AdMe.ru pataria, kaip tinkamai laikyti kai kuriuos daiktus:

1. Vaistinėlė ir medicininiai preparatai

Medikamentams turi poveikio pernelyg ryški šviesa ir drėgmė. Geriausiu atveju vaistai neteks dalies ypatybių, blogiausiu – kels pavojų sveikatai. Kad taip nenutiktų, laikykite vaistinėlę sausoje spintoje, jokių būdu – ne vonios kambaryje.

Jei ant pakelio parašyta „laikyti vėsioje, tamsioje vietoje“, vadinasi, reikia laikyti šaldytuve. Sirupus ir kt. skysčius, kuriuose greitai dauginasi mikrobai, geriausia laikyti šaldytuve.
Daugelis gamintojų deda į vaistų buteliukus vatos gumulėlį. Taip daroma tam, kad piliulės nesitrintų viena į kitą gabenant ir netrupėtų. Namie vatą reikia išmesti, nes ji gali prisigerti drėgmės.

2. Dažų likučiai

Nesandariai uždarytoje skardinėje dažai greitai sudžius. Geriausia perpilti dažus į naują indą ir sandariai užsukti dangtelį. Kuo mažiau viduje oro, tuo geriau.

Sena talpa irgi tinka dažų laikymui, tik reikia išvalyti rantelius, o po dangteliu padėti polietileno, tik tada uždaryti. Kad sandariau užsidarytų, pastuksenkite per dangtelį guminiu plaktuku ar kokiu mediniu daiktu.

3. Apavas

Esame įpratę prikimšti į batus laikraščių ar tualetinio popieriaus. Šis užpildas greitai prisigeria drėgmės, o jei jūsų namuose nėra itin sausa, į batus gali įsimesti pelėsis. Trumpam įdėti popieriaus į batus – nieko baisaus, o ilgam laikymui tinkamesnis papirusinis popierius ar nebalintas medvilninis audinys.

4. Augintinių pašaras

Naminių gyvūnų sausą pašarą reikia laikyti sausoje, tamsioje, ne per daug šiltoje vietoje. Patogiausios – užspaudžiamos pakuotės. Arba galite perpilti sausą pašarą į metalinį ar stiklinį indą su dangteliu. Į didesnį indą galima įstatyti visą pakelį.

Atidarytas konservų indelis laikomas šaldytuve ne ilgiau nei 3 dienas, sandariai uždarytas. Daugelis gyvūnų nemėgsta šalto maisto, todėl prieš maitinimą pašildykite pakelį po šiltu vandeniu.

5. Karoliukais siuvinėti ir kt. sunkūs drabužiai

Jei gausiai karoliukais ar pan. siuvinėtą suknelę pakabinsite ant pakabos, audinys išsitampys. Be to, puošmenos gali išpešti siūlus iš šalia kabančių drabužių.

Tokius drabužius patartina sulankstyti, suvynioti į ploną popierių ir laikyti lentynose.

6. Knygos

Albumo formato knygas rekomenduojama laikyti horizontaliai, visas kitas – vertikaliai. Puikus dalykas – specialūs knygų laikikliai, laikantys knygas iš abiejų lentynos pusių.

Yra paprastas būdas patikrinti, ar tinkamai laikomos knygos: pabandykite įterpti tarp knygų voką. Jei vokas telpa, viskas gerai, jei ne – knygos per daug suspaustos.

7. Virtuviniai peiliai

Bendrame stalo įrankių stalčiuje laikomi virtuviniai peiliai atšimpa, raižo vieni kitus. Mediniame dėkle peilių ašmenys nesiliečia vieni su kitais, bet sunku palaikyti švarą, o nuo drėgmės greitai gali atsirasti pelėsio. Ir skyreliai nebus idealiai glotnūs, todėl kas kartą įstatomas peilis buks.

Specialistai rekomenduoja magnetinius peilių laikiklius arba plastikinius stovus. Arba laikykite peilius kiekvieną atskiroje įmautėje.

8. Kepimo skardos, formos

Viena ant kitos sudėtos kepimo skardos raižo viena kitą, greičiau rūdija, nusitrina jų apsauginis sluoksnis. Kepimo skardas ir formas vertėtų laikyti sustatytas vertikaliai – tam tiks specialios lentynėlės (galima įstatyti tarp skardų medines lenteles).

9. Skutimosi peiliukai

Nuo drėgmės peiliukų ašmenys oksiduojasi, rūdija, todėl vonia – netinkama vieta jiems laikyti. Peiliukai ne tik praras aštrumą, bet po skutimosi odą gali paberti. Po naudojimo skutimosi peiliukus reikia dezinfekuoti, išdžiovinti ir paslėpti nuo drėgmės. Arba laikykite juos vonioje uždarame inde.

10. Medinės pjaustymo lentos

Daugelio šeimininkių klaida – laikyti medines pjaustymo lenteles prie kriauklės arba spintelėje virš jos. Esant didelei drėgmei, medis skyla, deformuojasi, jame atsiranda pelėsio, dauginasi mikrobai.
Pjaustymo lentas patartina kruopščiai plauti ir laikyti sausoje vietoje – indų spintoje, pakabintas (bet ne virš kriauklės), spintos durelėse.

11. Papuošalai su akmenimis

Kietesni akmenys suraižys minkštesnius, todėl nelaikykite jų kartu. Briliantas – kiečiausias pasaulyje mineralas, jį padėkite atskirai nuo visų kitų.

Pasinaudokite Moso mineralų kietumo skale. Pvz., smaragdo kietumas – 2,5 balo, gintaro – 2–2,5 balo. Vadinasi, šie akmenys gali gulėti šalia vienas kito. Katės akies kietumas – 8,5 balo, jo nepatartina laikyti kartu su gintaru ir smaragdu.

12. Apklotai

Atrodytų pūsti apklotai tik ir prašosi, kad juos sudėtų į vakuuminį paketą, suspaustų ir kompaktiškai įdėtų į spintą. Jei apklotas – iš sintetinės medžiagos, drąsiai taip ir darykite, o natūralių plunksnų ir pūkų antklodėms reikia oro ir daug vietos.

Natūralių medžiagų apklotus laikykite laisvuose medvilniniuose maišuose, ant viršaus nieko nedėkite. Kraštutiniu atveju tiks vakuuminė pakuotė, iš kurios neišleistas visas oras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)