1. Įpraskite palaikyti bendrą tvarką namuose. Žinoma, grįžus namo po darbų mažiausiai norisi imtis namų tvarkymo, tačiau jei pasistengsite bent palaikyti bendrą tvarką, tai jau bus puikus rezultatas. Pasistenkite nepalikti daiktų ten, kur papuola, o padėti juos atgal į savo vietas. Nekaupkite rūbų krūvos miegamajame, o sudėkite atgal į spintą arba nešvarius rūbus į skalbinių dėžę. Panaudoję indus iškart juos išplaukite, o ne kaupkite kriauklėje. Jei kasdien bent po truputį prisidėsite prie namų tvarkos palaikymo, atėjus savaitgaliui tvarkymasis neatrodys toks gąsdinantis ir jam reikės paaukoti mažiau savo laiko.

2. Nenukrypkite nuo plano. Prieš pradedant tvarkyti namus, susiplanuokite, kiek maždaug skirsite laiko kiekvieno kambario sutvarkymui, ir stenkites laikytis plano. Taip jau yra, kad dažnai mes nukrypstame nuo darbų ir vis užsiimame ne tuo, kuo reikia.

Pavyzdžiui, eidami pro savo mobilųjį telefoną neatsispiriame pagundai pražvelgti, kas naujo socialiniuose tinkluose. Arba pamatę įdomią laidą per televezorių, prisėdame pažiūrėti ir taip tik išsimušame iš ritmo. Nusistatę laiką, per kurį turite sutvarkyti kambarį, labiau susikoncentruosite į tai ir mažiau blaškysitės tarp kitų veiklų. Taip pat stengdamiesi „įtilpti“ į laiką, palaikysite greitesnį tempą, o ne lėtai sliūkinsite iš kampo į kampą galvodami, kaip tvarkymasis jus erzina. Prieš pradedant namų ruošos darbus, mes dažnai įsivaizduojame, kad visa tai užims mums beveik visą dieną ir nespėsime skirti laiko sau. Tačiau nusistačius tam tikras laiko ribas ir jų laikantis, pamatysite, kad viską suspėti galima kur kas greičiau.

3. Laikykitės sistemos. Kad nereikėtų chaotiškai sukinėtis po kambarį ir tikrinti, ar visur jau nuvalėte dulkes ir ar vėl jų kažkur neatsirado, dirbkite pagal sistemą. Dulkių valymas visada turi prasidėti iš viršaus ir leistis į apačią. Jeigu pirma nuvalysite stalą ir tik po to prisiminsite, kad dar nenuvalėte virš jo esančios lentynos, tai stalą teks valyti iš naujo. Tad visų pirma valykite baldus esančius aukščiausiai ir tada leiskitės žemyn. Taip pat pasirinkite kuria kryptimi judėsite. Jei valysite judant tik į dešinę arba tik į kairę pusę, nepasimesite, kur jau valėte, o kur dar ne, bei mažiau blaškysitės, o darbas bus efektyvesnis.

4. Pasitelkite į pagalbą šiuolaikines technologijas. Turbūt jau neįsivaizduojate, kaip reikėtų išsiversti be skalbimo mašinos, o dalis žmonių jau nelabai atsimena tuos laikus, kai gyveno be indaplovės. Tačiau šiuolaikinės technologijos mums suteikia ir daugiau būdų, kaip sutaupyti laiko atliekant namų ruošos darbus. Štai prieš keletą metų dar labai maža dalis žmonių savo namuose turėjo dulkių siurblius robotus. Dabar jie jau daugeliui šeimų tampa prieinami ir padeda sutaupyti nemažai laiko.

Atsiųstame pranešime spaudai internetinės parduotuvės „Siurbliai-ilife" savininkas Haroldas Budrys teigia: „Dauguma klientų pabandę siurblį robotą, „susidraugauja“ su juo visam laikui ir nelabai įsivaizduoja toliau savo buities be jo. Taip pat ne vienas klientas yra pastebėjęs, kad nors patalpos atrodo švarios, robotas vis tiek prisiurbia ir prirenka daug visokiausių nešvarumų ar dulkių. Siurblys robotas palaiko tvarką mums esant ar, svarbiausia, nesant namuose ir taip sutaupo nemažai mūsų laiko“. Jeigu turime galimybę sutaupyti savo brangaus laiko, tai kodėl gi ja nepasinaudojus?

5. Susikurkite motyvuojančią atmosferą. Kad ir kaip nuobodžiai atrodytų namų tvakymasis, galima šią veiklą padaryti nors kiek smagesne ir malonesne. Nebūtina tą laiką, kurį paskyrėte namų ruošai paversti kančia, juk galima tai atlikti ir su gera nuotaika. Įsijunkite greitesnio tempo muziką, užsidekite smilkalą arba garinkite eterinius aliejus ir taip susikurkite atmosferą, kuri jums pakels ūpą. Muzika jus išjudins, pakels nuotaiką ir sukiojantis po kambarį muzikos ritmu tvarkytis eisis greičiau. Na, o matant gražėjančią aplinką ūpas tik augs ir tvarkymasis nebeatrodys toks varginantis ir ilgai užtrunkantis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)