Tai lemia, kad mūsų virtuvėje pamažu prisikaupia įvairiausio šlamšto. Paprastai mes to nepastebime, nes esame pripratę prie tokio vaizdo.

Tačiau jūsų virtuvė gali tapti gerokai šviesesnė ir erdvesnė, jei atsikratysite pasenusiais ir nebenaudojamais prietaisais, indais ir kitais reikmenimis, rašo adme.ru. Štai kokie daiktai dažniausiai užgriozdina mūsų virtuves:

1. Senos pjaustymo lentelės

Bet kokia medinė ar plastikinė pjaustymo lentelė su laiku susidėvi: joje atsiranda įpjovų, įdrėskimų ir net įsigėrusių dėmių nuo maisto produktų. Tai ne tik gadina estetinę daikto išvaizdą, bet ir skatina vystytis bakterijas bei grybelį. Nors ir esame įpratę naudotis vienais ir tais pačiais daiktais, ypač jeigu jie yra patogūs, tokias pjaustymo lenteles vertėtų išmesti.

2. Vienkartiniai indeliai ir pakuotės

Daugybė maisto produktų, kuriuos atsinešame iš parduotuvės, dažnai būna supakuoti labai patogiuose indeliuose, kurių nesinori išmesti. Taigi jie pradeda kauptis mūsų virtuvės spintelėse ar po plautuve. „Gali būti, kad mums jų prireiks“, - teisiname save. Tačiau dažniausiai maisto į juos taip ir neįdedame, o vietos jie gali užimti labai daug.

3. Senos keptuvės su pažeista danga

Kiekvieną kartą, kai numylėtoje keptuvėje prisvyla maltinukai ar kiti kepsniai, pirmiausia puolame kaltinti prastą keptuvės dangą. Vis kartojame sau, kad reikėtų nusipirkti naują keptuvę, o šitą išmesti. Keptuvės dangoje atsiradę gilūs įdrėskimai yra pirmas ženklas, kad keptuvės paviršius jau nebeatliks savo funkcijų. Žinoma, ketaus keptuvė gali tarnauti labai ilgai, tačiau nesvylančiomis dangomis dengtos keptuvės tiek neatlaiko.

4. Daugybė pakuočių su biriais produktais

Grįžę iš parduotuvės, įsigytas kruopas, makaronus ir kitus birius produktus mes paprastai paliekame originaliose pakuotėse. Tačiau gamindami valgį mes sunaudojame tik dalį produkto, o likusį turinį paliekame maišelyje, kruopščiai jį užvyniojame ir dedame į spintelę ar lentyną.

Kiekvienoje virtuvėje veikiausiai rasime daugybę tokių praplėštų pakuočių su įvairiausiais kruopų likučiais. Spintelės atrodys kur kas tvarkingiau, jei įsigytus produktus iš karto perpilsime į biriems produktams skirtus indelius ar dėžutes. Taip bus patogiau, be to, patys produktai tokiuose indeliuose laikysis geriau.

5. Šiaudeliai, sumuštinių smeigtukai ir kiti papuošimai

Šiaudeliai ir kitos puošmenos kokteiliams ar desertams paprastai metų metais dulka mūsų virtuvės spintelėse. Tikėtina, kad šiuos daikčiukus pagal paskirtį naudojome vos vieną ar du kartus. Nesiginčysime, kad jie sukuria šventinę nuotaiką ir, galbūt, kada nors dar bus reikalingi. Tačiau būkime realistai: šios puošmenos tik užima vietą mūsų lentynose.

6. Pintos lėkštės ir krepšeliai

Savo virtuvėse veikiausiai rasime ne vieną pintą lėkštę ar krepšelį. Viena iš jų kažkada buvo skirta duonai, antra – saldainiams ir sausainiams, trečia – velykiniams kiaušiniams. Tačiau bėgant metams, keičiasi stalo dekoravimo mados, atsiranda šiuolaikinių alternatyvų, todėl seni pinti gaminiai užsiguli mūsų spintelėse.

7. Daugybė nenaudojamų mentelių ir kitų rakandų

Jei atidžiai peržiūrėtumėte savo virtuvės rakandus ir užduotumėte sau klausimą, kiek iš jų tikrai jums yra reikalingi, veikiausiai suprastumėte, kad bent pusę jų galėtumėte drąsiai išmesti. Taigi kiek kepimo ar virimo įrankių iš tikrųjų naudojate kiekvieną dieną?

8. Neteisingai laikomi prieskoniai

Iš pradžių atrodo, kad daugybę prieskonių įvairiausiuose pakeliuose patogu visuomet laikyti po ranka, todėl jie dažniausiai saugomi regimoje vietoje. Tačiau nepamirškime, kad bet kokie produktai turi galiojimo laiką. Be to, į maistą beriame tik kelis savo mėgstamiausius prieskonius ar prieskonių mišinius. Taigi seka išvada, kad nereikalingus pakelius ir užsisenėjusius prieskonius geriau išmesti.

9. Puodeliai, iš kurių gėrė mūsų močiutės

Veikiausiai panašius emaliuotus puodelius mes paveldėjome iš savo senelių ar tėvų, o išmesti juos yra tiesiog gaila. Tačiau jei taip elgtumėmės su visais virtuvės daiktais, tai ši patalpa greitai virstų nebenaudojamų eksponatų muziejumi. Tokie puodeliai, žinoma, kelia nostalgiją, tačiau naudoti juos nebėra būtinybės, o dažnai to daryti net negalima (jei įdužęs jų emalis).

10. Seni stalo įrankiai

Seni šaukšteliai ir šakutės, kuriais seniai jau niekas nesinaudoja, taip ir guli be darbo. Net jeigu jie laikomi kažkur stalčiaus gilumoje ir mums netrukdo, tai nereiškia, kad juos verta saugoti. Kai ateis svečiai, vargu ar išdrįsime pasiūlyti jiems tokius pasenusius ir patamsėjusius stalo įrankius.

11. Krūvos laikraščių ant spintelių

Lankydamiesi parduotuvėje, dažnai pasičiumpame ir kokį nors laikraštuką ar žurnalą, kad turėtume ką pavartyti gurkšnojant arbatą. Tačiau dažnai mes pamirštame laiku išmesti perskaitytą spaudą ir ji pradeda kauptis ant mūsų spintelių, stalo ar šaldytuvo. Po kurio laiko susidaro visai nemenka krūvelė, kuri ne tik gadina vaizdą, bet ir renka dulkes.

12. Peilių rinkiniai

Egzistuoja daugybė įvairiausių rūšių peilių, skirtų vienam ar kitam darbui bei produktui. Žmonės dažnai perka tokius peilių rinkinius, manydami, kad jie palengvins maisto gamybą. Tačiau praktika rodo, kad dauguma žmonių pradeda naudoti tik vieną, jų rankai patogiausią peilį, o kiti taip ir lieka styroti laikiklyje nenaudojami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)