Net ir mažiausią kambarį nesudėtinga paversti patogia vieta poilsiui, bet svarbu žinoti, kokių daiktų reikėtų atsikratyti ir kokius, priešingai, svarbu turėti patalpoje.

Štai kelios klaidos, kurių reikėtų vengti.

1. Neapgalvotas erdvės išplanavimas

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų yra ta, kad dažnai iš anksto nepagalvojate, kur kambaryje savo vietą atras visi Jūsų daiktai. Esant tokioms sąlygoms, nespėsite net apsidairyti, o jau gyvensite sandėlyje. Raktas, padėsiantis kambariui atrodyti gerokai didesniu - aiškus erdvės apskaičiavimas.

Skirkite daugiau laiko planuoti. Kambaryje palikite tik tuos daiktus, kuriems iš anksto esate numatę vietą jame.

2. Netinkamas apšvietimas

Dar viena svarbi detalė – kambario apšvietimas. Netinkamas jo pasirinkimas gali sukurti itin dramatišką efektą, juk tamsūs šešėliai tik dar labiau sumažins erdvės stokojantį Jūsų kambarėlį. Natūralus dienos apšvietimas sukurs erdvės iliuziją, todėl mažame kambaryje reikėtų vengti sunkių, tamsių užuolaidų. Esminis dalykas – šviesa, tad stenkitės, kad jos patektų pakankamai.

Jeigu Jūsų langai maži arba išvis jų nėra, pasinaudokite šviestuvais. Yra daug apšvietimo sprendimų, kuriuos galima kontroliuoti ir išnaudoti norimiems pasiekti tikslams.

Veidrodžiai – puiki alternatyva. Jie atspindi šviesą bei sukuria didesnės ir gilesnės erdvės iliuziją. Stilingas, tinkamoje vietoje pastatytas veidrodis – tinkama dekoracija Jūsų kambariui.

3. Tamsios sienų spalvos

Nenorite savęs įsprausti į dar mažesnę erdvę nei Jūsų kambarys yra iš tiesų? Atsikratykite visų tamsių sienų dažų ir rinkitės neutralesnę spalvų paletę. Baltos arba šviesiai pilkos sienos suteiks galimybę atsiskleisti, nes pasitelkus ryškesnius baldus savo kambariui sukursite žaismingą nuotaiką.

Galite maišyti įvairius sienų raštus, taip pat panaudoti ir kitus sienų aksesuarus, tokius kaip medinės lentelės ar pan.

4. Baldai, sustatyti priešais sieną

Dažnai pasitaikanti klaida yra, kai siekiant kambario viduryje sukurti daugiau vietos, baldai pastatomi prie pat sienų. Deja, efektas bus visiškai priešingas. Patraukite baldus nuo sienų ir pamatysite, kaip kambarys iškart vizualiai padidės.

Smulkius baldus (kėdes ir pan.) patraukite nuo sienos ir pastatykite šalia masyvių baldų, tokių kaip sofa ar lova.

Netikėkite istorijomis, kad dideliems baldams mažame kambaryje ne vieta. Vienas didelis baldas, pvz., sofa, gali kambarį vizualiai išplėsti.

5. Mažai lentynų

Lentynos – labai svarbus mažo kambario aspektas. Jas dėliojant reikia pasitelkti kūrybinį mąstymą. Knygų lentyną išnaudokite ne vien knygoms, juk jos turi pakankamai erdvės priglausti ir dekoratyvines stiliaus detales. Tarkime, apatines knygų lentynos vietas galima išnaudoti knygoms, o į viršutines sudėti dekoratyvinius mažmožius. Taip pat dekoro detales galima derinti kartu su knygomis, viskas priklauso nuo to, kiek vietos yra lentynėlėse.

Jeigu turite nereikalingų knygų, neskubėkite šių atsikratyti - jos gali tapti puikia dekoracija.

„Nereikia iš karto „nurašyti“ mažo kambario. Užtenka žinoti, kaip tinkamai jį dekoruoti. Pasitelkus fantaziją nesunkiai galima net ir tamsiausią ar mažiausią namo vietą paversti išskirtine erdve sau. Tiesiog svarbu nenuleisti rankų ir rasti tinkamiausius dizaino sprendimus“ – teigia baldų įmonės „Deinava“ vadovas Valdas Davidavičius.