Koks svarbus yra miegas, žinome visi. Gerai išsimiegoti itin svarbu įtemptu ir aktyviu laikotarpiu, kad mūsų organizmas galėtų pailsėti ir įgautų jėgų. Įdomu tai, kad pagerinti miego kokybę padeda ir kambariniai augalai. Anot Pekino Beihango universiteto ekspertų, kambariniai augalai pasižymi trimis privalumais, kurie padeda užmigti ir pasitarnauja tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai.

Medicinos svetainė „Healthline“ rašo, jog kambarinės gėlės miegą pagerina šiais būdais:

* Joms būdinga raminanti spalva (ypač atpalaiduojanti žalia);

* Skleidžia malonų aromatą (lyderiais laikomi valgomi augalai, pavyzdžiui, braškės ir kalendra);

* Mažina stresą (įrodyta, jog kambariniai augalai padeda sumažinti streso hormono – kortizolio – kiekį, o tai savo ruožtu skatina greičiau užmigti ir mėgautis giliu bei ramiu miegu).

Beihango universiteto atliktas tyrimas parodė, kad prieš miegą vos 15 minučių pasidžiaugus kambariniais augalais, žymiai pagerėja miego kokybė. Tačiau kurios kambarinės gėlės ramina labiausiai?

Puošniausioji karpažolė (puansetija)
Puansetija

Puansetija yra idealus variantas, jei norite pagerinti miego kokybę. Nustatyta, kad ryškiai raudoni jų žiedai ir sodriai žali lapai turi kur kas efektyvesnį poveikį negu kiti kambariniai augalai. Puansetija taip pat puikiai valo orą ir net gali pašalinti formaldehidą, kuris išsiskiria nuo dažų. Nors mažai tikėtina, kad šiuolaikiniuose namuose gali susidaryti itin didelis formaldehido kiekis, kai kuriems žmonėms net ir nedideli jo pėdsakai gali sukelti diskomfortą, pavyzdžiui, dirginti akis, nosį ar gerklę.
Tikrasis plokštenis (kalėdinis kaktusas)

Ši gėlė, vadinama kalėdiniu kaktusu, žydi visą gruodį. Švelnūs rožiniai žiedeliai subtiliai papildo bet kokį kambarį, o lapai primena žalius Kalėdų eglutės atspalvius. Skirtingai nuo daugelio augalų, puansetija naktį išskiria deguonį, o tai gali pagerinti miego kokybę peršalimo ir gripo sezono metu. Geras nakties miegas padeda įveikti žiemišką apatiją, nes suteikia energijos visai dienai ir pagerina nuotaiką.
Cimbidis

Orchidėjų šeimai priklausantis cimbidis yra dailus augalas, žydintis švelniais pasteliniais žiedais ir turintis sumedėjusį stiebą. Pačios orchidėjos ypač gerai pašalina iš oro ksileną.
Anturis

Šis augalas savo ryškiai raudonais žiedais gali puošti interjerą ištisus metus. Anturiai puikiai pašalina iš oro amoniaką: buitinėse valymo priemonėse dažnai būna didelė šios medžiagos koncentracija, todėl po generalinio valymosi anturį reikėtų pastatyti miegamajame.
Ciklamenas

Ciklamenai yra klasikinė žiemos gėlė, kuri gali tapto puikia alternatyva klasikinei raudonai puansetijai. Laikykite ciklameną arčiau savęs, nes jis sugeria sieros dioksidą, kurį gali skleisti blogai ventiliuojami dujiniai prietaisai, tabako dūmai ir kaminai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)