Štai sąrašas pačių pavojingiausių indų rūšių bei saugesnės alternatyvos jiems.

1. Tefloniniai indai

Teflonas, ko gero, yra pats pavojingiausias šiame sąraše. Žmonės paprastai perka keptuves ir puodus su šia nesvylančia danga, nes juos patogu naudoti. Tačiau savybę, kad prie tokio indo maistas nesvyla, užtikrina danga iš PTFE (politetrafluoretileno). Tai plastiko polimeras, kuris pasiekęs aukštesnę nei 300 laipsnių Celsijaus temperatūrą išskiria toksinus. Įkvėpus tokių toksiškų garų gali kilti inhaliacinė karštinė, dar vadinama „tefloniniu gripu“. Jis ne tik pavojingas žmonėms, bet ir mirtinas papūgoms bei kitiems paukščiams. Dar vienas pavojingas cheminis junginys, kurio yra tefloninių indų sudėtyje – PFOA (perfluoroktaninė rūgštis), kuri gali paskatinti kelių rūšių vėžį, įskaitant krūties ir kiaušidžių bei prostatos. Teigiama, kad tefloniniuose induose PFOA yra toks mažas kiekis, kad nekelia pavojaus žmonių sveikatai. Tačiau nepamirškime, kad šios medžiagos yra daugelyje kitų kasdien naudojamų daiktų, todėl patartina vengti šios cheminės medžiagos.

Kai kurių rūšių nesvylančios dangos sudėtyje nėra PTFE ir PFOA, pavyzdžiui, granitinėje dangoje. Tačiau tokia danga gana greitai suplonėja ir suskyla, o naudoti pažeistą dangą nėra saugu.

Alternatyva: ketus. Induose iš ketaus maistą gaminti yra saugu, jie labai ilgai nesusidėvi. Be to, ši medžiaga greitai ir tolygiai šyla, o grūdintas ketus pasižymi nesvylančios dangos savybėmis. Be to, jis neišskiria toksinų į maistą ir natūraliai didina geležies kiekį organizme. Jei geležies organizme netrūksta, galite rinktis emaliuotus ketaus indus, kurie tokie pat saugūs ir patogūs naudoti.

2. Indai iš aliuminio

Nenuostabu, kad aliuminis taip plačiai naudojamas buityje. Šis metalas ne tik labiausiai paplitęs, bet ir labai patvarus, lengvas, universalus, be to, jį galima perdirbti. Tačiau jis gali pakenkti sveikatai.

Aliuminis yra neurotoksiškas metalas. Kai organizme jo prisikaupia per daug, padidėja rizika susirgti centrinės nervų sistemos ligomis, tokiomis kaip Alzheimerio liga ir ŠAS (šoninė amiotrofinė sklerozė). Ir nors aliumininiai indai paprastai būna padengti apsaugine danga, ją lengva pažeisti, o tada toksiško metalo patenka į maistą.

Alternatyva: stiklas. Stikliniai indai kaitinant neišskiria toksinių medžiagų, jie patvarūs, ekologiški ir nesugeria kvapų. Vienintelis jų minusas – jie nepasižymi nesvylančių indų savybe. Bet sutikite, tai nedidelė kaina už saugumą.

3. Variniai indai

Varinis puodas

Ko gero, ne kartą parduotuvėje teko matyti varinius indus ir žavėtis jų grožiu. Taip pat galbūt esate girdėję apie šilumos izoliacines vario savybes – indai iš šio metalo įkaista greit ir tolygiai. Bet ar žinojote, kad varis kaip medžiaga, iš kurios pagaminti indai, gali kelti pavojų?

Kaip ir kai kurie kiti sunkieji metalai, nedideliais kiekiais varis labai svarbus žmogaus sveikatai. Bet jo perteklius organizme gali sukelti sunkų apsinuodijimą metalais.

Nesaugu naudoti ne tik varinius indus be apsauginės dangos, bet ir su ja. Pirmuoju atveju varis išsiskirs kontaktuodamas su rūgštiniais produktais, antruoju – kartu su danga gausite dar vieną toksišką elementą – nikelį.

Alternatyva: indai iš nerūdijančiojo plieno. Jie gana lengvi, nesusibraižo, gali būti nesvylantys. Be to, jie tarnaus jums gana ilgai.

4. Indai su keramine danga


Indai su keramine danga iš pirmo žvilgsnio atrodo gana nepavojingi. Tačiau tai pasitvirtina tik tuo atveju, jei jie dengti šimtaprocentine keramika, bet dažniausiai keraminėje dangoje yra pavojingų komponentų. Minkšta keraminė danga nėra atspari ir ima skilinėti jau po kelių mėnesių naudojimo. Švino ir kadmio patenka į maistą, o su juo į organizmą

Apsinuodijimas švinu – vienas iš pavojingiausių apsinuodijimo metalais būdų, ir gali sukelti pilvo skausmus, galvos skausmą, nulemti nevaisingumą ir kitas sveikatos problemas (ypač sunkiais atvejais gresia koma ir mirtis). Naudoti indus su pažeista danga pavojinga net ir tuo atveju, jei jų sudėtyje nėra švino, nes po apsauginiu sluoksniu paprastai būna neurotoksiško aliuminio.

Alternatyva: indai iš 100 proc. keramikos. Jie pagaminti iš natūralių medžiagų, netoksiški, maistas juose nepridega. Tiesa, tokie indai gali būti gana brangūs, bet užtat tarnaus jums ne vienerius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt