Portalas homedit.com pateikia dažniausių klaidų sąrašą. Pakoreguoti namų dekorą niekada nevėlu!

1. Kiekvieną kambarį dekoruojate atskirai

Suprantamas noras, kad kiekvienas kambarys būtų unikalus, išskirtinis. Bet nepersistenkite ir nedekoruokite kiekvienos erdvės taip, lyg ji neturėtų nieko bendro su kitomis patalpomis. Tarp kambarių turi būti tam tikras ryšys. Vienijantis elementas gali būti spalva ar koks nors kitoks metodas. Juk norite, kad namai būtų jaukūs ir gražūs.

2. Nudažote sienas, neišrinkę baldų

Tai labai paplitusi klaida. Dažnai susižavime ir pasirenkame tam tikrą spalvų paletę, neapgalvoję visų detalių. Nepatartina pirmiausia nudažyti sienas, o tik paskui rinkti baldus dėl labai paprastos priežasties – sienų dažų atspalvių yra labai daug, o baldų ir aksesuarų atspalvių – kur kas mažiau.

3. Nepaisote dydžių, proporcijų

Baldų ir aksesuarų dydis svarbu, tad reikia parinkti tinkamas proporcijas. Juk nenorite, kad kambariai atrodytų maži ar atvirkščiai – nejaukiai tušti. Sofa galbūt puikiai atrodys parduotuvėje, bet jūsų svetainei ji gali būti per didelė.

4. Viską derinate

Interjeras

Neretai žmonės pameta galvą, įsijaučia ir nori, kad visi daiktai namuose tarpusavyje derėtų. Bet šis sumanymas nėra sveikintinas. Per daug suderintas interjero dekoras nieko nesako, nebent tai, kad jums stinga vaizduotės. Verčiau pasistenkite paieškoti įvairovės.

5. Pasiduodate mados klyksmui ar užgaidai

Savaime suprantama – kyla pagundų dekoruoti namus pagal naujausią madą ar kokį užgaidą. Kita vertus, vienokios ar kitokios mados tendencijos ateina ir praeina, o po kelių mėnesių staiga galite suprasti, kad namai jums nebepatinka. Kur kas išmintingiau – išsirinkti kokią nors laikui nepavaldžią tendenciją.

6. Prieš dažydami sieną neišbandote dažų

Viena didžiausių klaidų – prieš dažant sienas neišbandyti dažų nedideliame plote. Taigi iš pradžių nudažykite nedidelį plotelį – pažiūrėkite, ar tinka spalva. Taip pat atsižvelkite į apšvietimą – reikia pamatyti, kaip spalva atrodo dienos šviesoje ir esant dirbtiniam apšvietimui.

7. Leidžiate kažkam spręsti už jus

Atsižvelgti į žmonių patarimus verta, tačiau niekam neleiskite spręsti už jus. Juk bute ar name gyvensite jūs, reikia įsikurti taip, kad jaustumėtės čia kaip namuose. Atraskite savo stilių, darykite tai, kas patinka jums, net jei tai prieštarautų visoms tradicijoms.

8. Sutinkate su dekoro idėja, nors nesate iki galo patenkinti

Jei jums sako – „patikėk, tau patiks“, nesutikite. Niekas kitas negali žinoti, kas jums patinka. Žmonės žino, kas patinka jiems, bet tai nebūtinai patiks kitiems. Visada geriau du kartus viską patikrinti ir rinktis tai, kas prie širdies, net jei tai kirstųsi su taisyklėmis.

9. Mėgstamiausia jūsų spalva tampa pagrindine dekoro spalva

Interjeras

Su šiuo argumentu galite nesutikti. Atrodytų – argi blogai, jei namuose bus daug mėgstamos spalvos? Nesakome nenaudoti šios spalvos interjero dekorui, tik ji neturi būti pagrindinė, dominuojanti. Verčiau vienur kitur „pabarstykite“ šios spalvos. Ir kitas argumentas – jei mėgstamos spalvos bus labai daug, ji gali pabosti.

10. Pristumiate baldus prie sienų

Ši klaida labai dažna. Neretai baldai sustumdomi prie sienų, nė nepagalvojus, kad įmanomi kiti variantai. Sustumdžius baldus prie sienų, kambarys pasidaro panašus į holą, toks baldų išdėstymas neskatina žmonių jaukiai susėsti ir pabendrauti. Šito venkite, ypač svetainėje.

11. Dirbtinio apšvietimo būna per daug arba per mažai

Sunku rasti balansą, parenkant apšvietimą, bet tai labai svarbu. Apšvietimo labai greitai gali pasidaryti per daug arba per mažai. Abiem atvejais patalpoje nebus jauku. Problemą iš dalies išspręstų reguliuojamas apšvietimas, kurį galima sušvelninti arba paryškinti. Tik nepamirškite, kad yra akcentuojantis apšvietimas ir darbinis apšvietimas.

12. Įsigyjate pigių daiktų

Tarp pigių ir nebrangių daiktų – didelis skirtumas. Daiktas gali būti nebrangus, bet ne pigus ir atvirkščiai. Nėra blogai laukti išpardavimų, norėti sutaupyti, tačiau neatsisakykite kokybės ir nepirkite pigių daiktų. Geriau investuoti į kokybiškus dirbinius, kurie ilgai tarnaus, nei pirkti pigius daiktus, kuriuos greitai reikės keisti kitais.

13. Ignoruojate prieškambarį

Interjeras

Prieškambaris – labai svarbi erdvė namuose. Iš prieškambario susidaromas įspūdis apie jūsų namus, tai pirma vieta, kurią pamato atėję svečiai, todėl nepamirškite prieškambario ir skirkite jam užtektinai dėmesio. Tegu jis būna kuo jaukesnis, nebijokite originalumo, kuris atspindėtų jūsų skonį.

14. Pasirenkate pernelyg oficialų variantą

Interjeras

Žmonės dažnai daro šią klaidą, kai iš tiesų nori elegantiško interjero dekoro. Tarp elegancijos ir formalumo yra daug skirtumų, bet yra ir panašumų. Tikriausiai nenorite per daug oficialiai, formaliai įrengti svetainę, miegamąjį? Kai kurie kambariai tiesiog privalo būti patogūs, jaukūs.

15. Nepatogios valgomojo kėdės

Prie valgomo stalo turėtų būti patogu sėdėti, o tai akivaizdžiai reiškia, kad reikia parinkti patogias valgomojo kėdes. Kėdžių atlošai ir ranktūriai turėtų būti patogūs, tinkamo aukščio ir formų. Jei nenorite pirkti į valgomąjį naujų baldų, ant kėdžių galima padėti pagalvėlių ar užtiesti užtiesalus.

16. Netinkamų proporcijų kilimai

Jei kilimas kambariui per mažas arba per didelis, nebus gražu. Yra įvairių būdų pasirinkti proporcijas, priklausomai nuo kambario funkcijos ir išplanavimo. Šiaip ar taip, svarbiausia prieš perkant ar užsakant kilimą išmatuoti patalpą. Galite apklijuoti plotą, kuriame norite tiesti kilimą, popierine juostele, kad būtų lengviau susidaryti įspūdį.

17. Nekreipiate dėmesio į langus

Langai – pagrindinis ir tikriausiai vienintelis natūralios šviesos šaltinis, tad kam juos ignoruoti? Pro langus dažnai atsiveria gražus vaizdas, tai irgi privalumas. Bet net jei gražaus vaizdo nėra, langus galima įdomiai apipavidalinti ar pan.

18. Per aukštai kabinate meno kūrinius

Tai daugeliui būdinga namų puošybos klaida. Dažnai sukabiname paveikslus per aukštai, nepagalvoję, kad į juos žiūrėti turi būti patogu. Idealiu atveju paveikslo centras turi būti akių lygyje. Panaši klaida – parinkti paveikslui, nuotraukai rėmelius, kurie yra per maži kambariui. Rėmelių dydis turi atitikti visų kambaryje esančių daiktų proporcijas.

19. Skubate išmesti daiktus

Tarkime, galvojate įsigyti naujas valgomojo kėdes arba kraustytis į naujus namus, bet nenorite vežti ten senų baldų. Neskubėkite išmesti senų daiktų, juk senus baldus galima įdomiai atnaujinti, dekoruoti, surasti jiems naują paskirtį. Tereikia pasitelkti kūrybingumą, skirti laiko ir pagalvoti.

20. Per daug nuotraukų vienoje vietoje

Užuot pristatę įrėmintų nuotraukų ant židinio atbrailos, ant spintelės ar lentynose, skirkite nuotraukoms vieną sieną arba padrykite koliažą. Tokiu būdu sutaupysite erdvės, galėsite pateikti nuotraukas organizuočiau, stilingiau, parinkti derančius rėmelius arba sukurti įdomių derinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)