Prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, šiemet šalies pirkėjai prieš šventes dairosi net tik įprastų eglutei skirtų žaisliukų, bet ir puošmenų, į kurias paganyti akis galėtų net ir kaimynai.

Puoštis Kalėdoms pradeda vis anksčiau

„Kaip rodo mūsų atliekamos apklausos, didžioji dalis šalies gyventojų šventes pasitinka namuose su artimaisiais. Dėl to, natūralu, kad be papuoštos Kalėdų eglutės savo švenčių neįsivaizduoja, net 8 iš 10 gyventojų, o ir savo namus vienaip ar kitaip dekoruoja net 99 proc. gyventojų. Įdomu tai, kad jei prieš dešimtmetį dar buvo įprasta Kalėdų eglę puošti tik Kūčių vakarą, šiandien kalėdinių puošmenų lietuviai dairosi jau lapkričio viduryje, o savo namus puošia jau pirmosiomis gruodžio dienomis“, – sako K. Mažeikytė.

Pasak jos, prekybininkams pasiruošimą šventėms tenka pradėti dar anksčiau. Būsimo šventinio sezono tendencijos paaiškėja dar sausio mėnesį, kai vyksta didžiausios kalėdinių prekių gamintojų parodos.

Populiarėja vakarietiškos tradicijos

Nors daugeliui lietuvių Kalėdos – šeimos šventė, šalyje vis labiau prigyja ir kai kurios vakarietiškos tradicijos. Viena ryškiausių pastarųjų metų tendencijų – puošti ne tik namų vidų, bet ir langus, balkonus, kad šventinės dekoracijos džiugintų ir kaimynų akis. Pasak K. Mažeikytės, Šiemet parduotuvėse reikšmingai išaugo įvairių langams skirtų lipdukų, taip pat purškiamo sniego ir elektrinių girliandų pardavimai. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, labiausiai išaugo lipdukų paklausa – net 2 kartus, purškiamo sniego – trečdaliu, girliandų – dešimtadaliu.

Populiariausia – blizgios girliandos ir plastikiniai žaisliukai

Vis tik, kai kurių prekių pardavimų mados vėjai neįveikia. K. Mažeikytė pastebi, kad nors lietuviai seka ir domisi šventinės puošybos madomis, jau kelerius metus iš eilės populiariausių dekoracijų sąrašuose pirmauja įvairaus ilgio blizgios girliandos ir plastikiniai eglutės žaisliukai. Vien pirmosiomis šių metų gruodžio savaitėmis parduotuvėse parduota beveik 70 tūkst. blizgių girliandų, 30 tūkst. – pakuočių plastikinių ir 15 tūkst. stiklinių eglutės žaisliukų.

„Įprasta, kad įsigydami šventines puošmenas pirkėjai į jas investuoja ne vieneriems metams ir tik periodiškai atnaujina jau turimą kolekciją, įsigydami šį sezoną madingų puošmenų. Paprasčiausias ir bene pigiausias būdas tai padaryti – atnaujinti turimas girliandas ar eglutės žaisliukus“, – sako ji.

Ieško praktiškų būdų papuošti namus

Tai, jog šalies gyventojai Kalėdas sutinka praktiškai, rodo ir prekybos tinklo pardavimų duomenys. Įdomu tai, kad jau kelerius metus iš eilės, greta tradicinių kalėdinių papuošimų, savo populiarumu nenusileidžia ir įvairios praktiškos bei šiltos interjero detalės.

Kaip ir kasmet, šiemet daug pirkėjų dėmesio sulaukia šilti pledai, dekoratyvinės pagalvėlės, užtiesalai. Dar viena populiari prekė – dekoratyvūs patalynės komplektai. Tradiciškai prieš Kalėdas pirkėjai aktyviau dairosi ir puošnesnių staltiesių, servetėlių, taip pat indų ir stalo įrankių. Vis tik, populiariausios šiuo laikotarpiu – Kalėdų tema dekoruotos žvakės ir žvakidės. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šiemet jų pardavimai augo vidutiniškai trečdaliu.

Pasak K. Mažeikytės, šias prekes pirkėjai mielai renkasi ne tik savo namams, bet ir dovanoja artimiesiems ar draugams. Naujausio prekybos tinklo atlikto vartotojų įpročių tyrimo „Kalėdų pyragas 2016“ duomenimis, įvairių interjero prekių šiemet savo pažįstamiems per Kalėdas žada dovanoti kiek daugiau nei 35 proc. gyventojų.

Puošnumas prieš minimalizmą

Pasak studijos „Floristai ant ribos“ įkūrėjo Antano Mažono, viena ryškiausių šio sezono tendencijų – šventinis puošnumas ir bohemiška tema. „Dėl to, šiųmečių Kalėdų asortimente – kaip niekada gausu brangiųjų metalų – aukso, sidabro, bronzos – atspalvių dekoracijų ir papuošimų, taip pat vyno, garstyčių, baklažanų ar samanų spalvos audinių ir jų gaminių. Drauge, vyrauja ir jaukumą kuriančios medžiagos, tokios kaip sunkus šilkas, minkštas atlasas, velvetas“, – sako A. Mažonas.

Kita vertus, pasak A. Mažono, šiemet gamintojams ir prekybininkams tenka įtikti ir modernaus stiliaus mėgėjams, atitinkamai besirenkantiems ir Kalėdų puošmenas. Dar viena ryški šių metų tendencija – modernus minimalizmas. Jam būdinga balta spalva, plastiko, metalo ir stiklo detalės, derinamos su natūraliu medžiu. Šiai tendencijai A. Mažonas priskiria ir šiemet madingas LED dekoracijas – girliandas, įvairias LED apšvietimu papildytas puošmenas.

Kalėdas siūlo pasitikti miške

Pasak A. Mažono, iš mados niekada neišeinančių klasikinių Kalėdų dekoracijų asortimente šiemet taip pat siūloma naujovių. Greta klasikinės raudonos, žalios ir baltos spalvų, šiemet siūloma rinktis įvairių miško temos įkvėptų papuošimų ir dekoracijų iš natūralaus medžio, samanų, kankorėžių. „Tarp kalėdinių puošmenų šiemet galima atrasti tokių miško motyvų, kaip elnio ragai, miško žvėrių ir paukščių figūrėlių, kailio ir kailinių aksesuarų, tarsi Kalėdas sutiktumėte miško trobelėje“, – sako jis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją