Pasak „SOL Baltics“ Lietuvos filialo direktorės Elizavetos Blokhninos, tvarkantis patiems namuose arba organizuojant valymo darbus biuruose, svarbu atkreipti dėmesį į tokio pobūdžio vietas, nes jas teisingai tvarkant galima išvengti ne tik nemalonių kvapų, bet ir įvairių ligų plitimo.

1. Tualeto sienos ir unitazo išorinė dalis

Pasak E. Blokhninos, paprastai, valant tualeto patalpą, išvalomas unitazo vidus, grindys, tačiau jo išorė ir sienos aplinkui lieka be dėmesio. „Naudojantis tualetu mažyčiai purslai ir nuleidžiamas vanduo gana nemenku atstumu aptaško aplinkines sienas, todėl ant jų kaupiasi šlapimo ir vandens nuosėdos. Dėl to būtina valyti ne tik patį unitazo indą iš vidaus ir iš išorės, bet ir sienas. Tai padeda palaikyti higieną ir gaivų kvapą, kuris tam tikrą laiką nevalant sienų tampa gana ryškus, ypač jeigu įsigeria į plytelių siūles“, - pasakojo specialistė.

Pasak jos, svarbu ne tik valyti, bet ir daryti tai tinkamai. „Bakterijos ir kiti patogenai suformuoja apsauginę plėvelę. Todėl daugeliui įprastas unitazo valymo būdas, kai pirmiausia užpilama buitinio valiklio ir šiek tiek pabraukoma šepetėliu, tik pažeidžia šią apsauginę plėvelę, o patys patogenai lieka nepašalinti ir toliau klesti. Štai kodėl netinkamai ir per silpnai pavalius paviršių, nemalonus kvapas tualete ne tik kad neišnyksta, bet dar ir paaštrėja“, - atkreipia dėmesį E. Blokhnina.

Pasak jos, valyti tiek unitazą, tiek sienas reikia teisingai: pirmiausia drėgnu šepeteliu gerai patrinamas valomas paviršius, tuomet apdorojamas pasirinktu valikliu, o galiausiai – nuplaunamas ir nuvalomas šepėliu arba mikrofibros šluoste. Šitaip ne tik efektyviai pašalinami visi patogenai, bet iškart išnyksta nemalonūs kvapai. Viešose patalpose, priklausomai nuo naudojimo intensyvumo, taip valyti reikia mažiausiai kartą per savaitę, o namuose galima ir rečiau – kartą per dvi savaites.

2. Durų rankenos ir paviršius aplink jas

Valant namus ar biurus, kartais pamirštama valyti rankenas, nors jos ypač dažnai liečiamos ir dėl to ant jų kaupiasi įvairių ligų sukėlėjai. „Jei durys baltos arba stiklinės ir aplink rankeną vizualiai nešvaramai yra pastebimi, tada jie dar valomi dažniau, bet jei durys tamsesnės, nešvarumai nėra lengvai pastebimi ir lieka pamiršti”, - pastebi E. Blokhnina.

Rankenoms valyti net nebūtina naudoti dezinfektantų – pakanka vandens ir geros kokybės mikrofibros šluostės. Šios priemonės puikiai nuvalo ir padeda užtikrinti hiegieną.

3. Jungikliai

Šviesos junginkliai – dar viena vieta, kuri dažnai liečiama ir kurią reikia nepamiršti reguliariai nuvalyti. „Kartais patys jungtukai nėra tokie vizualiai nešvarūs kaip kad siena aplink juos. Tai tikrai neatrodo estetiškai. Todėl reiktų pasirūpinti tinkamai valyti tiek jungiklius, tiek ir paviršių aplink juos“, - sako „SOL Baltics“ Lietuvos filialo direktorė.

Jos teigimu, šiuo atveju taip pat pakanka nuvalyti su šluoste ir tai leis užtikrinti tinkamą higieną ir sumažins ligų plitimą, ypač atėjus jų sezonui.

4. Kėdžių ranktūriai

Jeigu jūsų kėdės namuose ar biure yra su ranktūriais, būtina valyti ir juos, ypač apatinę jų dalį. „Sėdėdami tokioje kėdėje neišvengiamai remiamės ir liečiame ranktūrius, todėl ant jų kaupiasi bakterijos, virusai, o per laiką susiformuoja riebi plėvelė. Jei savo kėdžių ranktūrius valėte seniai, pirmiausia pasistenkite šią plėvelę pašalinti, o tada reguliariai valyti, kad būtų švaru ir neliktų įvairių ligų sukėlėjų“, - pataria specialistė.

5. Vidinis šiukšliadėžių paviršius

Šiukšlės biuruose ir namuose išnešamos, tačiau pačiose šiukšlių dėžėse lieka įvairių trupinių, maisto likučių, pro šiukšlių maišus prasiskverbusių skysčių, kuriuose dauginasi bakterijos, ima sklisti nemalonūs kvapai.

„Idealiu atveju išvalyti buitinių atliekų šiukšliadėžę reiktų po kiekvieno šiukšlių maišo išnešimo. Tačiau jau neblogai, jei tai daroma bent kartą per mėnesį“, - sakė E. Blokhnina.

Tai tik kelios vietos, kurios pamirštamos valant namus ir biurus. Taip pat svarbu nepamiršti sunkiai pasiekiamų paviršių – staktų apvadų ir pačių durų viršaus, ant spintų, šviestuvų, paveikslų, už radiatorių ir kitur.

„Na, o iššveitę namus, nepamirškite pasirūpinti ir savo valymo įrankiais. Šluostes skalbkite skalbyklėje 60 arba 90 laipsnių temperatūroje – taip sunaikinsite visus patogenus ir paruošite jas kitam tvarkymui. Šepetėlius galima plauti indaplovėje, taip pat nepamirškite nuplauti ir nuvalyti grindų plovimo įrankių“, - primena E. Blokhnina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)