1.Šlavimas, valymas, grėbimas

Ruošiantis žiemai reiktų pasirūpinti švariu kiemu ir sodu. Šlavimas, valymas ir grėbimas ne visada yra patys maloniausi darbai, tačiau sugrėbti medžių lapai vėliau gali pasitarnauti kaip natūralios trąšos ar apsauga nuo šalčio, iš pernykščių lapų formuojamas kompostas.

Taip pat kiekvienam sodininkui svarbiausia yra turėti gerus įrankius. Sodo šluotos ir grėbliai turėtų turėti lengvą kotą, įrankiai turėtų būtų paprastai valdomi bei reikalautų paprastos priežiūros ir saugojimo.

2. Šakų genėjimas

Norint, kad medžiai pavasarį gausiau žydėtų ir užderėtų daugiau vaisių, prieš žiemą reikėtų nugenėti nudžiuvusias, ligotas, mechaniškai pažeistas šakas. Rudenį genėjimas ypač svarbus jauniems medeliams – jie lengviau ištvers žiemą patrumpinus per vasarą suvešėjusius ūglius. Taip sustabdomas augimas, todėl medeliai gali maitintis ir laiku pasiruošti šaltajam sezonui. Šakų genėjimui, kaip ir kitiems sodo darbams, svarbus tinkamas įrankis. Čia neišsiverčiama be sekatoriaus, o aukštai esančias šakas bei ūglius patogu nukirpti universaliu genėtuvu, o storesnes – nupjauti specialiu pjūkleliu šakoms.

3. Augalų sodinimas

Ruduo yra geriausias metas sodinti visžalius augalus ir krūmus. Šių augalų šaknų sistema vandenį pumpuoja visą žiemą, todėl svarbu juos pakankamai palaistyti prieš užšąlant žemei. Prieš sodinant svarbu iškasti tinkamo dydžio duobę – dydis priklauso tiek nuo medelio dydžio, tiek ir nuo dirvos kokybės. Kuo dirva prastesnė, tuo didesnė duobė turi būti iškasama. Sode sugrėbti lapai puikiai tiks kaip trąša įmaišyti į dirvą.

Kitus sodo augalus reiktų paruošti žiemos šalčiams. Prieš tai darant reiktų palaukti, kol dirvožemis lengvai pašals. Tada augalus geriausia apdengti specialiu mulču arba sugrėbtais lapais ir visžalių augalų, tokių kaip eglės ir pušys, šakomis.

4. Vandens latakų priežiūra

Ruošiant sodą žiemai, reiktų nepamiršti nutekamųjų vandens latakų. Pastarieji užsipildo spygliais, lapais bei kitais nešvarumais, todėl laiku neišvalyti kaupia vandenį ir gali pažeisti namo konstrukciją. Pasiekti latakus nėra paprasta, o dažnai ir rizikinga susižeisti nukritus iš aukštai.


Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją