Ne veltui sakoma, kad reikia atsižvelgti į drėgmės lygį, laikytis rekomendacijų dėl daržovių kaimynystės ir stebėti oro temperatūrą. Tuomet vaisiai išsilaikys kur kas ilgiau. Svetainė novate.ru papasakos apie dažniausiai daromas derliaus laikymo klaidas ir patars, kaip jų išvengti.

1. Laikote produktus vienodomis sąlygomis

Kiekvienai daržovių ar vaisių veislei laikyti reikalinga skirtinga temperatūra. Vieniems produktams reikia nulinės temperatūros, kitiems – šiltesnių sąlygų. Pavyzdžiui, morkas, kopūstus, burokėlius reikia laikyti 0 ... + 5 laipsnių temperatūroje. Tačiau moliūgams, cukinijoms, pupelėms patinka, kai oras būna šiek tiek šiltesnis – maždaug +10 laipsnių. Idealiu atveju reikėtų patikrinti oro temperatūrą kiekviename rūsio kampe ir parinkti tinkamiausias sąlygas visiems produktams, kuriuos ketinate jame laikyti.

2. Visas daržoves laikote šaldytuve

Nors mes esame įpratę viską laikyti šaldytuve, kai kuriems vaisiams ir daržovėms jo sąlygos nėra pačios tinkamiausios. Pavyzdžiui, svogūnų, česnakų ir bulvių tikrai neverta laikyti šaldytuve – šios daržovės supūva arba pradeda dygti. Agurkus, burokėlius, moliūgus ir cukinijas geriausia laikyti sandėliuke, atskiroje dėžėje ar kitoje tamsioje ir sausoje vietoje. Šaldytuve šios daržovės sušąla ir praranda savo naudingąsias savybes.

Daržovės gerai laikosi ir šaldytuve

3. Nekreipiate dėmesio į veisles

Skirstydami atsargas, atsižvelkite į vieno ar kito produkto saugojimo laiką. Pavyzdžiui, neverta laikyti vienoje krūvoje visų obuolių. Viena veislė gali neišgulėti net mėnesio, o kita gali išsilaikyti iki pat pavasario. Tačiau jei bus laikomi bendroje dėžėje, visi obuoliai draugiškai supus. Lygiai taip pat gali nutikti ir su kitais produktais. Atsižvelkite į šį faktą tiek rinkdamiesi kultūras, tiek ruošdami laikymo vietas. Lėčiau gendančias veisles kiškite giliau, o tuos produktus, kuriuos reikia suvalgyti greičiau, laikykite arčiau. Priešingu atveju galite likti visiškai be atsargų.

4. Neperrenkate derliaus

Dar viena dažna klaida – neperrinkti vaisių prieš išnešant juos į rūsį. Iš pradžių gali atrodyti, kad visi produktai yra sveiki ir nepažeisti. Tačiau vos vienas papuvęs vaisius gali sugadinti visą derlių. Drąsiai išmeskite sergančias daržoves ir pažeistus vaisius, jei norite likusiu derliumi džiaugtis ilgiau nei pora savaičių.

5. Bandote sukurti rūsyje sausą klimatą

Dėl didelės drėgmės rūsyje daržovės ir vaisiai apsitraukia grybeliu ir pamažu supūva. Jūsų užduotis – p anaikinti drėgmės perteklių, tačiau pernelyg neišdžiovinti oro. Egzistuoja netgi viena gudrybė, kurią naudoja kai kurie sodininkai: jie rūsyje išdėlioja maišelius su druska, kad ji sugertų drėgmės perteklių. Tačiau taip elgtis jokiais būdais negalima! Druska pernelyg išsausina orą. Dėl šios priežasties vaisiai ir daržovės pradeda vysti, netenka sultingumo ir susitraukia. Reikėtų atsižvelgti į kiekvienam produktui rekomenduojamą drėgmės lygį. Bulvėms, pavyzdžiui, tinka ir 90 proc. siekianti drėgmė, tačiau svogūnai pradeda pūti, jei drėgmės lygis viršija 70 proc.

6. Nepaisote produktų kaimynystės principų

Prekių kaimynystė – tai įvairių rūšių produktų laikymo vienoje vietoje taisyklės, užtikrinančios maisto produktų saugumą bei kokybę. Šios taisyklės galioja ir rūsyje laikomoms daržovėms bei vaisiams. Idealiu atveju kiekvieną daržovių ar vaisių rūšį reikėtų laikyti atskiroje dėžėje ar lentynoje. Jei vietos yra nedaug ar trūksta taros, toliau nuo kitų daržovių laikykite bent jau pomidorus, paprikas, svogūnus ir česnakus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)