaukų džiovintuvu – jis nupūs visus nešvarumus ir šiukšles. Prieš tai įsitikinkite, kad įjungta šalta oro srovė, kad nepažeistumėte savo klaviatūros.

Kita idėja: Į valymui skirtą spiritą pamerkite ausų krapštuką, jį šiek tiek nuspauskite, kad nevarvėtų ir tada po vieną nuvalykite kiekvieną klavišą. Nepamirškite, kad drėgmė neturi patekti į tarpus, todėl geriausia tiesiogiai ant klaviatūros jokių skysčių nepurkšti.

Dantų šepetėlių laikikliai

Ko jums reikės: Indaplovės.

Ką turite žinoti: Taip, dantų šepetėliai kaupia bakterijas – jūsų burnoje yra šimtai mikroorganizmų, nepriklausomai nuo to, kaip kruopščiai laikotės higienos reikalavimų. Vis dėlto Amerikos stomatologų asociacija teigia, kad nėra įrodymų, kad šie mikroorganizmai gali tapti ligos priežastimi.

Didesnį pavojų kelia dantų šepetėlių laikikliai. Tyrimais nustatyta, kad tai antras pagal užterštumą daiktas namuose, ant trečdalio jų aptikta pačių įvairiausių, tarp jų ir kaliforminių, bakterijų. Atlikus tyrimą paaiškėjo,kad 14 procentų dantų šepetėlių laikiklių buvo užteršti stafiloloko bakterija, kuri gali sukelti pavojingą infekciją.

Ką galite padaryti: Venkite uždengiamų dantų šepetėlių laikiklių, kadangi tokiuose susikaupia daugiausiai nešvarumų. Geriausia rinktis tokius, kurie nepridengti ir tinka plovimui indaplovėje. Dantų šepetėlių laikiklį plaukite kaskart, kai jungiate indaplovę.

Kavos rezervuaras

Ko jums reikės: Baltojo acto ir vandens.

Ką turite žinoti: Kaip rodo 2011 metais Nacionalinės sanitarijos tarnybos atliktas tyrimas, namuose, kur aptinkama pelėsių, 50 procentų tenka kavos rezervuarams – tai antra pagal užterštumą pelėsiais vieta po virtuvinės šluostės ir kempinėlės.

Ką galite padaryti: Po naudojimo labai svarbu išardyti tokius prietaisus kaip kavos aparatas ar trintuvės. Visas dalis išplaukite indaplovėje ar rankomis šiltu muilinu vandeniu, paskui kruopščiai nusausinkite ir vėl surinkite.

Taip pat per kavos aparatą kartkartėmis galite paleisti actą – jis puikiai dezinfekuos. Arba galite palikti atidarytą dangtelį, taip vanduo paprasčiausiai išgaruos. Koks patikimas ženklas, kad metas išvalyti kavos rezervuarą? Kai pastebite, kad kava daroma lėčiau. Taip nutinka dėl to, kad vandens likučiuose esantys mineralai užkemša skylutes.

Akinių stiklai

Ko jums reikės: Kavos filtro, indų ploviklio, šluostės ir vandens.

Ką turite žinoti: Vien Jungtinėse Amerikos Valstijose akinius nešioja beveik pusė žmonių. Tokius duomenis pateikia „Vision Council“ grupė. Tyrimai rodo, kad per akinių stiklą gali būti perduodamas konjungtivitas.

Kiekvieną dieną ant rankų, blakstienų ir veido susikaupia nemažai nešvarumų. Jie kaupiasi ir ant akinių, kuriuose kelis kartus per dieną nusiimame ir užsidedame, taigi, jie išsitepa.

Ką galite padaryti: Blogiausia, ką galite padaryti, tai bandyti valyti akinių stiklus savo marškinėliais ar popieriniu rankšluosčiu. Jūsų marškinėliai gali būti dulkėti, todėl rizikuojate subraižyti stiklus. Taip pat neiškvėpkite oro iš burnos, norėdami juos nuvalyti. Tai neveiksminga, be to, tai gali tik dar labiau padidinti bakterijų kiekį.

Patariama kiekvieną rytą akinius nuplauti, ypatingą dėmesį atkreipiant į jų rėmus ir ąseles, kur kaupiasi plaukų priežiūros priemonės ir makiažas. Tam visiškai nereikia specialiai akiniams skirtų valiklių, pakaks pirštais nuplauti po šiltu vandeniu su indų plovikliu. Tada gerai nuskalaukite šiltu vandeniu ir nusausinkite pūkelių neturinčiu audiniu. Nuplautus akinius galima nusausinti kavos filtru, kuris nepažeis stiklų. Tam tinka ir mikropluošto šluostė.

Išmanieji telefonai

Ko jums reikės: Mikropluošto šluostės ir alkoholiu suvilgytų servetėlių.

Ką turite žinoti: Viskas, kas yra ant jūsų pirštų, galiausiai atsidurs ir ant jūsų telefono. O ant jūsų pirštų, patikėkite, yra krūvos bakterijų.

Ką galite padaryti: Kaip ir akinių nuo saulės ar paprastų akinių, išmaniojo telefono negalima valyti savo marškiniais. Nors tai atrodo greitas sprendimas, tačiau iš tiesų bakterijas tik dar labiau paskleidžiate. Jeigu norite nuvalyti savo telefoną, laikykitės gamintojo nurodymų, tačiau apskritai tam pakanka elektronikai skirto valiklio ir švelnios šluostės. Tik niekada ant telefono nieko nepurkškite.

Purkšti reikia ant šluostės, tada ja galima nuvalyti telefoną. Taip pat galima naudoti alkoholyje suvilgytas servetėles. Speciali elektronikai skirta šluostė ar plokščios tekstūros mikropluošto šluostė yra mažiau porėtos nei pagamintos iš odos, dėlto taip gerai nešvarumų nesukaups.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)